Denník N

Dánski učitelia slovenským: Vaše výplaty sú urážajúce (+video)

Dánsko/Hillerød – Šiesti učitelia zo základnej školy Gronnevang, neďaleko Kodane hovoria o dôležitosti úlohy školstva v spoločnosti. Podmienky v akých učia slovenskí učitelia považujú za smiešne.

„Je desivé, že dostávate tak malé výplaty, podľa mňa by to nemalo byť ani možné. Za také peniaze by som neučila,” hovorí učiteľka dánčiny a angličtiny Evy Gastrup Thorsted. Dánsko pritom patrí medzi krajiny, v ktorých pomer platu učiteľov k platom ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí je tesne nad priemerom OECD. Tamojší učitelia však dostávajú výrazne vyššie platy než na Slovensku.

Pomer platu učiteľov k platom ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí znázorňuje nasledujúci graf:

Priemerný mesačný plat učiteľa v Dánsku je v hrubom okolo 29 718 dánskych korún (približne 3 993 eur). Podľa portálu naseplaty.sk, sa výplata stredoškolského učiteľa v Slovenskej republike pohybuje na úrovni 720 eur v hrubom. V porovnaní so Slovenskom sú tak na tom dánski učitelia výrazne lepšie. „Po zdanení zarábam okolo 21 777 dánskych korún (približne 2918 eur), čo nie je najvyššia výplata, no je to fajn,” hovorí učiteľ dejepisu a angličtiny Peter Østerbye Eliasen.

Podľa Transparency International je Dánsko zároveň aj krajinou s najnižšou mierou korupcie vo verejnom sektore za posledné roky. Učiteľ Peter Østerbye Eliasen hovorí, že aj za tento úspech je sčasti zodpovedné školstvo. „Za rast ktorý sa podaril škandinávskym krajinám je zodpovedné vzdelanie a zdravie, ktoré idú ruka v ruke. Stali sme sa najmenej skorumpovanou krajinou vo svete na základe toho, že sme upravili podmienky obyčajných pracovníkov, z ktorých sa potom stala stredná trieda.” 

Video: Dánski učitelia: slovenské platy sú urážajúce 

V roku 2007 Dánsko prijalo tzv. Code of Conduct (Kódex správania) úradníkov verejnej správy. Kódex opisuje situácie, ktoré môžu nastať vo verejnej administratíve. V rovnakom roku ministerstvo spravodlivosti vydalo aj brožúru „Ako sa vyhnúť korupcii“. Tá udáva príklady z dánskej protikorupčnej legislatívy. Mnohé z opatrení sú však aj na báze dobrovoľnosti. Niektoré politické strany vyžadujú aby ich poslanci zverejnili svoje aktíva bez akejkoľvek formálnej povinnosti. Dánsky parlament je tiež pozitívnym príkladom zvýšenia transparentnosti výdavkov ministrov skrz „schému otvorenosti“.  V tejto politickej dohode sú ministri vyzvaní deklarovať mesačné výdavky, cestovné náklady, prijaté dary a iné informácie. Na báze dobrovoľnosti ministri tiež zverejňujú svoje osobné a majetkové záujmy  na webstránke kancelárie premiéra.

Článok s videom bol vytvorený v spolupráci so slovenským učiteľom pôsobiacim v Dánsku a Iniciatívou zahraničných študentov na podporu učiteľov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Teraz najčítanejšie