Denník N

Bal-Sagoth – Dark Souls heavy metalu

Vo svete metalu, ale aj hudby všeobecne sa už len zriedkakedy dá povedať, že poznáte kapelu, ktorá sa úplne vymyká tomu, čo poznáte. Bal-Sagoth aj napriek tomu, že medzičasom na základy ich zvuku nadviazalo už nespočetne veľa kapiel, zostávajú unikátom.

Zdroj: Encyclopaedia Metallum

Battle metal, ako sa zvyknú označovať kapely ako Turisas či Ensiferum, si z nich zobral vlastne len kúsok základu – bojovné texty a hopsavý rytmus, pripomínajúci konský cval.

V ich úplnosti ich ale doteraz neprekonal nik. S demom a neskôr prvým albumom spolu s kapelou Emperor položili základ symfonického black metalu. Kým Emperor zostal v jadre verný blackovému zvuku, Bal-Sagoth nabrali ešte viac symfoniky, melodičnosti a vôbec všetkého.

https://www.youtube.com/watch?v=DDmNkvE050I

Prvou vecou, ktorú si určite všimnete, sú zvláštne poňaté vokály. Ide o niečo medzi hovoreným slovom, epickým prednesom a spevom. Podobnú techniku použili v metale zmysluplne už len Devil Doll. V priebehu piesní sa striedajú dve polohy – čistá, najpodobnejšia epickému prednesu, a growlovaná, ktorá osciluje medzi death a black metalovými odtieňmi.

Hudobne sa tu stretávajú symfonika s black/death a power metalom. V čom sa ale Bal-Sagothu nikto, ani Rhapsody s ich legendárnymi fantasy bookletmi nevyrovná, sú texty. V plnej dĺžke sa nachádzajú (podľa mne dostupných informácií) len na stránke kapely (a na internete v rôznych pdf súboroch). V bookletoch nájdete len skrátené verzie. V úplnosti totiž ide o epické fantasy/horor príbehy, inšpirované Shakespeareom, Howardom a Lovecraftom. V piesňach samotných odznejú len vybrané časti.

Už z inšpiračných zdrojov by malo byť jasné, že angličtina tu prítomná je asi taký hardcore ako v knihy Stevena Eriksona alebo herná séria Dark Souls. Nikdy nezabudnem, ako som si pred mnohými rokmi pracne vyrábal slovníček s výrazmi, ktoré som nepoznal. Obsahoval 800 slov a robil som na ňom takmer dva týždne.

Ale aj vďaka týmto textom (a neskôr knihám Tolkiena, Eriksona, Martina a iných) viem dnes tak dobre po anglicky a nezľaknem sa už žiadnej fantasy bichle.

Nezabúdajme ale ani na ich takmer až barokovo dlhé názvy songov. Sú tak nenormálne dlhé, že aj fanúšikovia si zvykli v diskusiách nazývať pesničky len skrátene, napr. Starfire burning… alebo Dark liege of Chaos…

https://www.youtube.com/watch?v=WW1sNjI1PDo

Určite ste už počuli o koncepčných albumoch. V skratke, sú to albumy, ktoré počas svojho priebehu rozprávajú nejaký súvislý príbeh. Bal-Sagoth ale tento koncept zobralo a pretvorilo ho na niečo jedinečné. Stali sa totiž koncepčnou kapelou!

To znamená, že na albumoch máte roztrúsené epizódky rôznych príbehov, a na každom ďalšom dúfate, že sa dočkáte pokračovania (alebo ukončenia). Večná škoda, že počet albumov sa zastavil na čísle 6, pričom niektoré príbehy zostali stále nedokončené.

Už viackrát sa hovorilo o novom albume, ale zatiaľ je okolo Bal-Sagothu ticho. Teda až na oznámenie reedícií starších albumov, čo poteší hlavne tých, ktorým sa ich už nepodarilo predtým zohnať.

Okrem prvého CD, ktoré je tiež skvelé, ale kompozične a celkovo jednoduchšie, by som povedal, že sú všetky vynikajúce. Pre začínajúcich poslucháčov by som ale odporučil najmä druhý a tretí album (Starfire… a Battle Magic), poprípade aj Power Cosmic, keďže je asi najmelodickejší a najprístupnejší.

Na záver si dovolím povedať, že tak populárnymi, ako sú povedzme ešte stále diela Emperoru a podobných kapiel, sa nestali preto, že sú pre mainstream jednoducho až príliš zložití a komplikovaní. Súčasný battle metal a príbuzné podštýly metalu si od nich vzali len zvukový základ, a k nemu pridali pomerne jednoduché a často hrdinské texty.

Nie každému sa chce prehrýzavať brutálne ťažkou angličtinou, akú Bal-Sagoth používajú. A tak, ako mnohí neznesú temnotu Lovecrafta či Poea, nemusí im sadnúť ani občas krajne temný tón ich fantasy príbehov.

To ale nič nemení na tom, že ide o legendy. Barbarov, ktorí dúfajme ešte povstanú z popola a skropia krvou pláne našej fantázie.

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))