Denník N

Zachráňme ostrov Sihoť pred drancovaním

Práve sa rozhoduje o tom, či budú lužné lesy v okoli Bratislavy najbližších desať rokov intenzívne ničené alebo sa podarí kus krásnej prirody v meste zachrániť.

Sihoť je riečny ostrov, ktorý ohraničuje z jednej strany Karloveské rameno a zo strany druhej hlavný tok Dunaja. Rozkladá sa na 235 hektároch lužných lesov a predstavuje vodný zdroj pre mestské časti Bratislavy – Karlova Ves, Devín a Staré Mesto. Voda pochádzajúca z tohto zdroja je jedna z najkvalitnejších na celom Slovensku. Na jeho území sa nachádzajú lužné lesy, ktorých korene stromov zabraňujú kontaminácií spodných vôd pri zvýšenej hladine Dunaja. Okrem toho sa tu nachádzajú i rôzne zákonom chránené rastliny. Ide o krásne prostredie a takmer nedotknutú prírodu v centre Bratislavy.
V súčasnosti sa Štátne lesy rozhodli, že v najbližších rokoch vyrúbu polovicu stromov. Argumentujú tým, že ide o obmenu stromov, ktorá je v pláne starostlivosti o lesy.
Drancovanie lesov priamo v chránenom areáli európskeho významu a na území, ktoré je najstaršou a najkvalitnejšou zásobárňou vody na Slovensku je však absurdné. Práve korene stromov, ktorých výrub je plánovaný, držia štrk a pôdu pod stromami pokope. Výrubom hrozí zhoršenie kvality spodných vôd, nehovoriac o tom, že lužné lesy sú domovom cenných prírodných biotopov, rôznorodého vtáctva, zvierat či zákonom chránených rastlín.
Je nemysliteľné, že ostrov Sihoť je pre cyklistov, či turistov neprístupný a niekto dovolí, aby v druhom (na určitých miestach treťom) ochrannom pásme bezhlavo drancovali vzácne vŕbovo-topoľové a dubovo-brestovo-jaseňové lesy. Opäť sa niekto rozhodol zničiť kúsok krásnej prírody na úkor výnosného biznisu.Súčasný návrh je voči prírode absolútne bezohľadný. Nehovoriac o tom, že takéto lesy inde ako v okolí Bratislavy na Slovenskom úseku Dunaja už takmer nie sú.

Až keď vyrúbeme posledný strom, otrávime poslednú rieku a ulovíme posledné zviera, vtedy pochopíme, že peniaze sa jesť nedajú. Konajme prosím, kým nie je neskoro!

Teraz najčítanejšie

Natália Hanulíková

Ako matka dvoch synov, manželka a vyštudovaná psychologička sa zaujímam o celospoločenské dianie na Slovensku i v zahraničí. Som predsedníčkou Strany zelených Slovenska a píšem o témach, ktoré sú mi najbližšie: deti, sociálny systém, politika, ochraańa životného prostrediam psychológia, literatúra, a kultúra.