Denník N

Čo robí dátový novinár? Otestovali sme vizualizácie dát

Neboli ste priekopníkom technických smerov a praktických vied, ale radi píšete? Všetko ide, keď sa chce. Pred matematikou či programovaním vás žurnalistika neochráni. Dáta sú revolúciou v novinárskom svete.

Eva Vozárová a Matej Hruška prednášali študentom Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) o práci dátového žurnalistu a ukázali spôsoby vizualizácie spracovaných dát. Workshopy nadväzovali na prednášku Beaty Biel z Google a sú súčasťou projektu Nadácie otvorenej spoločnosti.

Eva_Vozarova2

Kto je Eva Vozárová

Vyštudovala Univerzitu Komenského v Bratislave, pracovala pre Trend Holding a Petit  Press, robí projektovú manažérku v Aliancii Fair play

matej_hruška-400x260

Kto je Matej Hruška

Vyštudoval politológiu v Brne, pracoval pre EUobserver.com, mediálne.sk, SME.sk, je spoluzakladateľom demagog.skdemagog.cz, prispieva do Denník N, je súčasťou tímu Seesame

nos1

Čo je Nadácia otvorenej spoločnosti

Presadzuje hodnoty otvorenej spoločnosti, transparetnosti a rovnosti. Od januára 2016 vedie vzdelávací projekt Dáta menia žurnalistiku, vrámci ktorého realizuje na troch slovenských univerzitách sériu workshopov. Cieľom je priblížiť prácu s dátami.

 

Novinári, zoznámte sa s dátami

Fenomén dátová žurnalistika vznikol ako prirodzený následok množstva dát, ktoré sa nachádzajú na internete a ktoré je potrebné analyzovať. Počiatky Datablogu na The Guardian siahajú až do roku 2009, kým však trendy napršia aj na strechy východných krajín, trvá to niekoľko rokov. Napriek tomu sú českí novinári v spracovaní dát oveľa zbehlejší. Najlepším ukazovateľom je, že doména datovazurnalistika.sk neexistuje. Zatiaľ čo naši susedia zavádzajú dátovú žurnalistiku na školách, ,,Ako sci-fi u nás vyzerá nie New York Times, Vox či Guardian, ale už aj české Sami z dat,“ uvádza sa v Príručke dátovej žurnalistiky (PDŽ), ktorú vydala NOS s podporou Google.

Prečo nefungujú datatímy na Slovensku?

V súčasnosti zo slovenských médií s dátovou žurnalistikou flirtuje Denník NSme.sk, analýzu dát využívajú aj mimovládne organizácie na kontrolu moci. Dátový novinár však toho sám veľa nezmôže. Kvanta dát na akúkoľvek tému prečesáva tím ľudí: ,,Človek, ktorý rozumie téme musí vedieť, kde je problém. Sú potrebné schopnosti dizajnéra, programátora, analytika a manažér zabezpečí komunikáciu všetkých členov,“ vysvetlila Eva Vozárová. Takýmto spôsobom fungujú dátové tímy v zahraničí, slovenským médiám chýbajú peniaze aj zručnosti. ,,V Amerike zvláštne organizácie spracúvajú a analyzujú dáta, posúvajú ich novinárom a spoločne publikujú výsledky, u nás je to skôr o nadšení jednotlivcov,“ dodala. Projektová manažérka zabezpečuje a čiastočne spracúva dáta pre investigatívnych novinárov Aliancie Fair Play. ,,To, čo sa v žurnalistike bude ceniť, je kritická schopnosť vytiahnuť z dát to dôležité,“ radila Vozárová študentom. Začínajúci novinári majú analyzovať dáta, ktoré ich zaujímajú, postupne sa budú vedieť orientovať v ťažších témach.

Data_driven_journalism_process_wikipedia

DSC_0079

Čo potrebuje dátový novinár? Dátové hniezda a trpezlivosť

Na internet každodenne putuje kvantum dát, ktoré sú voľne dostupné. Cieľom dátového novinára je naučiť sa v nich orientovať a zjednodušiť ich čitateľovi. Vek osôb sa dá zistiť z obchodného registra, štatistický úrad nemusí ostať neprehľadný nepriateľ: ,,Analyzovaním a zobrazovaním dát môžeme búrať mýty, alebo kultivovať verejnú diskusiu,“ myslí si data_zdrojeMatej Hruška. Pomocou dát o sčítaní katolíkov v roku 2011 a volebných výsledkov z roku 2012 vyjadril, aký je predpoklad, že príslušníci katolíckej Cirkvi budú voliť konzervatívnejšie strany. Pri spracovaní témy musí novinár vyčerpať všetky dostupné zdroje. Čo všetko stojí za preskúmanie? Štátne registre, hniezda dát, alebo vlastná iniciatíva získať informácie. Medzinárodné dáta mapuje Register dokumentov Európskej komisie, informácie, ktoré nenájdete, môžete žiadať na AskTheEU, radí PDŽ. Dáta však nehovoria samé za seba, dôležitá je interpretácia. ,,Dátová žurnalistika neprináša žiadnu podstatnú hodnotu, ak ju nerobíme s otvorenou hlavou,“ uvádza sa v príručke. V Aliancii Fair play sa snažia používať optiku, akou sa zatiaľ nikto nedíval: ,,Šialená úspešnosť Juraja Širokého vo verejnom obstarávaní nás podnietila zozbierať dáta o tom, ako sa darí oligarchom v určitých volebných obdobiach,“ objasnila Vozárová. Myslí si, že monitorovaním podvodov sa podfukári budú mať viac na pozore: ,,Akonáhle vedia, že sa niekto díva, jedna cesta je pre nich odrezaná,“ dodala investigatívna novinárka.

