Denník N

Kiskova školácka chyba

Rozhodnutím nepozvať Kotlebu na stretnutie dnes prezident prepásol veľkú príležitosť a urobil nám všetkým tak trochu medvediu službu.

Plne súhlasím s prezidentovým tvrdením, že je treba dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát, a že potrebujeme vládu a opozíciu, ktorá presvedčí ľudí, že nemusia chodiť k voľbám iba protestovať.

Voľby, v ktorých voliči dali najavo svoju frustráciu, však prebehli v súlade so zákonom a podľa demokratických pravidiel. Všetci poslanci zvolení do parlamentu sú tam legitímne a, pokiaľ viem, žiadna z politických strán, za ktoré boli zvolení, nebola zakázaná alebo zrušená.  To platí aj pre stranu Kotleba ĽS NS. Akokoľvek sa mi nepáči, že dostali vyše 200-tisíc hlasov, nečakám, že im teraz niekto zabráni vstúpiť do parlamentu a vykonávať tam svoj mandát.

Chápem, že dnešné pozvánky od prezidenta boli aktom jeho dobrej vôle. Avšak tým, že sa Kiska nestretol s Kotlebom, prepásol veľkú príležitosť a urobil nám všetkým medvediu službu. Spravil z neho martýra – prinajmenšom v očiach jeho priaznivcov a voličov. Ešte nič nestihol urobiť a už je vylúčený, ostrakizovaný, vyobcovaný. A jeho volič? O to viac presvedčený, že urobil dobre, keď mu v sobotu dal hlas. „Tí skorumpovaní politici viedia, prečo sa s ním nechcú baviť – ešte by im uvidel pod pokrievky. Veď oni ešte uvidia!“ Hlúposť? Skúste sa vžiť do pocitov voliča Mariána Kotlebu…

Myslím si, že úlohou štátnikov je pomáhať upevňovať hodnoty na ktorých spoločnosť stojí. A pokiaľ sa lodička demokracie začne veľmi hojdať, musia pomôcť ukľudniť divoké vody. Prezident ako hlava štátu dnes mohol urobiť omnoho viac, ako len vyhlásiť, že s extrémistami sa nebaví. Zo svojej pozície štátnika si mohol Kotlebu pozvať – na koberček. A nielen medzi štyrmi očami, ale aj verejne, pred nami všetkými, mu mohol povedať, že jeho prítomnosť v parlamente je omyl a dôsledok chýb tých, ktorí vládli doteraz. Že musí pochopiť, že nie je partnerom pre nikoho, pretože jeho strana stelesňuje dedičstvo toho najtemnejšieho a najprízemnejšieho ľudáctva, agresívnej zloby, ktorá vohnala desiatky tisícov nevinných ľudí do záhuby v koncentrákoch. A nás voličov mohol poučiť – poučiť o tom, akú máme obrovskú moc. A že s ňou treba narábať rozumne. A opýtať sa každého voliča ĽS NS, či tu máme naozaj 209 779 neonacistov. Pretože tých 8% znamená, že v Národnej rade bude sedieť 14 prívržencov myšlienok, ktoré v minulom storočí dali priechod 2. svetovej vojne. Mal veľkú príležitosť…

Musíme sa rýchlo naučiť narábať s touto novou realitou. Kotlebovci už nie sú antisystémoví. Ich voliči ich spravili súčasťou systému. Dnes som niekde čítal, že ĽS NS veľmi šikovne využíva sociálne siete. Po voľbách budú mať viac priestoru v médiách. Ak ich len postavíme do kúta a budeme ich ignorovať, môže sa nám to veľmi nepríjemne vypomstiť.

 

Teraz najčítanejšie