Denník N

Generácia Y a odkaz Novembra

Generácia Y.
Je označenie pre ľudí narodených medzi rokmi 1978 – 2000 (pôvodne 1985 -1995). Teda časy komunizmu prežili maximálne 12 rokov a niektorí vôbec. A nich (o mne) to presne bude, aj bolo.

Nepotrebujeme to zažiť!

Akákoľvek diskusia na tému „Čo nám priniesol November 89 konči poznámkou: Čo o tom tak môžeš keď si bol ešte dieťa alebo nebol ešte na svete? A o to presne ide. Musím niečo zažiť aby som si na to vedel svoj názor?  Veru nie. Ani Hitlera so Stalinom sme nezažili a vieme, že to boli jedni z naj-masovejších vrahov v histórii. Máme práve tu výhodu, že na komunizmus máme romantické spomienky malých deti a tak nás pri posudzovaní doby nezaťažujú hriech a krivdy minulosti. (česť výnimkám)

A čo pre našu Generáciu Y znamená November 1989?

Fakty ako voľnosť cestovania, študovania a pracovania kdekoľvek na svete sú už dookola opakujúce a stále pravdivé. Tým podstatným odkazom je však pre mňa prevzatie zodpovednosti za vlastný osud. O tom je podľa mňa podstata demokracie. To je to, čo nám priniesla Nežná revolúcia. Od vtedy pomáhame tvoriť už vlastnú budúcnosť. Raz lepšie, raz horšie.

Koniec Lenina v Žiline – zdroj obrázku: stanica.sk

Teraz najčítanejšie