Vizualizácia je pridaná hodnota

Spracovanie dát znamená vo väčšine prípadov investigatívny proces, jeho výsledky môžu byť použité ako silný argument vo verejnej diskusii. Vizualizácia dát priniesla však aj revitalizáciu nezaujímavých, hoci dôležitých tém. Matej Hruška udal príklad článku z New York Times, ktorý zachytával, ako príjem rodiny, z ktorej dieťa pochádza, ovplyvňuje šance dieťaťa dostať sa na univerzitu. Čitateľ v ňom mohol tipnúť, aký je percentuálny výskyt študentov na vysokých školách v závislosti od rodičovského príjmu: ,,Nie je to príbeh nudnej štatistiky, ale je to príbeh, ako vy neviete, aká je realita okolo vás,“ Hruška poukázal, že vizuálna práca s obsahom na internete pomáha predať texty, ktoré nie sú clickbait.

NY times_you draw it

Know how rýchle inšpirácie. Otestovali sme programy vizualizácie dát

Vizualizovať kvantum dát, spôsobom, aby ukazovali to, čo chceme, trvá hodiny a väčšinou sú na to potrebné programátorské a analytické schopnosti. Matej Hruška však ukázal ako jednoducho osviežiť novinárske texty, sofistikovane, bez použitia excelovských stĺpcových grafov. RAW, Quadrigram, Datamatic či Datavisual sú zadarmo, prihlásenie trvá dve sekundy synchronizáciou s účtom Google (do RAW sa netreba ani prihlasovať), vyžadujú akurát dáta v tabuľkovom formáte CSV (stačí, ak si dáta nahodíte do Excelu, a potom ich importujete na stránku v príslušnom políčku, kde ich program vyžaduje). Užitočný je aj katalóg vizualizácií, ktorý sprehľadňuje typy grafov a stránok, na ktorých sa dajú vytvoriť.

Čo sa dá zvizualizovať?

Pozreli sme sa, čo by stálo za vizualizáciu na stránke katolíckej univerzity. Interaktívne výročné správy by nemuseli byť tak vzdialená budúcnosť, vizuálna práca s obsahom by podporila transparentnosť. Ako sa vyvíjal počet študentom KU sme vyskúšali spracovať v Quadrigrame. Dáta sme hľadali v poslednej dostupnej výročnej správe.

  1. Po prihlásení spustite vpravo hore Go to Editor
  2. Importujte zložku s dátami z Vášho počítača
  3. Vyberte typ grafu a ostatné úpravy robíte c tabuľke, ktoré sa zjaví vpravo
graf

V programe RAW sme vizualizovali počet externých študentov na jednotlivých fakultách KU v ak. roku 2014. RAW má jednoduchú stránku, štyrmi krokmi vytvoríte graf.

  1. Zadajte dáta, ak stránku iba testujete, ponúka aj vlastné dáta, s ktorými môžete pracovať
  2. Vyberte typ grafu
  3. Zadajte, čo chcete aby váš graf ukazoval
  4. Kreatívne dotvorte vizualizáciu
Faculty_students_extern_new

final - kópiaV Datamatic sme vytvorili doughnutový diagram. Zobrazuje pomer študentov, ktorí riadne skončili štúdium v ak. roku 2013/2014. Ako pracovať v Datamatic zobrazuje tento jednoduchý tutoriál. Za free tu môžete pätnásť šablón a šesť tém, publikovať môžete 10 vizualizácií.

Matej Hruška tiež odporučil používanie Github, čo je prezentácia vizualizácií, ktoré boli profesionálnymi novinármi, analytikmi už publikované. Návštevník stránky môže po registrácii použiť všetky projekty. Stránka je licencovaná, no väčšinou treba po prebratí projektu iba udať autora.

 

 

 

DSC_0006 DSC_0083 DSC_0060 DSC_0025

Foto: autor + Dávid Košút

Zdroj: Zumag.ku.sk

Teraz najčítanejšie