Denník N

Dva spôsoby, ako sa zbaviť Ficovho štátu paradoxov

Miigrácia nám dokazuje, že najväčším problémom SR je životná úroveň a nezamestnanosť.

Hoci sa nám vláda a strana snaží pred voľbami vnútiť do hláv, že najväčším problémom Slovenska je migrácia, nie je to tak. Dokonca práve samotná migrácia paradoxne a najsilnejšie – okrem desiatok prieskumov – dokazuje, čo je najväčším problémom SR: životná úroveň a nezamestnanosť. V princípe žiadnemu migrantovi (z viac ako milióna) sa totiž do našej krajiny s vysokou nezamestnanosťou a nízkou životnou úrovňou nechce. No a migrantov – zdá sa jediných či najväčších teroristov priviezol Fico (v počte osem z Guantanáma).

Poďme ale k skutočným problémom, ktoré majú byť “migráciou” pred voľbami zastreté a potlačené. Dnes by sme totiž Slovensko mohli pokojne premenovať na “Paradoxolandiu”. Veď posúďťe:

  1. Hoci je v SR priemerná mzda v porovnaní s Rakúskom a Nemeckom tretinová (665 € vs 2320 €), a teda sme výrazne “lacnejší”, nezamestnanosť u nás nie je nižšia, ale presne naopak – viac ako dvojnásobná (10,6% vs 5%).
  2. Hoci ekonomický vývoj v SR priniesol priblíženie hospodárskej produkcie na obyvateľa, keď dnes SR dosahuje 60% úrovne Rakúska či Nemecka, v platoch sa to dostatočne nepremietlo – tie dosahujú len 30% úrovne Nemecka či Rakúska (665 vs 2320 €). Kde sa stráca zvyšných 30%?
  3. Hoci je podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí v SR vyšší ako v Nemecku, nezamestnanosť je u nás vyššia. Teda neplatí mýtus, že kľúčom k zamestnanosti je vyššie vzdelanie?
  4. Hoci je u nás štvrtina mladých ľudí nezamestnaných, firmy sa sťažujú, že nevedia nájsť vhodných kandidátov na zamestnanie. Ako je to možné?

Najzávažnejším problémom Slovenska je dlhodobá nezamestnanosť, ktorá predstavuje až dve tretiny ľudí bez práce. Celkovo je to 200 tisíc ľudí. Z celkového počtu 310 tisíc nezamestnaných nemá prácu viac ako 8 rokov 45 tisíc ľudí. Nikdy v živote vôbec nepracovalo 80 tisíc ľudí. Takmer 125 tisíc ľudí tak viac-menej úplne stratilo akékoľvek pracovné návyky a zručnosti, respektíve ich nikdy ani nezískalo.

A čo s tým?

Nezamestnanosť a životná úroveň sú významne prepojené nádoby. Čím je totiž vyššia zamestnanosť, tým je vyšší tlak na mzdy a ich zvyšovanie. No a vyššie mzdy rovná sa vyššia životná úroveň. Ako teda môžeme skutočne (a nielen štatistickými manipuláciami) pohnúť s nezamestnanosťou?

Ak porovnáme zamestnanosť a jej zmeny za uplynulých 25 rokov, zistíme, že pracovné miesta sa asi tak “pol na pol” stratili v dvoch oblastiach: približne 200 tisíc miest sme stratili v poľnohospodárstve, približne rovnaký počet v priemysle a službách. Preto aj riešenie musí prísť v týchto 2 oblastiach. Som presvedčený, že riešenia sú nasledovné:

  1. Špeciálne ekonomické zóny s medzinárodným štandardom.

Prinesú zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia, tak nevyhnutné pre vytvorenie pracovných miest. Prinesú nižšiu daň z príjmov, jednoduché koncesie pre živnostníkov, možnosť dvojnásobného daňového odpočtu osobných výdavkov, ale aj nižšie ceny energií. A okrem toho aj zásadne lepšiu vymožiteľnosť práva a podstatne lepšie pripravených absolventov pre prax. Detaily mojej koncepcie si môžete prečítať aj na www.marcelklimek.sk.

  1. Potravinová sebestačnosť.

Problém nízkokvalifikovaných či dokonca nekvalifikovaných však Špeciálne zóny vyriešiť nedokážu. Práca v pôdohospodárstve však problematiku dlhodobej nezamestnanosti nízkokvalifikovaných ľudí rieši. Akceptuje totiž nižšie kvalifikačné predpoklady. Preto, a hlavne preto, potrebujeme obnoviť potravinovú sebestačnosť. Potenciál na to máme ako na dlani. Akonáhle obnovíme zamestnanosť v poľnohospodárstve len na úroveň priemeru EÚ, vytvoríme viac ako 50 tisíc nových pracovných miest priamo, a nepriamo, v celej ekonomike až do 100 tisíc. A k tomu, ako vedľajší benefit, zdravé lokálne potraviny. A to už za trochu námahy stojí, však? Podrobnejšie celú koncepciu nájdete na http://www.marcelklimek.sk/potravinova-miliarda-pre-slovensko.

Voľby sú vážna vec a, aj keď si to mnohí neuvedomujú, za jedno volebné môže vláda pripraviť bežnú rodinu aj o sumu 16 800 € (t.j. o hodnotu Škody Octavia – ako sa nám stalo za vlády Fico II v rokoch 2012-2014, o čom som písal v blogu tu). Aj preto stojí za to, chvíľu sa nad svojím rozhodnutím vo voľbách zamyslieť. A vybrať rozumne, a nie ako v súťaži krásy o ministra s najnagélovanejšími vlasmi, či víťaza rečníckej súťaže o imigračný Hviezdoslavov Kubín. Ale kompetentných ľudí s konkrétnym plánom na zlepšenie života ľudí na Slovensku.

Ak chcete vedieť o mne viac a ako vyzerá môj plán, ako spravovať našu krajinu a ako skoncovať s Ficovým štátom paradoxov, pozrite sa aj na www.marcelklimek.sk.

Marcel Klimek je autor koncepcie Špeciálnych ekonomických zón a Potravinovej sebestačnosti pre Slovensko, číslo 16 na kandidátke OĽANO-NOVA.

Teraz najčítanejšie