Denník N

Bonboniéra vs Cartier

No a máme ďalšiu tému po referende: doktori a bonboniéra. Musím konštatovať, že prišla veľmi rýchlo: dokonca na tlačovej konferencii (10.2.2015) pána premiéra okrem iného aj na otázku preukazovania pôvodu majetku povedal:“ polícia začína tvrdo konať….spomeniem príklad lekárov jedného, druhého a neuveriteľné vystúpenie lekára, ktoré je už predmetom vyšetrovania…“atď.

Nie som lekár, pretože na to nemám. Áno, nemám na to. Lekár je spojenie mnohých vedomostí a zručností. Nie sú to len tony kníh čo musia ovládať naspamäť, ale aj zachovať ľudský prístup v tejto ťažkej dobe. Môže to znieť pateticky: zdravie nadovšetko. Ale ruku na srdce. Kedy si ho začneme vážiť? Až keď je neskoro. Chováme sa k zdraviu „macošsky“, a potom očakávame od lekára zázračnú pilulku.

Aj lekár je len človek. Nie je dokonalé stvorenie, ale každý deň sa stretáva so životom a smrťou. Sú dennodenne konfrontovaní s rizikom, ktoré sa už ťažko opraví ako stroj, aplikácia do mobilu alebo výberové konanie. Nesprávne rozhodnutie má fatálne následky, a to vám v čakárni mrmle 20ľudí aký ste neschopní, pritom na vyšetrenie máte len 15minút. Zamýšľa sa niekto nad tým, aká je hodnota zdravia alebo ľudského života? Ak to viete, tak to je odpoveď na otázku: aký má byť plat lekára.

Lekár, doktor, mastičkár, felčiar alebo ako ich nazývame je človek, ktorý vždy pomáha v hocijakej situácii. Koľko z nás prisahalo na tak starodávnu etickú formuláciu akou je Hippokratova prísaha? Poznám mnohých doktorov, ktorí venujú pacientom veľa času a energie na úkor svojho zdravia. Ten stres, keď musíte povedať pacientovi krutú diagnózu si nevieme ani predstaviť. Vidieť nevyliečiteľné choré deti alebo kedysi silných otcov, živiteľov rodiny na kolenách alebo kedysi krásne vždy usmievavé mamičky v slzách, že neuvidia svoje dieťa na stužkovej. Vždy sa nájdu čierne ovce, ale nedehonestujme prácu všetkých lekárov, pretože si politické špičky naháňajú voličov. Oni na to majú svoje „grify“ v podobe cenných darov, lacných prenájmov bytov, rôznych výhier v športke alebo bohatých príbuzných, ktorí im ochotne požičajú horibilné sumy. Oni budú mať na zaplatenie lekárskej starostlivosti za hranicami, ale čo budeme robiť my? Keď všetci dobrí lekári zostarnú alebo budú pracovať v zahraničí. Kto nás bude liečiť naše deti?

Pseudopolitici nepodporia lekárov, tak ich podporme aspoň my. Je na vás akou formou, ale myslím si, že stačí ak poviete pánovi doktorovi: ďakujem.

Teraz najčítanejšie