Denník N

Píšem Vám list, pán Šebej

Vážený pán Šebej,
Nebudem zbytočne opakovať všetky relevantné dôvody pre ktoré Vás voliči a sympatizanti žiadajú, aby ste nevstupovali do vlády so Smerom. Zdôrazním iba, že spôsob a rýchlosť, akou ste do tejto pekelnej dohody vplávali, popiera všetky vaše bohumilé argumenty o jedinej možnosti a záchrane Slovenska pred horšou alternatívou. Naopak, tou horšou alternatívou ste sa stali Vy.
Chcem Vám však povedať niečo iné. Vy, morálne autority, za ktoré vás príčetnejšia časť slovenskej spoločnosti (nie nekriticky) už roky pokladá, berie si z Vás príklad, učí sa od Vás a spolieha na Váš úsudok a silný charakter, môžete spôsobiť traumu, ktorá nemá precedens. Tým, že zradíte seba, celý Váš doterajší verejný život, hodnoty a autoritu, ktorá tvorí aj hodnotový systém ľudí, ktorí Vás roky sledujú a podporujú, relativizujete pravdu a prinášate ničotu. Veľký obsah sa mení na vyprázdnenú schránku hesiel a póz a vykráda ľudí a ich vieru v niečo stále, na čo sa dá spoľahnúť, teda v charakter a pravdu, ktoré nemožno oklamať.
Dovolím si emočný príklad, pretože táto trauma je nie len hodnotová, ale do veľkej miery aj citová. Je to, ako keby vás zrazu zradil váš rodič, ten ktorý vás vychoval v najlepšej viere a vy ho za to milujete a uznávate (samozrejme, že s ním pri tom môžete byť aj v neustálom konflikte), lenže on je ten, ktorý vám vštepil základy, na ktorých budujete celý život. A potom jedného dňa zistíte, že zradil: udal suseda, alebo celý život podvádzal matku, kradol v práci, atď atď, každý si môže dosadiť svoju traumu. Ako veľmi to ovplyvní život človeka, si určite ako psychológ viete predstaviť. Vy nám teraz v priamom prenose ukazujete zradu a účasť na podvode. Nie, že by nás akýkoľvek argument vedel presvedčiť o tom, že robíte správne (možnosti a dôvody vašej kolaborácie si už každý z nás prešiel sto krát zo všetkých strán a neprijal ich!), my zúfalo čakáme na to, že nám poviete, že je to len omyl, že sa žiadna zrada nekoná a Vy ste stále tým človekom, za ktorého Vás pokladáme. Ak nie, ničíte tým vieru v politickú a kultúrnu elitu, v pravdu a spôsobujete rakovinu občianskej spoločnosti, z ktorej ste vyrástli. Nie ste len rodičom, ktorý zradil, ale aj chorobou, ktorú mentálne a energeticky vyvolávate.
Vyzývam Vás, aby ste sa zamysleli nad dôsledkami svojich činov. A prestali klamať predovšetkým sebe. Spojením zo Smerom nezachránite nič, ale zničiť môžete viac, ako by vám napadlo. Ešte dnes ráno som vás chcela verejne vyzvať, aby ste sa pridali k slušným poslancom, ktorí odmietajú politickú hru a zamedzili tak vzniku chorej vlády, v ktorej nezmôžete nič, okrem vlastného úpadku. Verejne ste však túto možnosť odmietli, čím ste napľuli do očí tým, ktorí vás dostali tam, kde ste. Zároveň nám odkazujete, že to my, čo od Vás očakávame, že si udržíte charakter, sme nezodpovední hlupáci, ktorí si nevedia vyrátať dve a dve a nedoprajú Slovensku happy end.
Vyjadrujem týmto svoje hlboké sklamanie z Vás a Vašich kolegov pána Švejnu, Kresáka, pani Žitňanskej a ďalších.

Teraz najčítanejšie