Denník N

Štvorlístok alebo Bratislavský Spolok? Kto zostaví vládu?

Parlamentné voľby sú za nami. Od ich ukončenia onedlho uplynie prvý týždeň, no ich výsledky sú stále pre mnohých prekvapením. Vypadnutie KDH z Národnej Rady, nečakaný úspech ĽS-NS – Mariána Kotlebu. Rovnako prekvapivý úspech strany Sme Rodina – Borisa Kollára, ktorý si svoju stranu kúpil len 4 meisace pred voľbami. Voľby vyhrala strana Smer-SD s takmer 30%. Do NR SR sa dostalo 8 politických subjektov a 10 predsedov. Druhá najsilenšia strana SaS mala niečo málo cez 12% a tretie hnutie OĽaNO okolo 11%. Kto napokon zostavý vládu? Bude odpoveďou na spoločneskú objednávku? Vydrží vôbec??

Výsledky volieb

(Zdroj: Čas.sk)

Pat alebo šach-mat?

Do NR SR sa dostalo 8 subjektov10 predsedov. Človek nemusí byť politológ aby videl, že situáciaparlamente je dnes značne komplikovaná.

Smer-SD, SaS, OĽaNO – NOVA, SNS, ĽS-NS, SME RODINA, MOST-HÍD, #Sieť.

Toto sú strany, ktoré uspeli vo voľbách. Okrem toho sa na chrbte niektorých z nich zviezli aj menšie subjekty. Na kandidátke SaS boli prítomní členovia OKS (Občianska Konzervatívna Strana). Na kandidátke OĽaNO to zase boli poslanci strany Daniela Lišpica (NOVA).

Takýto počet strán a počet lídrov, ktorí sa v nich ukrývajú, už na začiatku naznačil, že zostavovanie vlády bude ťažké a komplikované. Či už pre Smer, alebo pre SaS. Po prvých rokovaniach nevyzerá situácia vôbec ružovo. Zostavenie novej vlády závisí pravdepodobne na tom, ako sa dokáže dohodnúť SNS a Most-Híd, alebo tiež aj na tom, ako by vyzerala tichá Kollárová podpora pravicovej vlády. Neostáva nám než pevne veriť, že sa  podarí zostaviť stabilnú a zodpovednú vládu, ktorá povedie Slovensko úspešne cez naše predsedníctvo v EÚ a zvládne ďalšiu migračnú vlnu, ktorá sa teraz môže týkať priamo aj nás.  Na výber veľa možností nie je.

Alternatívy zostavenia vlády

V hre sú dve reálne možnosti. Buď vznikne širšia, pravo-ľavá koalícia vedná stranou Smer-SD, v ktorej budú maximálne 4 strany, alebo vznikne Bratislavský Spolok vedený stranou SaS, kde bude 6 strán. Aj naďalej tu však existuje možnosť, že sa vládu nepodarí poskladať ani Ficovi, ani Sulíkovi. V tom prípade tu máme ďalšie dve možnosti. Buď sa uskutočnia nové, predčasné voľby, alebo vznikne úradnícka vláda, ktorá prevedie Slovensko cez predsedníctvo v EÚ. Tieto dve možnosti sú však novou politickou elitou slovenska vylučované, rovnako ako spojenie Smeru a Sas/OĽaNO.

Pravo-Ľavá koalícia pod vedením Smeru

Ak by vládu zostavoval Smer-SD boli by v nej maximálne 4 strany. Robert Fico už stihol bližšie špecifikovať, ktoré strany by to mali byť – Smer-SD, SNS, MOST-HÍD a #Sieť. Tento štvorlístok by mohol vykazovať vyššiu mieru stability, pretože jeho poslanecká podpora by sa v NR SR pohybovala okolo 85 mandátov. Ďalším pozitívom sú skúsenosti terajšieho premiéra Fica, ktorý má v Európe vybudovaný rešpekt. Podľa môjho názoru je užšia koalícia pre predsedníctvo v EÚ vhodnejšia, ako koalícia 6 strán a tichej podpory Borisa Kollára. Navyše tieto štyri strany, aj napriek svojej pravicovej, či ľavicovej orientácii dokážu nájsť množstvo spoločných prienikov. Príkladom môže byť aj Smer-SD a SNS, ktoré sa už v prvých dňoch rokovaní dokázali zhodnúť na zásadných bodoch. Všetky tieto strany sú štandardné, schopné nájsť vyvážený kompromis a udržať sa dlhšiu dobu. Problémom by mohla byť prípadná spolupráca SNS a MOST. Nakoľko však má Slovensko predsedať EÚ je vysoko pravdepodobné, že by tieto dve strany dokázali aspoň na určitý čas stabilne spolupracovať.

Okresy

(Zdroj: Aktuality.sk)

prospech tejto koalície hovoria aj výsledky volieb. Po sčítaní hlasov je jasné, že strana Smer-SD obhájila mandát takmer v každom okrese Slovenska. Výnimku tvoria Bratislavské obvody a okres Senec kde síce vyhrala SaS, ale Smer sa v každom z nich umiestnil na druhom mieste. Potom sú to okresy južnej časti západného slovenska – Dunajská Streda a Komárno, kde prvé dve miesta získali menšinové strany SMKMOST-HÍD, ale Smer sa aj tu umiestnil hneď za nimi na treťom mieste. Posledná výnimka je jeden z Košických obvodov, kde však tiež Smer-SD skončil na druhom mieste. Rovnako aj prieskumy agentúry SITA naznačujú, že najžiadanejšia koalícia by bola práve Smer-SD a SNS, za ktorú sa vyslovilo takmer 50% opýtaných.

