Denník N

Ako sa udržujú poslanci v poslaneckom klube?

Predseda nádejnej koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár, dnes v TA3 okrem iného povedal, že sa na ministerské kreslo nechystá.

Jeho úlohou má byť udržanie poslancov v ich poslaneckom klube. Rovnako to považuje za zodpovednosť ako voči strane, tak aj voči štátu. Čo je v prípade členstva v koalícii, veľmi logické.

Po tom ako sa po voľbách smerovanie straníckych debát začalo uberať, ma napadla jedna otázka. Ako sa dá vlastne udržať poslanec v poslaneckom klube? Je v politike viac možností udržať moc, ako tie dve najznámejšie? Cukor alebo bič?

Nakoľko reálna je predstava, že sa v demokratickom parlamente môžu nachádzať poslanci, ktorí sú motivovaní skôr bičom ako vlastným svedomím či presvedčením. Ako pred, tak aj po voľbách sa debaty vedú skôr na úrovni strán. O väčšine zo stopäťdesiatich poslancoch verejnosť vie, buď veľmi málo, alebo vôbec nič. Nie je zvláštne, že pre tieto informácie nevytvárame žiadny veľký dopyt? Skutočne je tak ľahko predstaviteľné, že pri vládnych hlasovaniach, majú všetci koaliční poslanci  vždy rovnaký záujem a teda rovnaké svedomie a vedomie?

Teraz najčítanejšie