Denník N

Prečo dávame hlasy trpaslíkom?

Je naozaj potrebné trpieť toľko subjektov, ktoré sa snažia dostať do parlamentu? Prečo by sme sa mali pozrieť na to, ako ich počty skorigovať?

Andrej Bán včera napísal, že Kotlebu najbližšie v Bratislave privítame možno ako poslanca NR SR. Desivá predstava. A Richard Marko na inom mieste vyzýva malé strany, aby nenechali prepadnúť hlasy svojich voličov, umožňujúc veľkým brať viac mandátov. Tieto dva príspevky ma prinútili zamylieť sa nad tým, aké by to mohlo byť, keby… Keby sme politickým stranám pomohli pochopiť, že vo voľbách ide naozaj o voľbu do parlamentu a nie o trápne defilé začínajúce a končiace v predvolebnej kampani.

Za posledných štrnásť rokov sme na Slovensku volili v parlamentných voľbách päťkrát (2016 vrátane) a s výnimkou volieb v roku 2002 bol výsledok rovnako nudný – silný víťaz, po ňom dlho nič a na konci sa bije päť trpaslíkov, často rôznych politických novotvarov. V priemere sa o našu priazeň uchádza, vrátane tohtoročných volieb, takmer 23 strán, z ktorých ma šancu najviac sedem. Ako by sme mohli priniesť do volebného systému väčšiu stabilitu a eliminovať eskamotérov a prípadné antisystémové pokusy?

Volebná kaucia. Evidujeme ju od roku 2006, tých takmer 17-tisíc EUR si museli strany pripraviť aj tento rok. Volebná kaucia by mala obmedziť množstvo strán, ktoré kandidujú na prijateľné optimum. 23 strán tým optimom nie je – v posledných voľbách z 26 kandidujúcich strán prešlo do parlamentu 6 a prepadlo takmer pol milióna hlasov. To je 20% hlasov. To je veľa. Voliči sú dezorientovaní, skúšajú čo to dá a prispievajú k nestabilnému a rozhúpanému systému. Je teda zrejmé, že súčasná suma je nízka a je potrebné ju podstatne navýšiť, aby sa možnosť výberu zúžila a stabilizovala.

Vysoká kaucia by teda nielen zredukovala počty politických strán – neraz účelových. Zvýši počet hlasov pre strany v parlamente a zníži počet prepadnutých hlasov v neprospech najsilnejšieho. Antisystémové strany by si rozmysleli, či vôbec majú na to a ako bonus, voliča by nemusela otravovať plejáda ostatných bizarných postavičiek, zažívajúcich svojich pätnásť minút slávy v predvolebných debatách a podomácky vyrobených spotoch.

Prajem vám, aby ste dnes volili tých, ktorým ide naozaj o voľbu do parlamentu a nie o popretie systému. Voľte s rozumom.

Teraz najčítanejšie