O pravdepodobne najstaršom ovocnom strome na Slovensku
Skvelý aromatický destilát z jeho plodov má náturu liečiteľskú …
Možno nejeden Smolinčan, minimálne ten mladší, (a zaiste nielen Smolinčan …) ani len netuší,
že informácia o jedinečnej, celkom výnimočnej a dlhovekej smolinskej oskoruši …
na slovenskej wikipédii medzi vzácnymi, pamätnými stromami je uvedená.
S obvodom kmeňa viac ako 4 metre a vekom vyše 400 rokov iný ovocný strom na ňu asi nemá.
Zdá sa, že tá naša smolinská oskoruša je najstaršou ovocnou drevinou u nás
a záhorácka obec, ku ktorej mám emocionálne tak blízučko ma preveľmi potešila zas,
že dbanlivý dedinčan, zrejme milovník oskorušovice, už niekedy začiatkom sedemnásteho storočia
zasadil ovocný strom v smolinskom chotári len pár sto metrov od budúceho kostola.
A odvtedy tam majestátne stojí, na svoje široké smolinské okolie neustále pozorne hľadí …
a z ovocných plodov, ktoré rodí, s najväčšou pravdepodobnosťou majú choseň len „tí prví“. (-:
Sorbus domestica, t.j. jarabina oskorušová alebo oskoruša je vzácnou ovocnou drevinou,
v Slovenských podmienkach dožívajúcou sa vraj tristo až päťsto rokov …
so zaujímavými plodmi – oskorušami; tie po uhniličení získajú veľmi dobrú chuť;
po uležaní totiž zhnednú, tie hniličky sú sladké, šťavnaté, aromatické a dajú sa konzumovať už.
Ovocie je cukornaté, obsahuje štrnásť až sedemnásť percent fruktózy a glukózy
a okrem bežnej spotreby za surova v hniličkovom stave, šikovná gazdiná z nich marmeládu urobí
a ešte šikovnejší gazda mušt, víno, likér či skvelý domáci čisto prírodný destilát – oskorušovicu,
aby mohol prečistiť svoje (aj blízkym či známym) tráviace ústrojenstvo i odohnať „úplavicu“ (-:
Plody toho solitéra sú už od čias starovekého Grécka veľmi obľúbené pre svoje liečiteľské účinky,
obsahujú totiž tiež pektíny, vitamíny (A, C), minerálne látky, trieslovinky i organické kyselinky.
Oskoruša je klenotom medzi ovocnými stromami, na jeseň jej listy sfarbujú sa do žlta až bordova.
A počas vegetácie svojím bielym plstnatým rubom listov pekne kontrastuje s ich tmavým lícom.
Tento kráľovský ovocný strom výborne znáša aj väčšie sucho a odolný je voči rôznym chorobám.
A aby semená vo voľnej prírode vyklíčili, potrebujú pomoc vtákov či cicavcov, musia totiž prejsť ich zažívacím traktom.
Vzácnosť jarabiny oskorušovej, oskoruše, je ukrytá predovšetkým vo veku, v ktorom začína rodiť …
Traduje sa, že strom zasadí otec a plody zberá až jeho vnuk, no niektorí i tak nedali sa odradiť;
ani ten Smolinčan, ktorý desiatky rokov pred stavbou kostola Svätého Jakuba oskorušu zasadil.
Tá prežila aj obe svetové vojny, aj sceľovanie políčok-kolektivizáciu, aby chotár ňou teraz sa hrdil
a ktovie, či na nedávnej skvelej XX. Ochutnávke ovocných destilátov v neďalekej obci Radimov
nepýšil sa oskorušovicou z plodov toho majestátneho 400-ročného stromu niektorý z jeho prapra…prapravnukov. (-:
03.04.2016/04.04.2016
Obrázky: vlastné