Denník N

Videli sme veľkú trojku San Antonia naposledy?

Manu Ginobili, Tim Duncan a Tony Parker – dlhoročné opory jedného z najlepších športových tímov v Severnej Amerike. Uvidíme ich ešte niekedy pokope? Ginobili s Duncanom sa musia rozhodnúť, či budú ešte rok pokračovať v kariérach.

V NBA majú veľmi málo neprajníkov, ak vôbec. Od roku 1996 sú vedení pánom odborníkom Greggom Popovichom, získali päť titulov a výkonmi na palubovke si získali mnoho obdivovateľov. Reč je o francúzsko-americko-argentínskom triplete San Antonia Tony Parker – Tim Duncan – Manu Ginobili. Zažili sme ich hrať poslednýkrát spolu?

 Basketbalisti Spurs boli pred play-off považovaní za horúceho ašpiranta na celkový titul. Najlepšia základná časť v histórii nasýtila fanúšikov natoľko, že sa očakávalo konferenčné finále na západe práve medzi päťnásobnými šampiónmi ligy a Golden State Warriors.

V prvom kole zdolali zraneniami zdecimovaný Memphis jednoznačne 4:0 na zápasy. Bol to pre nich akýsi zápasový tréning, no ťažšia skúška mala prísť v ďalšom kole. Oklahoma City Thunder skúsených veteránov nielen potrápila, ale dokonca sa jej podarilo cez Spurs postúpiť. Pre San Antonio sa tak skončila sezóna už v druhom kole. Teraz nastal čas na vylepšenie kádra.

 

Vypadnutie proti Durantovi a spol. je trocha nečakané

Oklahoma City Thunder, ťahaná hviezdami Russellom Westbrookom a Kevinom Durantom, nebola v sérii favoritom. Tím Thunder však mal Spurs potrápiť a pri troche šťastia doviesť sériu do maximálneho počtu zápasov. Keď Spurs vyhrali prvý duel o 32 bodov, viacerí zostali zaskočení, no zároveň išlo o akési potvrdenie, že aj druhá séria by mohla byť iba ďalšou prestupnou stanicou a skutočný súboj by prinieslo až zápolenie proti Golden State.

Druhý duel vyhrali po záverečnej kontroverzii Thunder, avšak hneď tretí zápas prehrali a Spurs sa opäť ujali vedenia v sérii. Od tohto momentu však nevyhrali ani raz. Prehrali trikrát v rade (97:111, 91:95, 99:113)  a so sezónou sa lúčia prekvapujúco už v druhom kole.

Najväčší ťahúni nesklamali, LaMarcus Aldridge a Kawhi Leonard sa snažili, koľko im sily stačili. Nemali však väčšiu podporu od ostatných. Dva razy sa pridal ostrostrelec Danny Green, taktiež dvakrát odohral bodovo vydarený zápas Tony Parker, v tom poslednom (možno poslednom v kariére) chcel čo-to urobiť Tim Duncan. Spurs ale nemusia v žiadnom prípade smútiť, ich okno na titul sa určite nezatvorilo.

 

Vzali si čas na rozmyslenie

O konci Tonyho Parkera zatiaľ netreba uvažovať, keďže mu ešte neťahá na štyridsiatku ako Duncanovi a Ginobilimu. Štvornásobný šampión NBA oslávi o pár dní 34 rokov, takže v jeho prípade by nebolo na mieste otvárať diskusiu o odložení súťažných tenisiek do skrine. Jeho dvaja parťáci už majú ťažšiu pozíciu.

Tim Duncan oslávil na konci apríla rovných 40 rokov a asi iba jeho telo a túžba pokračovať rozhodne o ďalších krokoch. Je jasné, že ak sa rozhodne zotrvať v NBA, určite to bude v drese San Antonia. Strávil v ňom celú kariéru a nemal by žiaden dôvod odchádzať. V zmluve má hráčsku opciu na päť a pol milióna, tú ale nemusí využiť, čím by sa stal voľným hráčom a s tímom by podpísal za menšiu sumu. Ak si pridá ešte rok, pokojne by mohol naskakovať z lavičky a miesto pod košom prenechať niekomu mladšiemu a rýchlejšiemu.

Manu Ginobili sa takmer počas celej kariéry musel zmierovať s rolou náhradníka alebo akéhosi šiesteho muža. V tejto sezóne naskočil do 58 zápasov a nastrieľal v priemere 9.57 bodu na zápas. Stále bol platným členom súpisky a existuje šanca, že sa čoskoro 39-ročný rodák z argentínskej Bahia Blancy rozhodne pre rok naviac. Pri skresanej minutáži si svoje miesto bezpochyby nájde. Ginobili má rovnako ako Duncan hráčsku opciu, argentíncova znie na necelé tri milióny.

