Denník N

Suchetova púť s Poirotom (kniha)

David Suchet: Poirot and Me
David Suchet: Poirot and Me

Nijak obzvlášť detektívky nemusím, dokonca som ani nepozeral Derricka a pri Columbovi som len premýšľal, ako asi tak vyzerá tá jeho slávna manželka. Ale Poirota sa nedá nemilovať, n’est-ce pas? Aj Davidovi Suchetovi, najznámejšiu predstaviteľovi tejto kultovej postavičky, sa zapáčil natoľko, že hneď po konci seriálu napísal o svojom vzťahu k nemu knižku s veľavravným názvom – Poirot and Me. A stojí za to.

Dvadsaťštyri rokov a sedemdesiat televíznych adaptácii. Slušné čísla. Poirotove prípady aj naše televízie vysielajú a reprízujú už odnepamäti. Pamätám si, že v detstve to bola jediná detektívka, pri ktorej sme sa pred televízorom zišli celá rodina a tešili sa na záverečný prejav, kde sa všetko objasní a z na pohľad neškodného džentlmena sa vykľuje neúprosný sudca. Televízor dokázal takto spájať rodiny už jedine sitkomami o pol ôsmej.

Ale späť k veci. V roku 2013 definitívne padla Poirotova televízna Opona a Suchet sa rozhodol rozlúčiť s ním predsa ešte jednou milou knižkou. V nej spomína napríklad aj na úplne začiatky, keď mu televízia ITV prvýkrát ponúkla rolu Poirota, a to konkrétne na desať hodinových epizód. Suchet sa priznal, že v tom čase nemal prečítanú ešte ani jednu detektívku kráľovnej zločinu Agathy Christie, hoci už mal na konte film o Poirotovi. Slávneho detektíva v ňom však stvárnil Peter Ustinov a Suchet mu asistoval v úlohe inšpektora Jappa. (Večera pre trinástich, 1985)

Ako klasický poctivý britský charakterový herec sa Suchet okamžite pustil do čítania, ku ktorému si robil aj poznámky a tie sa zhodou okolností objavia aj v knižke – hneď prvá znie „Belgičan. Nie Francúz.“ Pri analýze charakteru zistil, že jeho interpretácia Poirota sa markantne líši od dovtedajších predstaviteľov nesmrteľného detektíva (Ustinov, Finney, Holm). Podľa neho im chýbala predovšetkým väčšia pedantnosť a ľudskosť.

Suchet si nebol istý, či má rolu vziať, a tak si nechal poradiť od brata. Ten ho odhováral. Tvrdil, že Poirotov detektív sa nedá brať vážne, považoval ho za obyčajného pajáca s komickými rozmarmi. Poznáte však tých ľudí, ktorí sa vás pýtajú na radu, ale v skutočnosti len chcú, aby ste potvrdili ich názor? Tak Suchet bol jedným z nich a napokon sa rozhodol, že to predsa len vezme.

Keď sme však už spomenuli rozmary, Suchet sa nimi okamžite nakazil. Spomína na nekonečné poťahovačky s maskérmi a kostymérmi o tom alebo onom kostýme, ktorý by si vraj Poirot v takom či onakom prípade nikdy neobliekol a nezabúda ani na nekonečné prekáračky s režisérmi. S odvysielaním prvej série prišli pozitívne ohlasy kritiky aj divákov a teda zadosťučinenie, o ktoré tvrdo usiloval.

Seriál sa stal absolútnym hitom a ďalšiu výraznú zmenu zaznamenal až v deviatej sérii, kde sa z necelej, hodinovej stopáže stala celovečerná, čím sa do seriálu dostal väčší rozpočet, výrazne sa zvýšila kvalita kamery a aj celkové vyznenie a výprava.

Suchetov jazyk pôsobí nesmierne zdvorilo, na niektorých miestach máte skôr pocit, že ide o Poirotove spomienky na Davida Sucheta a jeho púť s ním. A to vôbec nevadí. Práve naopak. Všetky Poirotove osobité črty, nesmierna galantnosť a vyberané spôsoby sa v Suchetovom podaní veľmi príjemne prelievajú do štýlu textu.

Celých dvadsaťštyri rokov je popretkávaných zaujímavosťami z natáčania, príhodami a občas aj súkromím Sucheta. Zo Sucheta sa stal národný poklad Veľkej Británia a nikto už dnes nepochybuje o tom, a snáď tu toto klišé naozaj patrí, že sa pre rolu Poirota narodil.

Napokon samozrejme nechýba srdcervúca rozlúčka so šedými bunkami, ktoré si odslúžili svoje. Prežiť  štvrť života s jednou postavou sa nedostane každému hercovi, o to viac je jeho cesta s brilantným detektívom pútavejšia. Nečakajte žiadnu odbornú a ťaživú literatúru, ale skôr nanajvýš príjemné posedenie s blízkym kamarátom a pútavým rozprávaním.

Najkultovejšia postava Agathy Christie bude aj vďaka nesmrteľnému zvečneniu Davidom Suchetom žiť večne. A nezabudnite, nie je to Francúz, ale Belgičan.

Keď teda budete mať dlhú cestu, príjemné čajové nedeľné odpoludnie alebo sa dopočujete o nejakej vražde na anglickom vidieku, neváhajte a siahnite po Suchetových memoároch. Poirot samotný z nej dýcha z každej strany.

Au revoir a merci beaucoup!“

*Kniha má aj český preklad. Vyšla pod názvom Poirot a já.

Teraz najčítanejšie