Denník N

Chobotnica, potkany, sumec – poznáte tradície fanúšikov v NHL?

Zatiaľ čo v slovenských hokejových pomeroch je tradíciou vylievanie piva na hráčov či trénerov, v kanadsko-americkej NHL sa priaznivci zabávajú, okrem iného, hádzaním rôznych druhov zvierat na ľadovú plochu. Prečítajte si niečo viac o nezvyčajných tradíciách zámorských fanúšikov.

Hádzanie predmetov na ľadovú plochu je v očiach hráčov či zástupcov klubov zväčša ponímané ako nežiadúci jav. V treťom zápase práve prebiehajúcej série medzi Philadelphiou a Washingtonom napríklad fanúšikovia Letcov hádzali na ľad, ba dokonca aj na hráčov hostí, svetelné náramky, venované pamiatke zosnulého Eda Snidera – muža, ktorý výrazne dopomohol k vzniku pennsylvánskeho klubu. Nie všetky predmety, ktoré sa ocitajú na ľade, sú však nebezpečné. Z niektorých sa stala milá tradícia, sprevádzajúca ťaženia klubov vo vyraďovacej fáze.

Asi najznámejším zvieraťom, ktoré sa pravidelne ocitá na ľadovej ploche počas play-off, je detroitská chobotnica. Morský mäkkýš odštartoval všetky podobné tradície, ktoré naň len plynule nadviazali. Premiérovo sa chobotnica ocitla na ľade ešte v časoch, keď v NHL pôsobilo len šesť tímov.

V roku 1952 sa dvaja bratia a majitelia obchodu s potravinami, Pete a Jerry Cusimano, rozhodli, že počas zápasu play-off vhodia na ľad chobotnicu. Mementom tohto aktu malo byť osmoro chápadiel, ktoré symbolizovali osem víťazstiev, v tom čase potrebných na zisk Stanley Cupu.

Fanúšikovia Červených krídel vzali tento čin za svoj a z chobotnice sa ihneď stala neodmysliteľná tradícia. Prežila aj sťahovanie tímu do novej Joe Louis Areny a stala sa neoficiálnym maskotom klubu. Dve chobotnice s menom Al v priebehu každého play-off lemujú vstupy do haly a ich dohromady šestnásť chápadiel symbolizuje šestnásť víťazstiev, momentálne zaručujúcich zisk najslávnejšej hokejovej trofeje.

Krátky prehľad histórie detroitskej chobotnice:

Svoje najslávnejšie obdobie zažila chobotnica v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, v časoch, keď bol Detroit dominantným klubom NHL. V roku 1995 napríklad počas jedného zápasu na ľade pristálo až 36 chobotníc, z ktorých jedna vážila ohromných sedemnásť kilogramov.

V súčasnosti sa NHL na čele s Garym Bettmanom snaží túto a i iné tradície čo najviac obmedziť, no priaznivci Detroitu si stále, čas od času, nájdu cestu, ako chobotnicu prepašovať na štadión, a to napriek hroziacej pokute. V nedávnom boji o postup do play-off napríklad jeden fanúšik vhodil chobotnicu na ľad počas tripu na pôde bostonskej TD Garden.

Mnoho ďalších podobných tradícií vzniklo ako odpoveď na detroitskú chobotnicu. Na ľade sa v rámci odpovede na chobotnicu ocitol napríklad menší žralok leopardí, vhodený v roku 2007 na ľad priaznivcami San José Sharks. Fanúšikovia Phoenixu Coyotes, v súčasnosti pôsobiaceho pod názvom Arizona, v roku 2010 poslali na ľad pre zmenu gumeného hada.

Najznámejšou tradíciou, ktorá vznikla ako odpoveď na výzvu z Detroitu a prežíva do súčasnosti, je však nashvillský sumec. Po prvýkrát bola táto ryba poslaná na ľad v roku 2002, práve počas zápasu proti Červeným krídlam. Praznivci Preds taktiež okamžite vytvorili z tohto činu tradíciu a sumec neodmysliteľne patrí k zápasom klubu z Tennessee.

Niekedy sa stane, že sumec ja tak ťažký, že na jeho odpratanie je potrebná lopata. V treťom zápase prebiehajúcej série proti Anaheimu dokonca priaznivci Predátorov zverejnili video, na ktorom popisujú, akým spôsobom „pašujú“ sumce, vážiace približne 18 kilogramov, priamo na štadión:

Poslednou významnou zvieracou tradíciou, kolujúcou v arénach NHL, je takzvaný rat trick. Ide o tradíciu fanúšikov Floridy Panthers, ktorej pôvod siaha do roku 1996. Hráč Panterov – Scott Mellanby, objavil pred zápasom proti Calgary v šatni statného potkana. Zareagoval vskutku pohotovo a zabil ho svojou hokejkou.

Tou istou hokejkou potom v zápase vsietil dva veľmi dôležité góly a tradícia bola na svete. Bývalú Miami Arenu začali okamžite zaplavovať davy fanúšikov s gumenými či plyšovými potkanmi, ktorí sa následne po góloch Panthers ocitali na ľade.

Novovznikutá tradícia sa stala veľkým symbolom pamätnej, a doteraz najlepšej sezóny, akú kedy Florida zažila. Mladý tím v play-off senzačne vyradil Boston Bruins, Philadelphiu Flyers i Pittsburgh Penguins a stroskotal až vo finálovej sérii proti Coloradu Avalanche.

Zrejme najmasívnejší rat trick zažila Florida v treťom zápase finálovej série Stanley Cupu proti Coloradu:

Fanúšikovia počas domácich zápasov po každom góle zasypávali ľadovú plochu obrovským množstvom gumených potkanov, čo zdržiavalo hru a niekedy sa dokonca gólmani museli schovať do svojej brány. Tím najal množstvo ľudí, ktorých jedinou pracovnou náplňou bolo čo najskôr odpratať potkany z ľadovej plochy.

V súčasnosti tradícia naďalej existuje, no priaznivci sa museli kvôli nariadeniam NHL uskromniť a potkany hádžu na ľad už len po skončení víťazného domáceho duelu play-off.

Zvieracie tradície v NHL sú pre niekoho rušivým momentom, pre niekoho prejavom detinskosti, no pre priaznivcov svojho klubu súčasťou kultúry. Isté je, že podobné tradície sú zaiste minimálne bezpečnejšie, než hádzanie mincí na futbalové trávniky alebo používanie svetlíc.

Napriek tomu, že vedenie NHL sa snaží proti podobným prejavom čoraz viac bojovať, čo už raz bolo nastolené, z koloritu a myslí priaznivcov NHL len tak ľahko nevymizne.

foto: pixabay.com

Teraz najčítanejšie

Matej Ondrišek

Športovo-spoločenské zaujímavosti. Autor je študentom žurnalistiky.