Denník N

Ako sa Kotlebov župný odborník na dopravu primátorom nestal

Po tom, ako dlhoročnej svojráznej primátorke Zlatých Moraviec, po mnohých peripetiách zanikol súdnym rozhodnutím mandát, uprázdnilo sa v tomto neveľkom mestečku primátorské kreslo. Jedným z tých, ktorí oň prejavili záujem bol aj Štefan Jurík, ktorého Marián Kotleba, predseda ĽSNS, po svojom nástupe na čelo Banskobystrického samosprávneho kraja, zamestnal na župnom úrade ako odborného referenta pre dopravu.

Kým sa však Štefan Jurík dostal k tejto kandidatúre, vyskúšal si to párkrát aj predtým. V roku 2013 neúspešne kandidoval za poslanca Nitrianskeho samosprávneho kraja. Hoci neuspel, smútiť nemusel. Marián Kotleba, ktorý sa stal županom sa o neho postaral. Z drobného živnostníka sa tak razom stal vážený župný úradník.

4.11.13 6.11.13

V roku 2014 kandidoval za poslanca miestnej samosprávy v Zlatých Moravciach. Pri tej príležitosti si okrem úderného hesla na banneri k voľbám aj zaujímavo zafilozofoval na margo neprispôsobivých občanov. Nie že by takí neexistovali, nech už majú akúkoľvek farbu pleti, ale text Štefana Juríka na túto tému je, povedzme, „svojský.“

Zlaté Moravce 29.10.1418.10.14

Ani vo voľbách do samosprávy síce neuspel, neodradilo ho to však a skúšal to ďalej. V parlamentných voľbách v roku 2016 mal na kandidátke strany Kotleba – ĽSNS, číslo 69. Pre úspech urobil maximum. Zúčastnil sa protesov proti imigrantom v Bratislave, Žiline aj v Trnave. Spanilej jazdy do Gabčíkova, blokády amerického konvoja v Brodskom aj početných predvolebných mítingov. Vytiahol aj ťažkú artilériu v podobe kritiky EÚ, ktorú označil za „dokonalý fašisticko – diktátorský systém, stvorený na manipuláciu a stratu suverenity“ a pokračoval tvrdením, že „do EU viac platíme ako dostaneme…“

eu

Nepomohla mu spoločná fotografia s Kotlebom, ani s tzv. nezávislými nacionalistami, Mariánom Magátom a Mariánom Mišúnom, ktorí sa v rámci niciatívy „Akční vlastenci pre Slovensko“ stali súčasťou Kotlebovej kandidátky s číslami 87 a 88 (!). Vzhľadom na vysoké číslo na kandidátke a nedostatočný počet preferenčných hlasov sa poslaneckého mandátu nedočkal ani tentoraz.

JuKo 22.12.15

Ešte pred parlamentnými voľbami začal s ofenzívou, ktorej konečným cieľom malo byť primátorské kreslo. Heslo bolo ešte optimistickejšie, údernejšie a originálnejšie ako predošlé a pred voľbami ho prišiel podporiť aj župan Kotleba s kamarátmi. Heslo napred znelo „Prvý primátor nezvolený Cigáňmi,“ neskôr ho mierne inovoval, na „Nevolený Cigánmi a zlodejmi.“ Hoci ubral mäkčeň a pridal zlodejov, nakoniec nezabralo ani to.

N6.4.16

Pôvodné očákavania však boli veľké. Potvrdil to aj Juríkov status o údajnom predvolebnom telefonickom prieskume strany SMER, v ktorom mal byť práve on na prvom mieste a zadávateľov prieskumu vraj „išlo roztrhnúť, že ako je to možné.“

Jurík 2.4.16a

Dopadlo to však ako vždy. Napriek tomu, že ho podporovala aj strana Priama demokracia, Jurík zostal na chvoste a z primátorského kresla opäť nebolo nič. Z ôsmich kandidátov sa s 218 hlasmi umiestnil na šiestom mieste.

v

Aby sme to neukončili takto smutne, predstavme vytrvalého pána kandidáta pomocou niekoľkých jeho statusov. Snáď mu pomôžu získať priazeň voličov v ďalších voľbách. Začneme veselšie, statusom, v ktorom hľadal babku ,,ktorá bude ochotná natočiť clip proti EU.“ Požiadavky boli skromné, stačilo „sedieť pri kachliach a priložiť do nich.“ Ktovie či práve to, že babka do kachlí poriadne nepriložila, nerozhodlo o jeho volebnom neúspechu.

12.1.16

Humorný nádych má aj Juríkov pozdrav plastovej fľaši minerálky, hoci pozdrav samotný veľmi humorný nie je. Najmä pre tých, ktorí si pamätajú kto sa ním kedysi zdravil.

10.3.16

Ešte menej humoru je v statuse, v ktorom nás Štefan Jurík informuje, že je kresťan a chodí do kostola, ale… Zdá sa, že závažné posolstvo kresťanstva, ktorým je láska a milosrdenstvo, „kresťana“ Juríka akosi neoslovilo.

13.12.15

Svojho kňaza, ani biskupa si síce veľmi neváži (lebo ako vysvitlo kňaz čítal list biskupa o pomoci utečencom), ale iného kňaza a politika si váži o to viac.

28.1.1414.3.16

A pripadá mu prospešné vziať si za príklad aj niektoré veci z obdobia Tretej ríše, kedy kňaz, ktorého si váži, stál na čele okypteného bábkového vojnového štátiku, ktorý vznikol z vôle Hitlera.

Rorobrana p

Mať výhrady k príchodu utečencov je jedna vec, iná sú rasistické komentáre. Zdá sa iba mne, že toto je priam exemplárny príklad takých komentárov?

16.1 p10.1.16

Na záver ešte jedna Juríkova povolebná prognóza, pohrávajúca sa nielen s jeho poradovým číslom na kandidátke, ale aj s niečím vážnejším a ubezpečenie, že strana, ku ktorej sa hlási je jediná „obhajujúca morálku a kresťanské zásady.“ To mi teda vážne odľahlo, priatelia.

11.12.1523.11.15

 

Doplnené 18.4.2016: Juríkov komentár, ktorý plne potvrdzuje jeho kvalifikáciu na miesto odborného referenta pre dopravu.

Jurík 2013 p

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.