Denník N

Prehra neznamená zlyhanie

Foto autorka
Foto autorka

Predstavte si, že vám niekto povie, že o týždeň zomriete. Čo by ste ten týždeň robili? Asi by ste neležali a nečakali, kým ten týždeň prejde. Niekto by rýchlo vycestoval za príbuznými, iný by sa konečne išiel pozrieť do Paríža. Alebo by sme si dopriali aspoň večeru pri sviečkach, kilo zmrzliny a pankáčsky účes.

Prvý, kto mi umrel, bol Tomáš. Volal sa ako môj syn a mal sedemnásť. Mala som ho veľmi rada. A potom odišli ďalší. O bolesti a smútku tu písať nechcem. To si nesú v šialenom rozmere so sebou pozostalí a čosi z toho aj my.

Skôr by som si v tejto smutnej a nepraktickej téme dovolila pozrieť sa na praktické hľadisko. Keďže u nás v Anjelovi každý môže vidieť,  komu pomáha, stretávame sa s otázkou: “ Nepomáhal som zbytočne, keď aj tak ten človek umrel?“

Ale práve posledné dni života by mal človek žiť najkrajšie. Čo by ste robili, keby vám niekto povedal, že o týždeň zomriete? Asi by ste neležali a nečakali. Možno by ste sa vybrali konečne do Paríža. Alebo na peknú večeru pri sviečkach s tými, ktorých máte radi. A došlo by aj na kilo zmrzliny a nový účes.

Tomášove posledné dni boli o tom, že veľmi rád varil. Ryby. Chodil po kuchyni za pomoci koliesok a tešil sa ako pripraví pstruha. Ak bolo možné, vyšli si aj na pizzu.

Julka si stihla urobiť vodičák, prímačky na vysokú, zažiť aspoň pár týždňov internátu a vyjsť na slnečnú strechu nákupného centra.

Marek stihol vidieť svoju sestru, ktorá žila v zahraničí.

David Bowie vydať album.

Smrť patrí k životu, niet silnejšieho puta.  Ak niekto umrel, neznamená to, že sme zlyhali. Práve naopak, ak sme mu dokázali aj pred smrťou pomôcť, možno žil dlhšie. A možno žil krajšie. A čo je viac?

Dnes umreli dvaja rodičia z jednej rodiny.  Aj otec aj mama. Naraz. Lebo život je zvláštny. Dnes smutne dopíšeme do ich statusu v našom online systéme : „Svoj boj s chorobou prehral v 03/16. Deťom budeme ešte nejaký čas pomáhať. “

A ich tri deti, v tom šoku a zármutku, našli silu povedať celému svetu, že prehra neznamená naše zlyhanie.

krch2

Teraz najčítanejšie