Denník N

Spoznaj blížneho svojho

Vstúpili sme do nového roku. Po sviatkoch sme sa nestihli ani rozkukať, spustili sme internet a už to išlo…

(foto: Tomáš Tahy)

Paríž, Sýria, Irak, Nigéria, Ukrajina… Prásk, prásk, prásk. Titulky, články, fotky, videá, komentáre. Dosť drsný štart. Neviem ktorý rok takto začínal. Pamätám si indonézske tsunami skoro v priamom prenose počas jedných Vianoc. To bola ale (krutá) príroda. Toto sú ľudia. Susedia. Spoluobčania. Zvláštne je, že v našej krajinke to všetko prehlušila zúrivá a emotívna „diskusia“ o jednom referende.

Sme unavení, nahnevaní, nervózni a presýtení. Frustrovaní. Nový denník nás zahlcuje novým prúdom informácií – minútu po minúte. A my klikáme a skrolujeme. Lajkujeme a šérujeme. Postujeme, linkujeme a komentujeme. Nemáme dosť. Dávame si dávku za dávkou. Znovu a znovu. Deň čo deň.

Na webe to je už raz tak. Všetci sme experti na všetko. Na islam, na kresťanstvo, na terorizmus, na katolicizmus, na náboženstvo, na ekonomiku, na homosexuálov, na politiku, na Rusko a na Ukrajinu, na demokraciu, na slobodu slova, na USA. Na všetko. Pár klikmi a copy-pastami sa obhajujeme, dokazujeme, potvrdzujeme. V priebehu sekúnd vieme hlásať, kázať a poučovať. Presviedčať a vysmievať. Robíme to radi a robíme to všetci (pardon, možno okrem p. Lasicu, ktorý „internet nesleduje“; a ešte asi okrem mojej starej mamy).

Čo s tým, ako z toho von? Namiesto odpovede na dva kliky ponúkam niekoľko otázok.

Koľkí z nás kresťanov osobne poznáme aspoň jedného moslima?

Koľkí z nás bielych osobne poznáme aspoň jedného Róma?

Koľkí z nás heterosexuálov, prípadne „bojovníkov za tradičnú rodinu“, osobne poznáme aspoň jedného geja?

Koľkí z nás presvedčených ateistov osobne poznáme aspoň jedného presvedčeného katolíka (a naopak)?

Koľkí z nás expertov na vojnu u susedov osobne poznáme aspoň jedného Rusa alebo Ukrajinca?

Koľkí z nás Európanov osobne poznáme aspoň jedného Afričana, Aziata alebo iného cudzinca?

Koľkí z nás anti-amerikanistov osobne poznáme aspoň jedného Američana a koľkí z nás tam žili aspoň krátky čas?

Koľkí z nás konšpirátorov osobne poznáme aspoň jedného Žida, ktorý zažil holokaust, alebo aspoň jeho potomka či príbuzného?

Koľkí z nás liberálnych bojovníkov za slobodu a toleranciu osobne poznáme aspoň jedného kresťanského kňaza, farára alebo biskupa?

Koľkí z nás expertov na média a slobodu slova osobne poznáme aspoň jedného slovenského alebo zahraničného novinára alebo karikaturistu?

Ak ešte nemáte novoročné predsavzatie (aj keď možno „z duše neznášate predsavzatia“), skúste – skúsme jeden malý experiment. Niečo nové v novom roku.

Nájdime a osobne spoznajme niekoho z týchto ľudí. Je to ťažké?

Naozaj?

 

Teraz najčítanejšie