Denník N

Londýnske parky

Ak ste práve v Londýne alebo sa tam chystáte, možno tento krátky súhrn niektorých parkov bude slúžiť ako malá inšpirácia na výlet. Pre domácich – verím, že veľa nového neuvediem, každopádne pri dnešnom tempe nie je času stráveného v dobrom parku nikdy dosť. Keďže som určite neprešiel všetky parky, budem rád za každý tip navyše! Toto je zoznam mojich najobľúbenejších parkov v Londýne (pofotené na mobil s hroznými filtrami pre autentickosť).

1 ) Golders Hill Park

Ak si človek chce práve poležať na deke v tráve, prípadne vyvenčiť deti, ponúka sa Golders Hill park. 10 minút peši od undeground stanice Golders Green sa nachádza výnimočné miesto, kam sa človek vracia rád. Highlightom tohto parku je ZOO, ktorá je zadarmo. Ťahákom sú lemure, najmä keď sa práve opaľujú natáčajúc sa za Slnkom ako solárne panely. Bezprostredne pri parku sa nachádza romantická pergolla (treba si všimnúť smerovú tabuľku pri vstupe). Toto skryté miesto je svojím pomerom kvalita/návštevnosť výnimočným bodom na mape severného Londýna a to o ňom väčšina ľudí ani nevie. Golders Hill park + pergolla = super očarujúce miesto. Napríklad na rande!

IMAG1177IMAG2028IMAG1176 (1)

 

 

2 ) Kenwood House

V podstate je to časťou Hampstead Heath, ale zaslúži si samostatný odsek. Do Kenwoodu treba ísť ak človek chce nabrať energiu. Toto miesto je lákavé kvôli atmosfére pokoja. Čas tu zastal a ľudia pripomínajú bezstarostných grófov, ktorými sa po príchode stanete aj vy. V závetrí domu zo 17. storočia sa nachádza veľká lúka vhodná na piknik a jazero. Výhľad na centrum z lokálneho kopca je tiež príjemný a označuje sa ako jeden z najlepších v Londýne vôbec. Samotný Kenwood House je voľne prístupný verejnosti, čo je vzhľadom na kvalitný obsah interiérov prekvapujúce (na iných obdobných miestach sa platí vstupné, ale majitelia tejto historickej pamiatky si to neželali). Po vkročení môžete sledovať dobové zariadenie, obrazy a nasávať atmosféru. Zakončiť návštevu je dobré v priateľskej kaviarni, ktorá sa nachádza vedľa.

DSCN0211bDSCN0132b

 

 

3 ) Hampstead Heath

Divočina. Hampstead Heath je oáza pre ľudí, čo sú blízko centra ale potrebujú urgentne zažiť prírodu. Na rozdiel od iných parkov, ktoré pôsobia upraveným, až perfekcionistickým dojmom, Hamstead Heath je zarastený, bujný les, ktorý ukrýva mnoho upravených aj neupravených lúk a cestičiek na behanie. Nachádzajú sa tu aj jazerá, ktoré sú udržiavané a v 3 z nich sa dá v lete kúpať – 1 mixované, jedno čisto pre ženy a ďalšie pre mužov. Z turistického pohľadu (ak ste prišli do Londýna skôr kvôli betónu) je možno Hampstead Heath menej lákavý, ale keďže sa tu nachádza vyhľadávaný Parliament Hill (výhľad na centrum), o turistov núdza nie je. Odporúčam spojiť s návštevou štýlového Hampstead Village ( metro station Hampstead – Northern Line), kde sa dá dobre najesť a poprechádzať.

IMAG2062IMAG2057
IMAG2063

 

4 ) Waterlow park

Malý park, ktorý je ale veľkou oázou pokoja. Nedaľeko od rušného  a nie príliš lákavého Archway je teda miesto, kde je pre piknik ustlané. Tento park je zároveň rajom pre deti, keďže sú tu moderné ihriská s preliezačkami rozdelené na sekciu pre menšie a väčšie panáčiky.

