Denník N

Papaláši v kvalitných nemocniciach.

Dvaja naši ústavní činitelia nám nedávno ochoreli a vybrali si na svoju liečbu najlepšie nemocnice na Slovensku. Premiér sa lieči v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Predseda parlamentu najnovšie v Národnom onkologickom ústave. Prezident Kiska sa minule dokonca pri banálnej operácii bedrového kĺbu nechal operovať rovno radšej v zahraničí. Nič nové pod slnkom, keď si spomenieme na patálie bývalého slovenského prezidenta Schustera. Toho choroba dohnala až do Insbrucku. A Slovač, ty sa lieč v Žiline, v Brezne alebo v Bardejove.
Keby sa politici museli liečiť v nemocniciach ako bežný občan, to by sme videli, ako by sa zlepšila zdravotná starostlivosť. Ale kde. Namiesto toho sa najnovšie vyvoleným z Bratislavy postaví nemocnica v Starom meste, a ulica na ktorej na nachádza, sa premenuje z Cintorínskej na Ulicu Júliusa Satinského. Tragikomédia. Keby to tento skvelý komik vedel, asi by sa v hrobe obracal.
Nečudo, že politikom a iným papalášom je potom jedno, aká zdravotná starostlivosť je inak poskytovaná na Slovensku. Hlavne, že zdravotná starostlivosť bude poskytovaná kvalitne v Bratislave.

Ako občanovi je mi jedno, akú chorobu má premiér a koľko bypassov mu bolo na srdce našitých. Kľudne nech je to súkromná informácia. Tajomstvom by ale nemalo byť, že tu máme dvojitú kvalitu zdravotnej starostlivosti. Jednu pre papalášov z Bratislavy a druhú pre bežného občana druhej kategórie. Keď sa vám nepáči, máte ešte možnosť obrátit sa na na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. A kruh sa uzatvára.

S konštatovaním, že zdravie si síce nekúpiš, ale v dobrej nemocnici máš aspoň šancu, že ťa vyliečia, zdravím zvyšok Slovenska a želám tým menej štastným z periférie radšej pevné zdravie.

Teraz najčítanejšie