Denník N

Prečo sa Bugár a Procházka predali tak lacno?

To, čo sme videli v priamom prenose v posledných dňoch, bola hrôza. Viacerí sa na FB zdôverili, že si museli dať k počítaču vedro, ak by náhodou…

Róbert Fico dostal na zostavenie vlády týždeň, ale jeho potenciálni pravicoví partneri z MOSTA-HID a SIETE to nemohli vydržať a už cez víkend dostali triašku, zrejme cestovná horúčka. Bugár sa na sobotnej večernej tlačovke celý triasol a vedľa neho sediace Žitňanská len váľala očami. Ak niekto dúfal, že ona by predsa nikdy na takýto kšeft nepristúpila, tak sa veľmi mýlil. Obliekla si síce čierne šaty ako na vlastný pohreb, to bolo ale všetko na čo sa zmohla. Ale to nás ešte čakala čierna nedeľa.

Béla Bugár a jeho stisk (foto internet)
Béla Bugár a jeho stisk (foto N- Tomáš Benedikovič)

Primátor Martina Hrnčiar robil všetko možné, aby Sieť zrušila rozhodnutie neisť rokovať so SMEROM o budúcej vláde. A tak kresťania v Sieti, nedeľa, nenedeľa, v nedeľu poobede zmenili svoje rozhodnutie a už večer naklusali ako poslušní psíkovia na úrad vlády. Chorý Procházka zrazu vyzdravel. Čakajúc pred dverami do útrob lákavého pekla nervózne odháňal novinárov, dvere sa otvorili – á – blažený výraz na tvári stihli zaznamenať kamery, ktoré už ochrankár nepustil do útrob lákavej pasce.

Radoslav Procházka -dokonané jest(foto internet)
Radoslav Procházka – dokonané jest (foto N – Tomáš Benedikovič)

 

V Žiline na moste do Brodna stávajú rómske prostitútky, ktoré vraj nerobia drahoty a idú veľmi lacno. Tak podobne mi pripadalo počínanie oboch pánov, ktorí ani trochu nerobili drahoty, hoci počas kampane sa vyhraňovali k SMERU, Most-Hid aj k SNS. Nenechali trochu kvasiť vo vlastnej šťave Fica, ani sa len nepokúsili o pravicovú vládu. Vraj SNS…Ale ak Prochazka mohol meniť rozhodnutie ísť, či neisť aj niekoľkokrát, prečo by to neurobilo aj SNS? Vždy sa dalo vrátiť k Ficovi s tým, že pravicový projekt nevyšiel. Aj vlastným voličom by sa to ľahšie obhájilo, takto sa pustili do harakiri spojenú s deštrukciou a koncom vlastných strán. A vyhli by sme sa klamstvu.

Našlo sa pár statočných v Sieti a jeden v Moste. Nie, nie je to František Šebej ako mnohí očakávali.

Most - Híd nikdy so Smerom do vlády nepôjde (z FB Františka Šebeja)
Most – Híd nikdy so Smerom do vlády nepôjde (z FB Františka Šebeja)

V najnovšom prieskume padla Sieť ku 2 percentám a MOST-HÍD k hranici 5 percent. Čo za sila, čo za finančné skupiny, čo za strach hnal oboch lídrov k tak urýchlenému víkendovému rozhodnutiu? Chcú pomôcť Róbertovi Ficovi k svetovému rekordu v rýchlosti zostavovania vlády? Nevedno. Snáď strach, aby si to Sulík, či Matovič nerozmysleli a neponúkli sa SMERU sami, odstaviac ich od žvanca, ktorý im Fico veľkoryso ponúka. Vraj pristúpil na 90 percent k akceptácii ich programov. Dokonca aj protikorupčným častiam. Rozmýšľam, ak je to tak, prečo sa nezlúčia do jednej strany, keď zrazu tak minimálne rozdiely?

V každom prípade, našlo sa aj pár statočných, ktorí zakričali NIE! Král je nahý!

Vďaka Zsolt Simon, Miroslav Beblavý, Simona Petrik, Katarína Macháčková a Zuzana Zimenová. Aspoň trochu zachraňujete pošramotený obraz pravice v očiach verejnosti.

Môj priateľ doc. Miloš Kovačka na svojom FB napísal odkaz: ,,Ako občan sa cítim byť obeťou prefíkaného pochôdzkového divadla politikov. Nikto ma nepresvedčí, že to všetko, čo sa dialo pred voľbami a po voľbách, nebolo a nie je účelové divadlo podobné iným politickým maškarádam so značným počtom politických masiek na volebnej scéne. Po maškarnom bále, keď sme opäť raz rozpoznali pravé tváre, prišla poriadna „opica“. Je mi ľúto, že na mojom milom Slovensku bude naďalej pokračovať verejná politická výchova k nenávisti tých druhých, studené a bezcitné racio sa bude oceňovať ako niečo lepšie voči horúcej empatii, nedostatok samaritánstva sa bude naďalej označovať za ochranu vlasti, trápne zatĺkanie našich národných hriechov z nás napokon vychová ľudí neschopných sebareflexie, katarzie: svedomie v handrách bude žobrať o svoje právo pri dverách svetských boháčov a mocnárov. Ale ponad to platiť naďalej bude: Iba Pravda – Cesta, Pravda a Život – vás, milí moji, z tejto biedy vyslobodí.“

Ľubo Bechný

Teraz najčítanejšie