Denník N

O voľbách po voľbách

Parlamentné voľby sú za nami. Pre niektorých dopadli úspešne ba až prekvapujúco a pre niekoho veľmi mizerne, pretože očakávania boli vyššie a spolu s nimi aj preferencie. Opäť sa potvrdilo pravidlo, že agentúrnym prieskumom sa nedá objektívne veriť. Niektorí politológovia by snáď mohli zmeniť remeslo, keďže ich odhady podobne ako predpovede počasia z minulého týždňa dnes s určitosťou neplatia. Nuž voľby sú raz také. Takmer 60 percent oprávnených voličov si svoje právo splnilo a spolu s ostatnými nám zostáva čakať ako to celé so skladbou vlády dopadne. Kolotoč kto s kým a za akých podmienok nám už začal. Bude to veru zaujímavé sledovať ďalších víťazov a porazených v najbližších týždňoch pri zostavovaní legitímnej vlády. Prikláňam sa k názoru, že vládu je potrebné zostaviť a vylúčiť tým predčasné parlamentné voľby, ktoré by iste priniesli ďalšie prekvapenia a prepady na úkor štandardných politických strán. Okrem iného by to pohltilo zo štátneho rozpočtu ďalšie milióny a prinieslo zdĺhavú a náročnú verejnú diskusiu.

Môj blog píšem aj preto, aby som vyjadril svoje názory na určité skutočnosti. Osobne si želám pravicovú vládu. Nakoľko nie som s touto zostavou naplno stotožnený, tak šancu tomu dám. Iná varianta sa momentálne nenaskytuje. Ostanem trpezlivý a počkám si teda na dlho očakávané a potrebné reformy, ktoré táto krajina potrebuje. Začať môžu od školstva cez zdravotníctvo a skončiť napríklad pri justícii. Nebudem polarizovať a kriticky zmýšľať a to všetko až do momentu, kedy (ne)uvidím prvé výsledky. Minulá vláda mala 4 roky priestor na realizovanie. Dnes vieme, že neúspešne. Problémy občanov a celého Slovenska rastú a s ním aj demotivácia občanov o verejný záujem. Prejavuje sa to názormi, zmýšľaním, orientovaním na seba a čo je najhoršie, odchodom mnohých občanov do zahraničia. Ide najčastejšie o mladú – budúcu generáciu. Problémy sú vymenované a vedia o nich všetci. Na skutočné riešenia, žiaľ, neprichádza.

Ešte predsa jedna vec, ktorú SR postihlo ako po minulé roky aj ostatné európske národy na čele s Maďarskom, Gréckom a pomerne slušnou základňou aj v škandinávskych krajinách. Máme v parlamente podobne ako spomenuté krajiny, kontroverznú stranu akú strana Mariána Kotlebu predstavuje. Ľudová strana Naše Slovensko je nový politický subjekt v politických kruhoch. Popri všetkých sociálno-demokratických, liberálnych a konzervatívnych stranách prišla na scénu nová – pravicová so základom extrémizmu. Marián Kotleba po parlamentných voľbách skôr reprezentuje protestných voličov ako skutočných radikálnych extrémistov. Tým, samozrejme, netvrdím, že Kotleba patrí do parlamentu! Čo sa týka samotného Kotlebu istotne je to jeho osobný úspech, lebo sa dostane k balíku peňazí a urobí si meno. Jeho program a jednotliví kandidáti predstavujú častokrát ultrakatolíkov a tisovcov, ktorí majú hlboké presvedčenie o rasových rozdieloch, niekedy aj s prvkami hlbokého fašizmu. Kotlebu volili aj tí, ktorí na súčasnej politickej scéne nemajú žiadneho obľúbenca. Popri všetkých tých kauzách a ukradnutých miliónoch pre nich konečne prišiel tzv. „vysloboditeľ“. Všetci o tom diskutujeme, lebo doteraz sme neboli zvyknutí na taký rázny politický subjekt. Rešpektuje ho viac ako dvestotisíc voličov. Možno aj viac. Je priama demokracia a voliči majú a mali na to právo voliť ho. Na minimálne toto volebné obdobie si musíme zvyknúť na prítomnosť poslancov z prostredia tejto strany. Už s tým nezmôžeme veľa a súčasne musí vzniknúť i keď nepriamy, ale za to tolerantný vzťah medzi občanmi, ostatnými verejnými činiteľmi a nimi. Zároveň mi je cudzie konanie pána prezidenta, ktorý ho ako jediného nepozval na úvodné rokovania politických strán. Považujem to za chybu, ktorá nás všetkých môže v budúcnosti ešte trpko zabolieť. Diskutabilné zostáva konanie o registrovaní podobných politických strán a hnutí do príslušného registra, ktorý vedie Ministerstvo vnútra. Okrem toho sa tu zákon dá pomerne ľahko obísť.

Tu sa dostávam k záveru. Vždy som večný optimista, ale ak sa znova na občana zabudne a nezačnú sa riešiť jeho problémy, tak pokojne príde niečo horšie. Do parlamentu sa pravdepodobne v ďalších voľbách chystajú skutoční tvrdší radikáli, ktorých budú voliť skutočne existujúci radikálni voliči. Aktuálne je situácia taká, že napríklad Slovenské hnutie obrody a mnohí ďalší ľudia, ktorí stáli za vznikom paramilitárnej skupiny Vzdor Kysuce, neakceptujú voľby ako prijateľný akt. V jednoduchosti a v skratke pre nich demokracia nie je prijateľná. Pribudnú aj iné doteraz nepoznané extrémistické subjekty, ktoré dajú najavo nesúhlas so zaužívanými politickými a verejnými praktikami. Preto si želám zmenu a to v podobe vlády, ktorá bude sršať aktivitou na každej strane a na každom stupni celospoločenského života. Ľudia potrebujú oporu a obnoviť vieru v tento štát.

Teraz najčítanejšie