Denník N

Homosexuáli budú mať bratislavskú MHD zadarmo, vlaky však po novom nie

pink trainUž sme to tu raz všetko mali. Homosexuáli, chromí, Židia, pacifisti, Rómovia a iní „nečistí“ dostávali (aj od nášho vtedajšieho štátu) lístky na vlak zadarmo. Doba to bola, pred sedemdesiatimi rokmi, veru ťažká. Potraviny ste dostávali na prídel, okolo hláv vám bzučali, okrem otravných, sem-tam aj olovené muchy a sociálny systém štátu bol ešte len v plienkach. Režimu to však nebránilo započať štedrý experiment, ktorý síce nebol najlacnejší (500 ríšskych mariek za jeden jednosmerný lístok bez miestenky či výhľadu z okna), no bolo to zo štátneho. Čert to ber! Z toho krv netečie.

Experiment sa nakoniec nepodaril. Dôsledkom čoho bolo, že pod niektorými štátnikmi sa zatriasli stoličky. Nie tak, ako to frázovite poznáme dnes, ale trochu inak. No „trochu“. Oni na tých stoličkách v tej chvíli ani nesedeli, ale stáli. A nad sebou nemali zlatý padák, ale povraz a šibenicu. A keď sa stolička zatriasla, neskončili len vo svojej funkcii, ale nadobro.

Už sme to tu raz všetko mali. Homosexuáli však tentoraz nie sú nečístí. Sú chorí. Vraj. Podľa rôznych kuffov a chromíkov a ich fanúšikov. No dobre. My vzdelanejší vieme, že Svetová zdravotnícka organizácia homosexualitu zo zoznamu chorôb v roku 1990 vyškrtla, lebo nespĺňala základnú podmienku ochorenia, a to fyzickú či psychickú ujmu (verte či nie, homosexuáli vidia farby rovnako ako my, nekrívajú na jednu nohu a ani chlad im, tepľošom jednym, neškodí viac, ako nám), no ktovie. Aj lekári a vedci sú len ľudia. Mohli sa pomýliť v desatinnej čiarke a to by bola veru vec vážení. Predstavte si tie ďalekosiahle následky na štátny rozpočet! Dlh! Celá ekonomika v červených, ba až ružových číslach!

Ale pekne poporiadku. Homosexualita je podľa našich lokálnych odborníkov, prezývaných aj kuffy, chromíky a ich fanúšikovia, choroba číslo jeden. Ba čo choroba. Pandémia! Neohrozuje totižto len hostiteľov, ktorí sa s ňou rodia. Podľa všetkého je nákazlivá. Veď ohrozuje aj tradičnú rodinu. Podrobnosti, ako konkrétne, naši lokálni odborníci ešte nezverejnili, ale čoskoro tak dozaista urobia.

Poďme však k veci. Nositeľom homosexuálneho ochorenia, sťaby smrteľnej choroby bakteriálnej mikrokultúry smrti, by mal, v prípade ak majú kuffy, chromíky a ich fanúšikovia pravdu, podľa zákona, prináležať preukaz ZŤP. A s ním aj isté výhody. K ním patrí napríklad bezplatné cestovanie mestskou hromadnou dopravou v Bratislave či Košiciach. Môžu však cestovať zadarmo aj vlakom, ako je to momentálne na Slovensku opäť „in“? Tentoraz už nie. Majú nárok iba na 50%-nú zľavu. Aká nehorázna diskriminácia!

Ak chcú organizácie, bojujúce za práva LGBT ľudí na Slovensku, skutočne zlepšiť právne postavenie svojich „mandantov“, mali by sa zamerať na oblasť, kde sa im deje najväčšia a najaktuálnejšia krivda – vlaky. Prečo by nemohli mať slovenskí teplí bezplatné vlaky, keď podľa lokálnych odborníkov na Slovensku, môžu mať zadarmo MHD?

Už sme to tu raz všetko mali. Bezplatné vlaky pre homosexuálov, ako sme spomínali, nie sú žiadne novátorstvo. Novátorstvom by boli možnosti výberu destinácie a kúpy spiatočného lístka.

Novátorstvom by však bola aj úplne obyčajná empatia, tolerovanie inakosti a legislatíva, ktorá sa aspoň sčasti ponáša na tú z aktuálneho storočia. A toto sme tu, vážení, veru ešte nemali.

Teraz najčítanejšie

Milan Ftorek

Mám rád spravodlivosť a dobrý humor. A som vraj slniečkar.