Denník N

Ako sa vesluje na britskej univerzite

Na prvý pohľad vyzerá veslovanie nudne – človek, alebo viac ľudí, je otočených chrbtom k smeru jazdy a rytmicky sa nakláňajú dopredu a dozadu. Neverte tomu. Na Oxforde a Cambridgi – a všeobecne v anglosaských krajinách – je okolo toho slušný ošiaľ, a časť študentov pochopiteľne neodolá a prepadne tejto vášni.
Píše Peter Vanya.

Na prvý pohľad vyzerá veslovanie nudne – človek, alebo viac ľudí, je otočených chrbtom k smeru jazdy a rytmicky sa nakláňajú dopredu a dozadu. Neverte tomu. Na Oxforde a Cambridgi – a všeobecne v anglosaských krajinách – je okolo toho slušný ošiaľ, a časť študentov pochopiteľne neodolá a prepadne tejto vášni.

Jeden poriadny dôvod za všetky. Chcete skutočnú životnú výzvu, ktorá vám prevráti celý doterajší život naruby? Začnite vstávať skoro ráno. Špeciálne, ak ste jeden z tých, ktorí nechodia spávať pred druhou a nezobúdzajú sa pred desiatou, pokiaľ nemusia. Veslárske tréningy sa na jeseň a v zime začinajú o siedmej, na vode ste už o pol ôsmej. Na jar a v lete ešte o pol hodinu skôr. Takže budík si nastavte na 6:15, aby ste ho stihli zabiť aspoň trikrát a stále nemeškať.

Dostali ste sa na prvý skúšobný tréning. Naložia vás na takú loďku, o ktorej sa hovorí, že sa nemôže prevrátiť, ale ťažko tomu uveriť, keď sa to kníše na vode, a vy neviete, čo robiť s tým dlhým veslom. Tréner, starý anglický džentlmen, vás pochváli, ako dobre vám to ide. Neveríte mu. Dôjde na prvý reálny tréning, a naložia vás do osemveslice (menšie pre nováčikov určené nie sú). Zisťujete, že napriek medzinárodnosti Británie ste na lodi jediný skutočný cudzinec, popri Britoch tam už je len Juhoafričan a Amík. Okrem nových názvov pre časti lode a jednotlivých členov posádky sa snažíte v prvom rade porozumieť coxovi (ten chlapík otočený v smere plavby, čo sleduje cestu, koriguje loď, povzbudzuje veslárov a váži 60 kíl aj s topánkami) a koučovi (formálne druhák na výške, ale inak o dobré štyri roky mladší od vás), ktorí majú absolútne príšerný londýnsky prízvuk, niečo ako britská brátyslavčina.

Nastupujete do lode a stále neveríte, že sa obratom, hneď potom, ako sa odpichnete od brehu, nevykydnete do tej špinavej vody. Úvodných pár výjazdov jeden až dva páry (zo štyroch, na pripomenutie) udržujú rovnováhu tak, že ich veslá ležia na vode rovnobežne s hladinou, a zvyšok maká, kým naberiete potrebnú dôveru a zručnosť. Potom sa pomaličky zapojíte všetci. O mesiac neskôr nadíde deň, keď sa v rámci tréningu na prvú súťaž pustíte do toho všetci spolu. Začnete naplno zaberať a pritom naberiete obrovskú rýchlosť, teda aspoň to tak pôsobí. Tá harmónia vyráža dych. Nádherný to pocit, zrazu pochopíte krásu tohto športu. A okrem toho objavíte ešte jednu vec – crab (pozor, nemýliť si s „crap“). Keď veslo v rámci periodického pohybu vytiahnete z vody príliš neskoro, unesie ho prúd tak, že sa vám rukoväť dostane za chrbát a po ceste vám ešte aj dá pohube. Potom ho musíte prácne loviť (ak teda sami nevypadnete z lode, ako chalan na tomto videu), čím spomalíte na pár sekúnd celú loď a nas…rdíte zvyšok posádky. A ešte aj pokrivíte hliníkové uchytenie.

Pri veslovaní sa snažíte byť v dokonalom súlade s ostatnými členmi posádky, a popritom správne robiť ten jeden pohyb dopredu a dozadu. Držanie tela, načasovanie jednotlivých pohnutí rukou, hĺbka vesla vo vode. Celý pohyb zároveň treba vedieť vykonávať pri rôznych frekvenciách, od 14 cyklov za minútu, pri ktorej sa možno kochať okolitou prírodou, až po olympijských 38, pri ktorej to máte chuť po sto metroch zabaliť. A samozrejme to chce kondíciu, tej sú venované nekonečné hodiny na trenažéri.

Prvé preteky máte v nedeľu pri západe Slnka, úplná romantika. Šprint na 500 metrov, dve lode súťažia vedľa seba. Kouč vám hučí do hlavy, aká ste dobrá posádka. Prvý súper na vás v cieli stratí 100 metrov, radosť je obrovská, tréning sa zjavne vyplatil. Druhý súper, neskorší víťaz, ale vyhrá o pol lode. Ako by povedal skúsený futbalový tréner, „lopta je guľatá, a nám dnes chýbalo trošku športového srdiečka“. Nasleduje koniec trimestra a s ním časovka na 2700 metrov, kde si môžete overiť, akí dobrí reálne ste. Fúka silný vietor a voda špliecha na všetky strany, v cieli je každý komplet premočený a v priestore na nohy je hlboké jazierko. Ale stálo to za to.

