Denník N

Pozitívne účinky alkoholu za volantom

V čase, keď sa volá po represii lebo zase rastie počet dopravných nehôd a ľudia napriek hrozbe basy naďalej sadnú za volant veselí, som sa na to pozrel trochu inak. Oheň, politik, policajt, …, alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Alkohol za volantom môže byť na cestách prospešný, zvyšuje pozornosť a dodáva energiu. Nie celkom vážne…

Alkohol je známa metla ľudstva a za volantom hotový vrah. Paradoxne je ale v malom množstve do jedného poldeci opak pravdou. Nabudí na 3 až 4 hodiny, káva pomôže len na desiatky minút. Alkohol je totiž v malom množstve povzbudzujúci liek. Skôr ako začnú pôsobiť jeho negatívne účinky rozptyľovania pozornosti alebo narkotizačné účinky riadnej opitosti. Nevymyslel som to ja, ako spestrenie to poslucháčom školenia vodičov referentských vozidiel povedal postarší „bezpečák“, Robili to tak vraj TIRáci, daľkoví vodiči z povolania, ktorých hlavnou starosťou bolo nezaspať.

Kúsok od hranice pri rakúskom Edelstale máme vinársku oblasť s vinicami. V hajlochoch pred vinicami nalievajú a hostia tam samozrejme prichádzajú autami. Aj ja tam občas kupujem burčiak – Sturm, je síce drahší ako na Slovensku, vinári ho zato robia zo skutočného vínneho muštu, (ako pre seba). Jedného dňa si tam na ceste rozložili živnosť policajti. Fúkacia súprava – strojček na pokuty. Tak to vinárov naštvalo, že nasledoval telefonát starostovi, naštval sa aj ten a nasledoval telefonát na policajnú komandatúru. Netrvalo to dlho a policajti zmizli. Nebudú predsa kaziť kšeft, veď sú z výnosu daní toho kšeftu platení. Keď si domov kupujete víno predsa ochutnáte…

Rakúšania sa bežne odvezú pár kilometrov z dedinskej zábavy domov autom. Šoférujú po bočných cestách, opatrne, vedomí si, že ak sa stanú účastníkom nehody, alkohol im poriadne priťaží. Zato obvykle ani policajti nevytiahnu alkohol tester, koniec koncov, „null komma Josef“ je v Rakúsku 0,5 promile.

Pri východe zo štvrte, v ktorej sídli Univerzity of Washington v Seattli ma prekvapila značka zakazujúca viac ako 1 promile alkoholu „behind this point“. To už je riadna dávka. Policajta ani nenapadne cvičiť vás za alkohol, pokiaľ nejavíte zrejmé známky opitosti alebo sa vám neváľa na sedadle načatá fľaška. Zodpovednosť je daná iným spôsobom. Ak niekoho poškodíte, on vám to už ten právny systém zráta, právnici z vás zoderú kožu. Ľudia sa tak chovajú zodpovedne (lebo je to rozumné).

Na Slovensku nám utešene klesá počet nehôd aj nehôd pod vplyvom alkoholu. V roku 1996 bolo zo 75 726 nehôd pod vplyvom alkoholu 3 180 v roku 2012 sme klesli na 13 936 resp. 1 726 pod vplyvom alkoholu. http://www.minv.sk/swift_data/source/policia/dopravna_policia/statistika_dn/ine_2012/DBS%202012.pdf. Takže, nezodpovední „triezvi“ búrajú takmer 5 x menej, alebo nehody menej hlásia, opilci sa zlepšili menej ako o polovicu. Slabý výsledok represie.

Myslím, že sa to u nás s tým poľovaním na alkohol za volantom prepálené. Represia nezabráni, aby sa niekto nenatrúbil do nemoty, sadol za volant a niekoho zabil. Platíme priveľa policajtov a priveľa hrdého občana cvičíme, namiesto aby sme ho systémom viedli k zodpovednejšiemu chovaniu. Synonymum totalitného myslenia našej krajiny. Oberme človeka o jeho slobodu, buzerujme ho na každom kroku, rozhodujme o jeho živote aj peniazoch, o ktoré sme ho predtým obrali na daniach. Vytvorme zákazmi nemysliace stroje závislé od štátu. Nového človeka, skutočné nebezpečie pre spoločnosť aj budúcnosť štátu. Trochu alkoholu za volantom je z tohto pohľadu nič.

Na zdravie!

Teraz najčítanejšie

Igor Hornák

Herold libertariánstva a slobodného myslenia.