Denník N

Skončí Fico ako Mečiar v r. 1998?

Predseda víťaznej strany si dnes prevzal poverenie na zostavenie novej vlády. Stalo sa tak už po tretí krát. Predchádzajúce dve úspešne využil, keď v r. 2006 vytvoril vládu s upadajúcim HZDS a SNS a v r. 2012 si na vytvorenie vlády vystačil  s vlastným Smerom.

     V podobnej situácii sa ocitol aj Mečiar so svojím HZDS ako víťazom volieb v r. 1992 (do vtedajšej SNR)  a v.r. 1994.  Aj on po oboch týchto voľbách úspešne poskladal vládu, ale v r. 1998 sa mu to napriek  ďalšiemu víťazstvu nepodarilo. Zaujímavé je, že vtedy v r. 1998 získalo víťazné  Mečiarove HZDS 27% hlasov a 43 parlamentných kresiel a v týchto voľbách získal víťazný Smer  veľmi podobných 28,28% a 49 kresiel. Mečiar po voľbách v r.1998 vedel koľká bije a pre poverenie si už ani neprišiel, ale namiesto seba poslal za prezidentom košického podnikateľa Smereka, ktorý o niekoľko dní oznámil, že vládu sa mu nepodarilo zložiť. Fico sa v tomto nechcel na Mečiara podobať preto si po poverenie prišiel osobne. Výsledok volieb a krutú realitu však potreboval 3 dni predýchať, prípadne narýchlo čosi vymyslieť.  Aby to takto navonok nevyzeralo  tak v pondelok tvrdil,  že musí ísť do Bruselu  pričom iba pár dni predtým sa hovorilo, že ho tam môže zastupovať iný minister, alebo český premiér. A v utorok bol akože unavený a bolo MDŽ, tak namiesto pre poverenie išiel do centrály SMERu odniesť dievčatám kvety.  Môžeme si byť istí, že keby mu výsledok volieb reálne umožnil zostaviť vládu tak pred prezidentským palácom by bol nastúpený už  v pondelok ráno a s vážnou tvárou by tvrdil, že zostavenie stabilnej vlády ma v tejto chvíli prednosť pred jeho účasťou na summite v Bruseli.

     Smerákov však netreba podceňovať, vedia sa „vysporiadať“ aj s voľbami, ktoré nedopadnú podľa ich očakávaní. V takých situáciách však potrebujú pomoc od iných. Ako to bolo napr. po voľbe p.Čentéša za generálneho prokurátora. Vtedy im výsledok voľby pomohol zvrátiť prezident  aj za cenu porušenia ústavných práv p. Čentéša.  Teraz však vedia, že s pomocou prezidenta počítať nemôžu. Ktovie ako by sa teraz zachoval ten predchádzajúci. Poverenie by Ficovi dal a možno by ho nepýtal späť, tvrdiac podobne ako pri Čentéšovi, že ústava neurčuje lehotu, kedy má neúspešnému ašpirantovi na premiéra poverenie vziať. Ktovie akých výkladov Ústavy by sme sa vtedy dočkali a ako dlho by ešte Fico vládol s poverením vo vrecku. Teraz má však Fico na zostavenie vlády od prezidenta čas iba do budúceho piatka. A už vie, že dvaja z troch možných  partnerov MOST a SIEŤ s ním rokovať o vláde nebudú. Aspoň tak to SIEŤ deklarovala a dúfajme, že jej to môžeme veriť. Ak tomu tak bude je jasné, že Fico vládu nezostaví a dopadne ako Mečiar po voľbách v r. 1998. Bude to súčasne znamenať aj začiatok úpadku Smeru rovnako ako vtedy HZDS? Kiežby.

Ak Vás blog zaujal , poteší ma ak ho podporíte svojím hlasom TU. Za každý hlas vored ďakujem.

Teraz najčítanejšie