V druhom trimestri sa to začne brať vážne. Veslovanie je časovo extenzívny šport, množstvo hodín strávených tréningom sa dá zvyšovať do nekonečna. Skončíte v tíme, ktorý to uzavrie na šiestich-siedmich tréningoch týždenne, čo je asi 10 hodín. Cieľom sú Bumps, tradičná februárová súťaž, kde sa lode jednotlivých colleges zoradia jedna za druhú vo vzdialenosti 25 metrov a po štarte (ohlušujúcej rane z dela) sa snažia na dvoch kilometroch naraziť do posádky pred sebou, a nebyť narazené zozadu. Po náraze nastáva vzájomná výmena pozícií pre nasledujúce kolo na druhý deň. Súťaž celkovo trvá štyri dni. Prvý deň dobehnete tímobajlovo-ružovú loď Churchill College po 1900 metroch, na druhý deň vás tá istá loď narazí po ani nie 500 metroch. Chýbali skúsenosti – netreba prespať úvodný šprint. Je to celkom nápor na nervy, keď sledujete, ako sa loď približuje a viete, že s tým asi nič už nespravíte, a zrazu ťuk. Na ďalší deň kapitán rozhodne, že na úvodný šprint skúsite frekvenciu 38, ale nepomôže to – loď pred vami narazila slabučkú posádku pred ňou skôr, ako ste napočítali do desať.

Do tretieho trimestra vstupujete pozvoľna, každý má skúšky a tie sú prioritou. Žiadny športovec – čo ako úspešný – nemôže byť zvýhodňovaný, je rovnaký študent ako všetci ostatní. Trikrát za týždeň si o siedmej ráno vyjdete do krásneho jarného slnečného počasia. Na svojich obavách o stabilitu lode zo začiatku roka sa dnes smejete.

Jedno krásne ráno si to slnko hneď po vašom odpichnutí sa od brehu rozmyslí, zalezie za oblak a ten začne prudko pršať rovno na vaše slnečné okuliare, ktoré ste len včera zobudili zo zimného spánku. Je celkom chladno, keď človek práve nevesluje, no o chvíľu to našťastie prestane. Asi dva kilometre od lodenice, počas jedného rozbehu, stratíte rovnováhu, loď sa zakýve silnejšie ako zvyčajne a začne sa vychyľovať do jednej strany. Nemôžete s tým spraviť vôbec nič, pretože náklon sa deje do opačnej strany, ako je vaše veslo, môžete si akurát založiť ruky za hlavu a užívať si tento pomalý cirkus. Do lode začne natekať voda, a vám už je jasné, že prvý dnešný kúpeľ nebude ranná sprcha po tréningu. Rýchlo si uvoľníte nohy z topánok, ktoré sú priskrutkované k lodi. Tá vás napokon vyvrhne, sama sa prevráti na hore bruchom a vy ste odkázaný sám na seba, čo ste to doteraz videli len v telke v Titanicu. Neviete, ako sa tváriť a čo si myslieť, je to hanba ako vlastný gól. Pozriete naľavo, tam dvaja chalani praskajú od smiechu, pozriete napravo, tam majú pre zmenu výraz, ako keby práve zbadali smrť, a kŕčovito sa snažia objať brucho lode. Pomaličky plávate aj s loďou ku brehu, zisťujete, že dno rieky je len v polmetrovej hĺbke, ale pri každom kroku sa zabárate dobrých 20 centimetrov do bahna. Loď obrátite a spoločne vytiahnete na breh tak, aby ste pritom nespravili dieru do laminátu drevenými kolmi, ktoré podopierajú breh, čo je veľmi ľahké, pretože jej váha medzičasom kvôli natečenej vode stúpla na dvojnásobok. Dvihnete ju nad hlavu, nakloníte do jednej strany, do druhej a znova do prvej, na okuliare vám padá vodopád a sem-tam si nechtiac glgnete. Posadíte ju naspäť na vodu.

Konečne sa objavilo slnko. „Keď už je tak krásne, nebudeme predsa len pokračovať až na koniec trate?“ napadlo kohosi. Radšej ste to otočili, netreba riskovať, aj keď voda bola vcelku teplá a príjemná. Hlavne, že ste pri plávaní nestratili slnečné okuliare, teraz si ich konečne môžete zložiť z mokrých a mastných vlasov na oči.

Proti nástrahám pitia vody z riečky Cam sa odporúča kokakola, ale vy ako Východoeurópan viete, že v celom vesmíre niet lepšieho lieku ako domáca slivovica. Je deväť hodín ráno, o desiatej máte dôležitú prezentáciu o obsahu vašej dizertácie. Dúfate, že do hodiny prejdú vedľajšie účinky vašej tradičnej medicíny a nikto z poslucháčov si ich tak nevšimne.

Peter Vanya | FyzikaCambridge

*RE-BLOG z 22.5.2014

Teraz najčítanejšie

Unimak

Unimak je občianske združenie slovenských a českých študentov a študentiek na prestížnych zahraničných univerzitách, ktorí chcú zdieľať svoje skúsenosti so všetkým, čo štúdium v zahraničí prináša. Poskytujú bezplatnú pomoc stredo- i vysokoškolákom a školáčkam pri prijímacom procese na svetové univerzity.