Denník N

Robert Fico je nezodpovedný pacient

Na vláde už po operácii. Foto - tasr
Na vláde už po operácii. Foto – tasr

Je všeobecne známe, že premiér Robert Fico absolvoval 22. apríla operáciu srdca. O akú operáciu išlo je zatiaľ tajné, avšak informované vrabce štebocú niečo o dvojnásobnom bypasse. Len v nedeľu ho prepustili z nemocnice a dnes už podľa agentúrnych správ viedol zasadnutie vlády. Možno vám to nedochádza, ale treba na plnú hubu povedať, že pacient Robert Fico sa po operácií srdca nespráva štandardne.

Všade sa tvrdí, že operácia srdca je závažný zákrok.  Na stránkach Národného ústavu srdcových chorôb sa píše, že operujú sa pacienti  s vážnym postihnutím srdcových ciev. Pri operácií, akú mal Robert Fico zomiera zhruba každý päťdesiaty  pacient.  O tom, že ani po operácií to nie je práve med lízať dokazujú odporúčania pre pacientov po operácií srdca (Stredoslovenský ústav srdcových chorôb,  Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, ešte raz Východoslovenský ústav srdcových chorôb).

Po lopate napísané –  pacient po bypasse by nemal chlastať, fajčiť, sexovať a pracovať.  Mal by sa venovať  najmä bohuľubým činnostiam ako sú  spánok, ľahké prechádzky, čítanie úpadkovej literatúry (vládne materiály sem nepatria), či  počúvanie hudby.

Tieto pre niekoho nepríjemné obmedzenia  sa nazývajú liečebný režim. Liečebný režim nie je samoúčelný výmysel  lekárov, ale slúži na podporu liečby. Ak vás niekedy prepustili z nemocnice, zrejme si pamätáte, že pred prepustením  vás ošetrujúci lekár  poučil o liečebnom režime a o ďalšom liečebnom postupe. Koniec koncov, je to jeho zákonná povinnosť.  Zákon platí pre každého a to dokonca aj v nedeľu.  Mimochodom, ošetrujúci lekár určuje liečebný režim  už pri  rozhodnutí o dočasnej pracovnej neschopnosti.  Takže pacient by teoreticky mal v každom prípade vedieť , čo má robiť a najmä čo robiť nemá.

Premiér však 12 dní po operácií srdca a na tretí deň po prepustení z nemocnice vedie zasadnutie vlády. Novinárske fotografie sú nespochybniteľným dôkazom.  Už samotná účasť 4 strán kontinuity vo vláde garantuje, že jej zasadnutia nebudú prebiehať bez stresu. Ten by však mal byť v rámci liečebného režimu po operácií srdca vylúčený v čo najväčšej miere …

Môžeme len dúfať, že premiérovi sa nič zlé nestane. V prípade štandardného pacienta  totiž  poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí hlásiť, že poskytol pacientovi zdravotnú starostlivosť pre  porušenie liečebného režimu. Potom je podľa zákona je poistenec je povinný  uhradiť svojej zdravotnej poisťovni zdravotnú starostlivosť  v dôsledku porušenia liečebného režimu.

Premiér  ako  verejne činná osoba je pre mnohých ľudí vzorom.  Z pohľadu (súdneho) lekára dnes sa Robert Fico  nesprával ako  vzorný pacient. Práve naopak. Ignorovaním liečebného režimu nezodpovedne hazarduje s vlastným zdravím a dáva zlý príklad iným pacientom.

Teraz najčítanejšie