Denník N

Vzdelanie je po chlebe najdôležitejšou prioritou spoločnosti

To, že sa neonacisti dostali do parlamentu, nie je dnes pre nikoho na Slovensku novinkou. Nie je to ani prekvapením, vidiac množstvo štrajkujúcich učiteľov v posledných mesiacoch.

Veď ak sa nám v čase ekonomického (i keď krátkodobého) rozkvetu Slovenska, vzdelanostný systém doslova rozkladá pred očami (a nie kvôli učiteľom či žiakom), je to znak mrzkosti našej politiky a teda zodpovednosti.

Zdroj obrázku : www.franceinter.fr/emission-service-public-1789-1794-faut-il-avoir-peur-de-la-terreur

Vzdelanie je po chlebe najdôležitejšou prioritou spoločnosti. Obzvlášť v spoločnosti slobodnej, demokratickej, kde máme slobodu (moc) voliť. Nehovorím tým nič nové, už po Francúzskej revolúcii, keď nastal v krajine teror, to vyhlásil Danton. My sme to však na Slovensku ani dvesto rokov na to ešte stále nepochopili. A dnes sa nám to vypomstilo.

Nikdy však nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. Pretože i keď si viem predstaviť ešte nejakú koalíciu, ktorá by to naše vzdelanie mohla nejako posunúť ďalej, dnes to už nie je len o vzdelaní. Ľudia, ktorí volia, majú nad 18 rokov, tých už neprevzdeláme.

Problém je teda v nezodpovednosti politikov, ktorí nevidia reálne problémy v spoločnosti a neprinášajú zodpovedné odpovede : pre nezamestnaných mladých ľudí (ako aj pre ich rodičov a ich rodičov), pre ich budúcnosť a sny, a pre deti, ktorí budú budúcimi voličmi.

Orgazmické párty doterajších politikov organizované po takých vyhláseniach ako o príchode Jaguáru sa už konať nebudú. Práve naopak. Obyvatelia ukázali ich hnev a bezradnosť. Policiti si totiž urobili zo Slovenska zlatú baňu. Bez strachu pofárali všetko čo sa dalo, stropy dnes padajú a piliere držia akési zázračné stvorenia, nazývajúce sa Slováci, ktorým hádžu omrvinky, aby prežili.

Jaguár je jasným príkladom toho, ako sa bez stratégie a priorít u nás rozhoduje o miliardách eur a o pozemkoch našich rodičov. Ktorý otec či mama túžia aby pozemky pre jeho dieťa boli raz vyvlastnené a jeho dieťa poslané na zmeny do Volkswagenu, Peugeotu, Kie či Jaguáru ? Miliardy eur !

Človek si ani nevie predstaviť to množstvo peňazí. A čo všetko sa s ním dá robiť ! Investovať do vzdelania, zdravotníctva, kultúry, inovácií… O tom môže Slovák iba snívať. Jeho bohatstvo je síce veľké, stratil však nad ním moc. Preto je hnev na mieste. Ale iracionálne zvolenie si neofašistov a iných strán, ktoré šíria iba bludy a nenávisť ? Zabudli sme hádam na hrôzy, ktoré spáchali fašisti počas Druhej svetovej vojny ?! To nie je len dôkaz o tom, ako sme podvýživený fyzicky ale hlavne duchovne ! Veď i keď nás niekto okradne, nesmieme zabúdať na zodpovednosť, hlavne voči našemu svedomiu.

Bezradnosť a chudoba síce zavítali do našich domovov. Nenechajme im však príležitosť. Vzdelanie a udržanie si moci záleží nielen na štáte ale aj na každom z nás. Nechovajme sa ľahostajne, človeče pomôž si a až POTOM ti pán Boh pomôže. Nedostali sme hlavu, aby sme ňou bezradne bili do steny a rukami do pŕs. Zodpovednosť, obzvlášť voči politike nášho štátu, nie je naším najobľubenejším koníčkom. Je však našou povinnosťou nebyť ľahostajní, jedná sa totiž o naše peniaze, životy a budúcnosť našich detí.

Teraz najčítanejšie