Denník N

5 dôvodov, prečo má zmysel poslať Smer do opozície

Existuje najmenej 5 dobrých dôvodov, prečo poslať vo voľbách 5. marca Smer do opozície.

Často počúvam, že zlepšiť súčasný stav Slovenska v ktorejkoľvek oblasti zásadným spôsobom nie je možné. Že sú tu historické, infraštruktúrne či mentálne rozdiely, ktoré nás „neoprávňujú“ očakávať viac. S takýmito názormi zásadne nesúhlasím.

Keby rovnakej beznádeji, že sa to na Slovensku nedá, a že to nejde, prepadali všetci ľudia na Slovensku, nevznikli by u nás dnes svetoznáme a predsa slovenské spoločnosti ako Eset, Sygic, OMS… Ale tie firmy tu sú. A my máme dôkaz, že sa to dá.

Uvediem 5 dôvodov, prečo som presvedčený, že Slovenská republika môže byť úspešnou krajinou. A prečo som presvedčený, že Change Management (manažment zmeny) – či už ide o môj koncept Potravinovej sebestačnosti alebo o koncept Špeciálnych ekonomických zón – bude úspešný.

Prax nám totiž ukázala, že aj na prvý pohľad nepredstaviteľné či neuveriteľné hospodárske zmeny sú možné, a to v reálnom čase.

  1. Rakúsko bolo po druhej svetovej vojne oveľa chudobnejším štátom ako vtedajšie Česko-Slovensko. 10 rokov po vojne nás už Rakúsko v životnej úrovni predstihlo. Za 10 rokov dokázali „zmeniť svoj svet“.
  2. Od roku 1950 do 1960 rástla západonemecká ekonomika (HDP) každoročne o 8 %. Nezamestnanosť v rovnakom čase klesla z 11,0 % (1950) na 1,3 % (1960). Reálne príjmy na obyvateľa vzrástli za 10 rokov o takmer 70 %.
  3. Omnoho menšia slovenské ekonomika rástla o viac ako 8 % iba 2 roky (2006 a 2007), ale bol to aj tak veľký úspech. A nezamestnanosť klesla od roku 2004 do roku 2008 tiež výrazne z 19,1 % na 9,8 %, aj keď od stavu plnej zamestnanosti – v akom bolo Nemecko v roku 1960, sme boli ešte aj vtedy veľmi ďaleko.
  4. Andrej Kiska bol ešte rok pred prezidentskými voľbami outsiderom. Analytici mu nedávali ako politicky neznámej a neskúsenej osobe (takmer) žiadnu šancu. A dnes? Dnes je prezident Kiska najdôveryhodnejšou osobnosťou a politikom Slovenska.
  5. Slovensko neznamelo v lyžovaní či cyklistike pred 15 rokmi vo svete nič. A nevytváralo a ani nevytvára primerané podmienky, aby sme v týchto športoch mali šancu. A dnes? V. Zuzulová, P. Vlhová či P. Sagan nám ukazujú, že aj v malej krajine je možné dosiahnuť veľké veci. A že sa to dá aj za krátku dobu. Napriek prekážkam. Ak sa snažíte, chcete to a tvrdo pracujete. A robíte to poriadne.

Prečo tieto príklady spomínam? Aby bolo jasné, že keď sa chce, tak sa to DÁ!

Poznám veľa ľudí, ktorí pred 10 rokmi s hrdosťou hovorili o sebe, že sú zo Slovenska. Z krajiny, ktorá vtedy bola hospodárskym tigrom Európy. Zabudli sme na to? Dalo sa to vtedy a dá sa to aj dnes.

Potravinová sebestačnosť a jej „Štvorlístok“ opatrení môže Slovensku výrazne pomôcť, o tom niet najmenších pochýb. Môže priniesť viac ako 50 tisíc pracovných miest pre vidiek, potravinovú sebestačnosť pre Slovensko. Rovnako Desatoro opatrení pre Špeciálne ekonomické zóny nám pomôže v priebehu 1 – 2 volebných období (4 – 7 rokov) znížiť nezamestnanosť na menej než polovicu a súčasne podstatne zvýšiť platovú úroveň na Slovensku.

Nikdy, nikdy, nikdy sa nevzdávajte!“ povedal kedysi W. Churchill v oveľa ťažšej situácii ako je Slovensko dnes. A mal pravdu. Na každé naše rozhodnutie máme vplyv. Každým svojim rozhodnutím môžeme zmeniť „náš svet“. Zmena je blízko. Zmena je na dosah. Náš život je v našich rukách. Dá sa to!

Ak sa chcete o uvedených koncepciách dozvedieť viac, pozrite sa aj na www.marcelklimek.sk.

Marcel Klimek je autor koncepcie Špeciálnych ekonomických zón a Potravinovej sebestačnosti pre Slovensko, číslo 16 na kandidátke OĽANO-NOVA.

Teraz najčítanejšie

Marcel Klimek

autor trilógie "Nemecký štandard pre Slovensko", makroekonóm, člen dozornej rady Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, bývalý štátny tajomník ministerstva financií