Pri takto jasnom signále by bolo na mieste, keby si predsedovia víťazných strán uvedomili aká je skutočná vôľa občanov Slovenska a ktorá strana by mala byť samozrejmou súčasťou vládnej koalície pre jej stabilné fungovanie.

Bratislavský Spolok

V tomto prípade by vládu skladala strana SaS na čele s Richardom Sulíkom. V novej, pravicovej vláde musí Richard Sulík rátať s týmito subjektami – SaS, OĽaNO-NOVA, SNS, Most-Híd, #Sieť. Sulík by v tomto potreboval aj tichú podporu zo stany Borisa Kollára, pretože bez jeho hlasov by mal prípadný pravicový spolok len 76 mandátov, čo veľkú stabilitu určite nezaručuje. Spolkom som túto teoretickú variantu koalície nazval preto, lebo spojenie strán a hnutí tak rôznych hodnôt a svetonázoru sa nedá nazvať skutočnou koalíciou – Konzervatívci, liberáli a „nezávislí“ skeptici. Národovci a Maďari. Za rovnú daň a proti rovnej dani. Bratislavský preto, lebo okrem jedného Košického obvodu dostala strana SaS podporu len v Bratislave. Podľa môjho názoru u Richarda Sulíka prevážila nad zdravým rozumom chuť zakúsiť moc premiérskej stoličky. Práve preto je odhodlaný vystaviť Slovensko v čase predsedníctva v EÚ extrémnemu riziku nestability vládnej koalície.

Slovensko už má skúsenosti so zlepencom strán, ktorý fungoval od roku 2010 do 2012, kedy sa rozpadol na závažnej, podotýkam, Európskej témeEurovalu. Vtedajšia koalícia viacerých pravicových strán bola z pohľadu obsahu programového vyhlásenia vlády veľmi chudobná. Niet divu, keďže sa vtedy vo vláde stretli ortodoxní konzervatívci z KDH, ktorí svoju predvolebnú kampaň stavali na podpore tradičnej rodiny, zákazu potratov a sprísnenia trestov pre držiteľov a užívateľov drôg. Na druhej strane stáli presvedčení liberáli z SaS, ktorí stavali kampaň na registrovaných partnerstvách a dekriminalizácii marihuany. V podstate to, na čo presviedčali svojich voličov museli dať strany bokom v koaličnej dohode. Tento stav sa nedá nazvať inak, než podvodom ľudí, ktorí im vo voľbách dali svoju dôveru. A toto isté môžeme pravdepodobne očakávať aj dnes.

Podľa vyššie uvedenej ilustrácie úspešnosti strán v jednotlivých okresoch a podľa posledného prieskumu je tento variant akéhosi „SuperSpolkunajmenej žiadanou možnosťou občanmi SR. Kladne sa za ňu vyslovilo len niečo okolo 7% opýtaných. Jediná zmena, ktorá nastala je nahradenie KDH stranou Borisa Kollára, ktorá sa však nechce vlády zúčastniť priamo, len jej chce vyslovovať tichú podporu. Takýto kalkul je pre prípadnú vládu nebezpečný už len z toho dôvodu, že bude závislá na niekom, kto nemá za chod štátu vôbec žiadnu zodpovednosť.

SuperSpolok

(Zdroj: Hospodárske noviny online)

Záver

Od volieb neprešiel ani týždeň a na politickej scéne už môžeme cítiť záchvevy. Miroslav Beblavý končí ako podpredseda strany #Sieť. Táto skutočnosť pre prípadnú krehkú pravicovú koalíciu neveští nič dobré, pretože jej existencia môže bezpochyby závisieť aj na hlase jedného poslanca. Aby som sa však vrátil k tomu, čo by mohlo byť v týchto náročných časoch blížiaceho sa predsedníctva v EÚ a ďalšej očakávanej migračnej vlny pre Slovensko najlepšie, jasne mi vychádza len jedna možnosť. Širšia pravo-ľavá koalícia Smer – SNS – MOST – Sieť. Aj keď sa teraz javí #Sieť ako nie príliš stabilná strana pri podpore 85 poslancov by dokázala v NR SR táto koalícia obstáť.

Na druhej strane sa mi experiment pravicového spolku Richarda Sulíka, podporovaný Borisom Kollárom javí ako extrémne nestabilný a rizikový pre Slovensko. Z poučenia z roku 2010 môžeme prísť na to, že programové vyhlásenie vlády bude chudobné o body, na ktoré strany lákali svojich voličov. Ďalej je tu možnosť, že pri prípadnom páde vlády by sa voliči týchto strán zachovali úplne inak. Stratiť môže Most-Híd, ktorý by mohla v NR SR vystriedať SMK-MKP a rovnako tak by na úkor týchto strán mohli ešte viac vyrásť strany Mariána Kotlebu a Borisa Kollára, čo by bola úplná deštrukcia štandardného straníckeho systému na Slovensku. Nech sa zostavovanie vlády skončí akokoľvek, želám nám, občanom Slovenska, aby sme to prežili bez väčších strát.

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)