Denník N

Vízia pre udržateľný život na vidieku

V spoločnosti prevláda nálada, ktorá má ďaleko od nádeje a tvorivého premieňania ideálov na skutočnosť. Napriek všetkým okolnostiam, napriek všetkým turbulenciám, sme sa v poľnohospodárstve, ktorému, podobne ako rezortu kultúry, školstva či životného prostredia, nie je venovaná náležitá a nevyhnutná pozornosť, podujali hľadať, prinášať a realizovať vízie, schopné povzniesť a obohatiť našu spoločnosť.
 
V rámci Vidieckej platformy sme sa rozhodli nečakať na žiadne (priaznivé, alebo nepriaznivé) vonkajšie okolnosti, ale aktívne zasiahnuť do toho ako aktuálne agro rezort vyzerá a ako by vyzerať mohol. Už viac ako dva roky budujeme s kľúčovými organizáciami v oblasti poľnohospodárstva vzťahy založené na spolupráci a kvalite. Úspešne. Ku dnešnému dňu združujeme 23 organizácií, dokopy našu členskú základňu tvorí okolo 600 inividuálnych fariem, firiem a iných združení. V spoločnej diskusii pripravujeme konkrétne návrhy legislatívnych zmien, či tvorby nových politík. 
Poľnohospodárstvo nemusí byť tým zaznávaným rezortom akým je dnes. Môžeme z neho vytvoriť progresívnu oblasť, ktorá má potenciál priniesť do života spoločnosti množstvo riešení a produktov s pridanou hodnotou.
 V spolupráci so všetkými kľúčovými partnermi a hráčmi chceme nielen vytvoriť, ale aj napĺňať dlhodobú víziu a nadpolitickú stratégiu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Našim cieľom je klásť zásadné otázky a formou širokej diskusie otvoriť aktuálnu stratégiu Ministerstva pôdohospodárstva. 
 
Je to jednoduchý no neľahký plán. Na jeho uskutočnenie však máme všetko dôležité: poznanie, skúsenosti, odhodlanie i tvorivú vôľu. 

Teraz najčítanejšie