Denník N

Konzervatívne blbnutie so SaSkou 2016

V parlamentných voľbách 2012 som volil SaS a krúžkoval Petra Osuského. Napriek turbulenciám, ktorými za uplynulé štyri roky prešla slovenská politická scéna, sa v sobotu 5. marca 2016 zachovám rovnako. Budem voliť SaS a krúžkovať Petra Osuského.

Pred voľbami v roku 2012 som napísal článok Konzervatívne blbnutie so SaSkou, v ktorom som sa snažil vysvetliť, prečo chce konzervatívec voliť liberálov. Uviedol som štyri dôvody, prečo som mal v marci 2012 bližšie k SaS ako k iným štandardným stredopravicovým stranám:

  1. SaS nepôjde do vlády s Ficom.
  2. SaS je proti korupcii.
  3. SaS je ekonomicky pravicová strana.
  4. SaS je proti centralizácii EÚ.

A tie dôvody pre mňa platia aj v marci 2016. Ani jedna z tých tém nie je pre mňa dôvodom, aby som mal negatívny vzťah k inej demokratickej stredopravicovej strane, len mi je v týchto pre mňa dôležitých témach SaS bližšia ako iné strany.

Pred voľbami 2012 sa OKS, ktorej som bol vtedy podpredsedom, rozhodla pre spoluprácu s OĽaNO, ale ešte pred voľbami z kandidátky odišla. Na rozdiel od viacerých predchádzajúcich volieb, v ktorých som aj sám kandidoval, som sa teda nerozhodoval ako kandidujúci člen strany, u ktorého je jasné, koho bude voliť, ale ako väčšina ostatných voličov na základe porovnania relevantnej ponuky. A vyšla mi z toho SaS.

Krúžok OKS

Do volieb 2016 ide OKS, ktorej som sa stal medzičasom predsedom, spolu s SaS. A dôvody sú veľmi podobné, ako boli tie, pre ktoré som v roku 2012 dal ako volič svoj hlas SaS. OKS má na kandidátke SaS dvoch kandidátov a spolu so mnou kandiduje aj Ivan Kuhn (č. 30), podpredseda OKS a môj kolega z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Keďže voľbou SaS chcem voliť OKS, prvý z mojich štyroch krúžkov bude patriť Ivanovi. Ivan Kuhn odhalil korupčné eurofondové kauzy STAR EUSensim, v mestskom zastupiteľstve Rožňavy je snáď najviditeľnejším obhajcom verejného záujmu a som presvedčený, že rovnako dôsledne by postupoval aj v parlamente. Kto chce v týchto voľbách voliť OKS, mal by dať hlas Ivanovi Kuhnovi.

Konzervatívny krúžok

V roku 2012 som krúžkoval Petra Osuského, ku ktorému som mal názorovo najbližšie zo všetkých kandidátov. A tak, ako neľutujem svoj hlas pre SaS, neľutujem ani svoj krúžok pre Petra. V parlamente sa správal a vystupoval tak, ako by som očakával od svojho zástupcu a ako by som sa zrejme snažil správať a vystupovať aj ja, keby som tam bol.

Konzervatívci zvyknú pridržiavať toho, čo sa osvedčilo. Preto je logické, že jeden z mojich krúžkov dostane Peter Osuský, kandidujúci rovnako ako v roku 2012 na mieste č. 15.

Slniečkarsky krúžok

V roku 2012 som zvažoval, či krúžkovať iba Petra Osuského a zvýšiť tak jeho šance na zvolenie, alebo využiť všetky štyri krúžky, keďže podporyhodných kandidátov som na kandidátke videl viac. Nakoniec som sa rozhodol pre štyri krúžky a jeden z nich dostal Jakub Nedoba, vtedy mladý aktivista zo Senice.

Dnes je z neho už aj senický mestský poslanec a predseda Mladých liberálov. Hoci on je mladý liberál a ja stará konzerva, k mnohým dôležitým témam máme veľmi blízky postoj. Roky sledujem jeho činnosť protikorupčného občianskeho aktivistu v Senici. Oceňujem jeho schopnosť jasne a zaujímavo formulovať svoje názory. Imponuje mi jeho otvorené slniečkarstvo. Kto volí SaS a cíti sa byť slniečkarom, určite by na Jakuba Nedobu (č. 26) pri krúžkovaní nemal zabudnúť. Ja nezabudnem.

Pošlime Fica preč

S Jakubom ma spája ešte jedna vec. V predvolebnej kampani sme ako kandidáti za OKS a Mladých liberálov spojili sily a v trojici s Ivanom Kuhnom a Jakubom Nedobom sme chodili po Slovensku a symbolicky sme derathizovali miesta spojené s korupčnými kauzami Ficovej vlády. Pretože spoločne vnímame ako najdôležitejšiu otázku týchto volieb, či sa nám podarí poslať Fica preč, alebo sa tu nadlho a hlboko usadí systém založený na korupcii, klientelizme a arogancii papalášov. Systém, ktorý v Českej republiky symbolizuje MUDr. David Rath a na Slovensku JUDr. Robert Fico.

Pošlime Fica preč. Voľbou SaS a krúžkovaním Ivana Kuhna, Petra Osuského a Jakuba Nedobu k tomu môžeme prispieť.

***

(Autor je predsedom OKS a kandidátom SaS č. 20)

Ak sa vám článok páčil, môžete ho podporiť na VYBRALI SME.

Teraz najčítanejšie