 

V lete bude priestor na vylepšenie kádra

Súpiska San Antonia je mimoriadne vyvážená, kvalitná a schopná bojovať o titul. Hlavnú os tvorí kvarteto Parker – Green – Leonard a Aldridge, ku ktorým sa pridáva zvyšok. Niektorí členovia rotácie v budúcej sezóne v tíme nebudú, čo spraví priestor pre nové posily. Zatiaľ nie je jasné, na koho by mohli zamerať Ostrohy svoju pozornosť. Možností majú habadej, na niektoré z nich sa pozrieme.

Okamžite po vypadnutí sa začalo špekulovať o mene Mike Conley. Dlhoročný rozohrávač Memphisu Grizzlies patrí ku kvalitným distribútorom lôpt, avšak v Memphise nemal toľko priestoru. Štýl tohto tímu je už dlhé roky založený predovšetkým na tvrdej a kvalitnej obrane a na opačnom konci palubovky sa spolieha na veľké postavy podkošovej dvojky Zach Randolph – Marc Gasol.

Memphisu už dlhé roky chýba kvalitný strelec z väčších vzialeností, preto je možné, že s príchodom k Spurs by sa odkryli mnohé Conleyho kvality. Na perimetri by mohol nielen využívať svoju dobrú ruku, ale aj pripravovať pozície napríklad sniperovi Dannymu Greenovi. Príchod 28-ročnej štvorky draftu z roku 2007 by taktiež odbremenil Parkera od veľkej porcie minút a zvýšil na rozohrávačskom poste konkurenciu. Okrem tohto dua majú Spurs aj skvelého náhradníka Pattyho Millsa.

Zaujímavé možnosti sa črtajú na „frontcourte“, kde bude k dispozícii mnoho overenej kvality, ale taktiež nastupujúcej generácie. Začnime tou staršou. Hneď dvaja možno opustia loď Chicaga Bulls. 31-ročný Joakim Noah, známy svojou tvrdou a nekompromisnou obranou by mohol byť vítanou alternatívou. Čo nedostal do vienka ako ofenzívny hráč, tak všetko nahrádza v obrane. Presadiť sa cez neho by bolo pre súperov veľmi ťažké.

Na ceste z Chicaga by mal byť aj Pau Gasol. Španielskeho pivota sa snažili Býky meniť už počas sezóny, no k žiadnej dohode s iným tímom neprišlo. V lete bude mať 36 rokov a po dvoch tituloch s Los Angeles Lakers z rokov 2009 a 2010 nepochybne túži po ďalšom. Veď to bol dôvod odchodu zo slnečnej Kalifornie do Chicaga. Hráčsku opciu si vo „Windy City“ asi neuplatní a bude sa obzerať po lepších možnostiach. Vyjadril sa, že by mu neprekážalo zobrať menšie peniaze v silnom tíme. San Antonio sa javí ako jedna zo solídnych možností.

Ak by GM Spurs R.C. Buford dokázal nájsť spôsob, ako natlačiť pod platový strop jeden veľký kontrakt, Hassan Whiteside z Miami Heat je skvelou príležitosťou. 26-ročné defenzívne monštrum sa v tomto ročníku presadil naplno a vraví sa o tom, že v lete bude chcieť maximálny kontrakt. Whiteside dokáže dominovať na oboch koncoch palubovky, no predovšetkým na tej obrannej. Jeho príchod do San Antonia asi nie je príliš reálny, ale nechajme sa prekvapiť.

Z iných možností by sa mohli manažmentu Spurs na poste centra pozdávať mená ako Ian Mahinmi (Indiana), Al Jefferson (Charlotte), Festus Ezeli (Golden State) alebo Zaza Pachulia (Dallas). Zoznam je omnoho dlhší, tak sa nechajme prekvapiť, pre koho sa R.C. Buford rozhodne.

Mnoho tiež bude záležať od rozhodnutí Duncana s Ginobilim. Dá sa očakávať, že v prípade predĺženia kariér zoberú nižší plat, aby mohlo byť v tíme viac kvalitných hráčov. Pokiaľ sme však videli Duncana s Ginobilim naposledy, tak nám zostáva iba jedno. Odovzdať im jedno veľké ďakujeme, najmä Timmymu, podľa všetkého najlepšiemu power forwardovi v dejinách ligy. Vďaka, páni basketbalisti! A fanúšikovia San Antonia, vy si lámať hlavu nemusíte, budúcnosť tímu je v dobrých rukách.

 

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.