Denník N

Potreba Igora Matoviča v slovenskej politike

Denník N včera vysielal povolebnú debatu, ktorej sa zúčastnil Richard Sulík, Miroslav Beblavý a Igor Matovič. Asi prvý krát v živote som sa dokázal na politickej debate zasmiať radostne a nie z potreby ustáť bludy, ktoré zo seba vypúšťajú zúčastnení.

Mnohí z nás už videli veľa politických debát. Ak sa počas sledovania takejto debaty divák zasmeje, tak skôr ironicky ako k vlastnej veselosti. Včerajšia debata Denníka N bola čím si iná. Napriek účasti politikov, bola neformálna, no stále vecná a hlavne ľudská. Prirodzene ľudská. Jednoducho debata ľudí, ktorí vidia a vedia. Ako divák musím konštatovať, že mi politici neboli snáď nikdy bližší. Prečo vlastne politik získaním mandátu, zahadzuje svoju ľudskosť?

Vstupom Igora Matoviča do slovenskej politiky sa mnohé zmenilo. Je pravda, že jeho prejavy sú, boli, a verím že aj budú neštandardné. „Štandardní“ politici sa viac krát nechali počuť, že spolupráca s ním je nestabilná a nevypočitateľná. Majú pravdu. S niekým, kto z presvedčenia nechce kradnúť a podieľať sa tak na „štandardnej“ politike či vláde, je iste ťažké spolupracovať. Najviac ich však prekvapuje vlastná nádej, ktorá im neustále otvára dvere k tomu, že každý sa raz môže zlomiť a prejaviť svoju pravú tvár. A stále nič. Ťažko „starí“ politici pochopia, že v politike môže byť niekto, koho úmysly sú skutočné, verejné, nie „politicky skryto-korektné“ a nič za nimi jednoducho nie je.

Aj dnes som objavil niekoľko komentárov, ktoré tvrdili, že by sa Igor Matovič mal zamyslieť nad tým, ako sa správa. Lebo inak s ním nakoniec nebude chcieť nikto spolupracovať. Ľudia však radi vidia, iba to čo chcú. Slovensko slušnú, pravdivú a hodnotovú politiku ešte poriadne nezažilo. Jej formovanie sa nám síce môže zdať „neštandardné“, ale iba hlupák nevidí, že to funguje. Zrod najbližšej vlády je jasným dôkazom toho, že hodnoty, pravda a úprimné sľuby (ak také niečo existuje) sa do slovenskej politiky dostávajú a očividne je mnohým stranám ich prítomnosť bytostne nepríjemná. Už je to len otázka času, kedy sa budú spájať len tí, ktorým je zvrátenosť a výnosnosť politiky bližšia.

Vážený pán Igor Matovič, 

väčšina Vám píše, aby ste sa zmenili, inak s Vami nakoniec nebude chcieť nikto spolupracovať. Verím, že sa v tomto význame nezmeníte, naberiete na sile a skutočne s Vami nebude chcieť nikto (zo „štandardných“ politikov) spolupracovať. Ak si niečo ako občan môžem priať, tak je to Vaša prítomnosť v našom parlamente. Hoci som Vás nevolil (nikoho som nevolil), ba dokonca som sa Vám istú dobu snažil robiť novinovú konkurenciu :), chcem aby ste v dohľadnej dobe zasadli do vlády, ktorá správnym spôsobom pohne touto krajinou. Mnohí to možno nevidia, alebo nechcú vidieť, no ja som včera po prvý krát v živote nadobudol dojem, že už čoskoro budem mať koho voliť. Či už to bude OĽANO alebo SaS. Taktiež je po včerajšku oveľa jasnejšie, že sa meniť nemusíte a politici, ktorí nechcú alebo nemusia kradnúť s Vami problém nemajú a pravdepodobne nikdy ani nebudú.

Neviem čo prežíva volič, keď ide voliť. No príjemné to asi nie je. Myslím, že radosť by mala byť prítomná určite. Chcem v najbližších voľbách voliť a chcem voliť z radosti a plného presvedčenia. Prosím, udržte spôsob politiky aký sa na včerajšej debate aspoň vo chvíľach ukázal. Nemyslím teraz tie teatrálne časti, ktoré nepochybne pobavili. Myslím, snahu úprimne spolu vychádzať, spolupracovať a dokázať, že Slovensko môže fungovať lepšie – to som tam videl.

PS: môj hlas získate, až keď si sadnem vo volebnej miestnosti k hlasovaciemu lístku. Je pred nami teda ešte veľký kus cesty.

Ďakujem!

 

 

Teraz najčítanejšie