Denník N

Guľka pre blogera

Keď píšete o ľuďoch, ktorí šíria na sociálnych sieťach konšpiračné teórie, propagujú medicínskych šarlatánov a antivaxerské bludy, na negatívne reakcie musíte byť pripravení. Ak zverejníte údaje o tých, ktorí šíria nenávisť k demokratickým inštitúciám, parlamentnej demokracii, našim spojencom a z naivity, zaslepenosti, vypočítavosti, alebo v cudzom žolde produkujú či zdieľajú zlovoľné hoaxy a dezinformácie, sú reakcie ešte ostrejšie. A ak šliapnete na kurie oko neonacistom či chlapíkom, ktorí sa vybrali na územie susedného štátu v cudzom žolde zabíjať jeho obyvateľov, môže to byť aj reálne nebezpečné.

Väčšina komentárov či vyhrážok nestojí ani za zmienku, hoci nie je na škodu si ich archivovať. Keď vás uráža, alebo sa vám vyhráža akýsi Erik Németh, facebookový Rambo z Považskej Bystrice, môžete nad tým mávnuť rukou.

Bugsy 27.3.15 na SVNémeth 27.11.5

Rovnako ako nad ďalším „hrdinom“, ktorý keď sa ho opýtate ako to myslí, komentár zmaže.

Sirotiak roxor

Vyrušiť človeka nemusia ani prognózy lyrickej poetky, knihovníčky z Kátloviec a majiteľky pedikúry Chors v Trnave, hoci ide o reakciu na môj blog o slovenských žoldnieroch na Ukrajine.

Soňa

Mário Reitman, žoldnier z Donecka

Iné to začne byť až vtedy, ak jeden zo žoldnierov bojujúcich v Donecku na Ukrajine v radoch proruských separatistov, ktorého ukrajinské orgány evidujú ako člena nelegálnych ozbrojených formácií na území Ukrajiny, začne po uverejnení mojich blogov „Kto zo Slovenska bojuje ako žoldnier na Ukrajine? V prvej časti Sojka a Branický,“ „Stratenci ako žoldáci na Ukrajine. Potocký Reitman Roháč“ a „Mário z Donecka píše prezidentovi,“ prejavovať priam posadnutosť vašou osobou.

R 7.10.15Reitman vyhľ.Reitman zr

Kto je Mário Reitman

Podľa informácií z tlače je Mário Reitman „autičkár, zlodej a násilník a bol v minulosti sedemkrát súdne trestaný, z toho trikrát nepodmienečne.“ Pochádza z Banskej Bystrice Sásovej a má na Faceboku dva profily. Prvý, ktorý pred jeho odchodom na Ukrajinu mal názov Mário Rajo Reitman, má dnes nick „Samo Sato.“ Druhý je jeho akoby zrkadlovým obrazom a má názov „Omas Otas.“

R - Omas Otas

Reitmanova posadnutosť

Iste uznáte, že ak má niekto na Facebookovom profile ako profilovku vašu fotku stiahnutú z videa, a ako titulku montáž s použitím vašej fotografie, vyzerá to na určitú diagnózu. Pokiaľ to zostane v tejto rovine, či v obsesívnom spomínaní vášho mena v absurdných statusoch a komentároch, môže to človek jednoducho ignorovať. Dajú sa ignorovať aj komentáre pod blogmi. Napríklad tie, kde sa Reitman podpísal ako „Позывной Габчик,“ alebo „GABČÍK.“ Že v tomto prípade ide o Mária Reitmana je zrejmné z jeho rozhovorov pre portál „Украинa.ру,“ kde odpovedá na pôvod prezývky, ktorú v Donecku používa. Len neviem čo by na to, kto používa jeho meno, povedal hrdina československého protifašistického odboja Jozef Gabčík, keď Reitman bol údajne jedným zo zakladateľov neonacistickej SS action Group Slovakia.

Reitman žoldáci II pReitman 19.12.15 Ž I p

Reitman sa vyhráža guľkou

Ignorovať je možné všeličo, nie však už priame nebezpečné vyhrážanie. 11. februára 2016 zdieľal Reitman spomínanú montáž Artura Bekmatova, ktorú som z recesie použil ako profilovku s posmešným a neskrývane výhražným textom. V komentároch ešte pritvrdil a uverejnil fotografiu ostrého náboja s mojím menom a venovaním. Nakoľko sa Reitman v súčasnosti na východnej Ukrajine bežne pohybuje s kalašnikovom či pancierovkou, je ťažké brať jeho vyhrážky na ľahkú váhu.

Reitman 11.2 pnáboj

Reitman sľubuje návštevu, „spravodlivý“ súd, „deratizáciou“ a šibenicu

Následne som sa prvý a posledný raz pokúsil s Máriom Reitmanom konverzovať pod montážou od Bekmatova na stránke Kristíny Ulmanovej, ktorá má otvorený profil. Ulmanová ju uviedla textom „Ján TCHOROSLAV Benčík.“ Výsledkom boli iba ďalšie otvorené vyhrážky.

Ul tchoU UlmanovejRet u Ulm 16.2 pR u U 16 p

Podanie trestného oznámenia

Po tomto som usúdil, že Reitmanove vyhrážky prekročili akúkoľvek tolerovateľnú mieru a podal som trestné oznámenie na prokuratúre. Okrem vyhrážania Mária Reitmana som upozornil aj na náznaky podobného konania zo strany Dalibora Kohára, ktorý sa predstavuje ako bývalý seržant francúzskej cudzineckej légie s bojovými skúsenosťami z viacerých afrických krajín a na svojich facebookových profiloch a jednej stránke pravidelne burcuje Slovákov do zbrane a zverejňuje otvorené vyhrážky rôznym osobám. Neskôr som bol vypočutý na  polícii, ktorá proti Máriovi Reitmanovi začala v tejto veci trestné stíhanie.

Reitman u Ulm 27.1.16

Výpoveď Kristíny Ulmanovej

Polícia predvolala Kristínu Ulmanovú, ktorá podľa ňou zverejneného statusu vypovedela, že osoby na ktoré sa jej pýtajú nepozná a odmietla vo veci vypovedať. Nakoľko absolventka práva a „Pokojná bojovníčka,“ Mgr. Kristína Ulmanová, komunikuje s Máriom Reitmanom na svojej stránke, kde došlo aj k Reitmanovmu nebezpečnému vyhrážaniu a s Daliborom Kohárom ju spájajú spoločné aktivity a je s ním dokonca na spoločných fotografiách a videu, je namieste otázka či sa týmto náhodou nedopustila krivej výpovede. Následne Ulmanová, ktorú podobne ako Reitmana kvôli jej aktivitám na Ukrajine evidujú ukrajinské úrady, aj Mário Reitman, zmazali zo svojich profilov inkriminované statusy a komentáre.

Ulm 22.3.16Ulmanová t

Nie som pomstychtivý a pokiaľ Mário Reitman svoje vyhrážky verejne odvolá, poskytne dostatočné záruky, že vyhrážky nemieni realizovať, ospravedlní sa a nebude vo vyhrážaní pokračovať, nemám dôvod robiť mu problémy, ktorých má vzhľadom na službu v neregulárnych vojenských oddieloch na území cudzieho štátu, už aj tak dosť, nakoľko mu podľa platného zákona hrozí po návrate na Slovensko pobyt vo väzení v dĺžke 2 – 8 rokov. Pokiaľ mieni pokračovať, za vzniknuté problémy si môže sám.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.