 

5 ) Alexandra Park

Park s majestátnou multifunkčnou historickou budovou (Alexandra Palace, r. 1873) a skvelým výhľadom na Londýn. Stále tu funguje niekdajšie centrum prvého TV vysielania s vysokým rozlíšením na svete, to sú tie vysielače, ktoré uvidíte ak tam pôjdete. Okrem iného, sú tu rôzne trhy, výstavy a v zime sa koná korčuľovanie pre verejnosť s hudbou. Návštevu Alexandra Park je dobré spojiť s prechádzkou po priľahlom  Muswell Hill. Je to bohatšia štvrť s obrovským kostolom prerobeným na pub (ONeills Pub), kde hrá živá hudba každý piatok aj sobotu. Ak ste nakrátko v severnom Londýne ako turisti a chcete zažiť typický anglický pub, odporúčam toto miesto.  Na Muswell Hill je takisto mnoho štýlových kaviarní a obchodov s oblečením a asi najkvalitnejšie sekáče, čo som v meste videl.  Na rozdiel od ostatných parkov, ktoré spomínam, najvhodnejší čas pre návštevu Alexandra Park je letný podvečer – zobrať fľašu vínka a pod jemne rozsvietenými lampami sledovať zaspávajúci Londýn. Turisti toto miesto veľmi nenavštevujú, takže je tu ticho a pokoj.

IMAG1928

 

 

6 ) Regents Park

Regents park je miesto, kde sa človek nenudí. Tiež by som ho nazval miestom pre nadšencov vtáctva. V miestnej ZOO, ktorá je situovaná v rámci tohto parku som nebol, čiže neviem komentovať, každopádne celý Regents park je minimálne vtáčia ZOO s množstvom voľne presúvajúcich vtákov. Človek si tu môže napríklad zapožičať nohami poháňaný čln a spraviť si sightseeing priamo z centrálneho jazera. V časti priľahlej k Baker street stanici je zasa krásne upravená záhrada s kaviarňou a fontánami, radosť sa tu prechádzať.

DSCN0805a

 

 

7 ) Holland Park

Menší sused známeho Hyde Parku, ktorý je poblíž. Osobne som o tomto relatívne malom parku predtým ako som ho navštívil vôbec nepočul. Je to škoda, keďže tento park je skvelý.  Možno je to tým, že je v tieni obrovského Hyde Parku, ale na druhú stranu, to že nie je preplnený turistami je len plus. Práve na tomto mieste som pochopil prečo anglické parky vyzerajú tak ako vyzerajú. Počas toho ako som sedel na lavičke  sa malej kvetinovej záhradke venovalo naraz približne 20 ľudí, ktorí prisypávali zeminu a všetko čistili a upravovali.  Tento park je taký skrytý drahokam v centre obchodného ruchu v Notting Hill a Kensington High Street. Zaujímavosťou v tomto parku sú voľne chodiace pávy a šach pre obrov. Najkrajšie miesta sú dve japonské záhrady Kyoto Garden a Fukushima Memorial Garden a upravené kvetinové mini záhradky. Zbytočne opisovať, treba vidieť !

IMAG2088IMAG2092IMAG2095

 

 

8 ) Hyde Park

Ak by chcel človek prejsť Hyde park celý, musel by si na to vyčleniť prakticky celý deň. Je to krásne miesto, ale tým, že nie je vôbec koncentrované, človek sa tam cíti mierne stratený. V Hyde parku je fajn zažiť západ Slnka a ak má človek na návštevu iba chvíľu, prejsť od Hyde park corner pozdĺž podlhovastého kanála smerom k talianskym záhradám. Odporúčal by som návštevu skombinovať s múzeami, ktoré sú poblíž: Science museum, Natural History museum a VA museum. Ako už je štandardom, do týchto múzeí sa vstup neplatí.

 

IMAG2083IMAG2082IMAG1171

 

 

9 ) Green Park

Green park je vždy plný. Turisti blúdiaci od alebo k Buckinham palace alebo lokálne kancelárske krysy užívajúce si štandardný obedový sandwich a čipsy príliš nedajú dýchať. Každopádne je to miesto, ktoré každý návštevník Londýna nejakým spôsobom zažije a aj prežije. Subjektívne mi príde oproti Holland Parku a Hyde parku ako nezaujímavý, skôr slúži na oddych pre uchodené nohy.

 

Mapka:

mapka

 

 

Teraz najčítanejšie