Denník N

Kamaráti, prečo Kotleba

Kamaráti, oni nás o tom učili, tak prečo?

Je smutné, že možno aj rozumný človek je slepý, že nevidí alebo sa nepozerá. Alebo že nechce vedieť alebo nebodaj si myslí, že vie a dokonca, že vie lepšie ako iní. Kresťanská (nie len) múdrosť ma učí: poslední budú prvými alebo s pokorou radšej druhých považuj za lepších od teba. A teraz prečo toľko mudrovania.
Kotlebovcov označujú za fašistov. Kotlebovci sa bránia tým, že fašisti nie sú, že to je výmysel médií, a že ľudia, ktorí im tak hovoria, ani nevedia, čo to znamená. Áno, historicky sa dá povedať, že fašisti boli hlavne v Taliansku, a že Kotlebovci o žiadom zväzku prútov a sekery nehovoria. Vraj nie sú ani nacisti, no tu už mozog umiera a ja sa pýtam, že ako toto môžu so svojimi názormi, postojmi a minimálne vyjadreniami na internete tvrdiť. Obhajujú Hitlera, členovia pochodujú v neonacistických pochodoch a ak niekto povie, že toto je fajn, tak je podobný ako tí, ktorých obhajuje a pre mňa…jednoducho nedával pozor na dejepise a občianskej náuke, neznalec.
Kotlebova strana reálne neponúka riešenia. To, že skrátili dlh o cca 12 miliónov eur v župe je pekné, no spôsob, akým sa im to podarilo, až taký pekný nie je.  Stačí mi vedieť, že vysokoškolskí študenti v Banskej Bystrici spokojní nie sú, v podstate tam zastal čas.
Podobných príspevkov už bolo habadej, parom ich vzal. Na záver len malé porovnanie. Ľudová strana Naše Slovensko získala v roku 2010 v parlamentných voľbách 33 724 hlasov a teda 1,33%. V roku 2012 to bolo 40 460 hlasov, čiže 1,58%. Prvé odhady výsledku volieb v roku 2016 ukázali čísla 6,8% (priebežné výsledky  ešte nemá zmysel započítavať). Dobre, veď ľudia ich asi volili (aj mladí, ako ukázali študentské voľby).
NSDAP po prvej svetovej vojne vo svojich, povedzme, počiatkoch v roku 1928 získala len 1,9%. Prišla kríza. Následne strana získala 17% (1930), v roku 1932 to už bolo 37,8%, v roku 1933 až 43,9% hlasov. Následne prišiel zmocňovací zákon, noc dlhých nožov, ale to je už v podstate jedno, jedná sa predsa len o základné informácie, vyučované na stredoškolskom dejepise. Ponúka ich aj wikipédia.
Najviac ma však zaráža, že ľudia, ktorí sú s týmito a podobnými informáciami komfrontovaní, volia niečo podobné. Veľmi ma bolí aj to, že dokonca sú schopní povedať, že to je správne riešenie. Z percent vyšie možno nič tak hrozivé nevyčítame, dve strany v rôznych časopriestoroch vykazujú podobný vzostup. Ide však o okolnosti a následky týchto vzostupov. Preto nechápem a pýtam sa prečo, kamaráti moji. Nič to, aj tak som len migrant, ktorý túto krajinu opustí už v nedeľu večer a zas sa vráti až o týždeň. A možno budem na chvíľku aj rád, že tu nebudem.

Teraz najčítanejšie