Denník N

ECB opäť zakročila

Ďalší pokles základnej depozitnej sadzby.

Vývoj Európskej ekonomiky sa nevyvíja podľa predstáv ekonómov. ECB preto pristupila k ďalším opatreniam na rozhýbanie ekonomiky.  Zvýšenie mesačného nákupu cenných papierov na 80 miliárd EUR a znižovaním sadzieb. Základná depozitná sadzba klesla na mínus 0,4% z pôvodných -0,3%, platné k 16.03.2016. Prejaviť by sa to mohlo na lacnejších hypotékach. Kedže nejde o výrazné zníženie sadzby, tak nemožno očakávať okamžitú reakciu bánk na úrokových sadzbách. Základná úroková sadzba v negatívnom pásme znamená, že ak si chcú finančné domy uložiť peniaze v centrálnej banke platia jej za to v podobne mínusových úrokov. Ak je sadzba v pozitívnom pásme, uložené peniaze rastú. ECB tým chce motivovať banky, aby požičiavali viac peňazí firmám, ľuďom. Banky ale túto sadzbu nemôžu premietnuť do vkladov ľudí. Je nepredstaviteľné, aby ste si svoje peniaze uložili v banke a každý mesiac tam mali menej a menej. Ak sa nebavíme o poplatkoch :)

ECB zároveň znížila hlavnú refinančnú sadzbu z 0,05% na 0%. Za túto sadzbu si banky požičiavajú od Európskej centrálnej banky (ECB).

Celý rozpor zpočíva v tom, že na jednej strane ECB svojimi opatreniami tlačí na banky, aby požičiavali viac peňazí a na druhej strane nariadeniami sprísňujú ich poskytovanie. Napríklad obmedzovanie poskytovania úverov so 100% financovaním banky, alebo postupné skracovanie doby spotrebných úverov. Aktuálne je maximálna doba 8rokov.

Pozitíva:

  • lacnejšie pôžičky
  • nízke úroky vydržia dlhšiu dobu
  • rast cien nehnuteľností pre majiteľov

Negatíva:

  • vklady sporiteľov v bankách poklesnú
  • nižšie zhodnotenie vo fondoch
  • rast cien nehnuteľnosti pre záujemcov

 

Historický prehľad úrokových sadzieb.

zdroj: www.nbs.sk

Teraz najčítanejšie

Ing. Peter Gomboš

Garantujem riešenie a spokojnosť! Od roku 2005 sa venujem profesionálne otázke peňazí hlavne v oblasti finančníctva, práva, realít a developerstva. Ako špecialista na hypotekárne úvery, komunikáciu s bankami a realitnými spoločnosťami sa venujem od roku 2008. Od roku 2013 som začal spolupracovať so sprostredkovateľskou spoločnosťou, kde som mal nastarosti rozbeh úverov pre celé Slovensko, hlavne čo sa týka odbornosti, procesov a komunikácie. Po 3 rokoch práce, spoločnosť robí viac ako 100 úverov mesačne pre všetky banky na Slovenskom trhu. Dnes pracujem ako manažér a špecialista komplexného riešenia pre klientov. Zameriavam sa na úvery, investície a poistenie. Garantujem spokojnosť a riešenie svojich návrhov. Pri jednotlivých produktoch sa zameriavam na poplatky, nákladovosť a cashflow. Produkty majú slúžiť ľuďom a využívať ich v plnej miere. Som zástancom čistých riešení a znamená to pre mňa, že ak riešim v banke produkty tak využívam len úvery, v poisťovniach len poistenie a v správcovských spoločnostiach len sporiace a investičné produkty. Akýkoľvek mix je škodný pre klientov, úver s poistením, poistenie so sporením, atď... Mám rád šport a víno, nie naraz :)