Denník N

Starý most? Áno, ale bez „cyklistov“, prosím

Po dlhom čase sa Bratislavčania konečne dočkali staronového, teda vlastne Starého mosta. Bohužiaľ, ani dvojročná rekonštrukcia nestačila na vychytanie všetkých jeho múch.

Po dlhom čase sa Bratislavčania konečne dočkali staronového, teda vlastne Starého mosta. Bohužiaľ, ani dvojročná rekonštrukcia nestačila na vychytanie všetkých jeho múch.

Najstarší dunajský pevný most na území hlavného mesta by mal po novom slúžiť chodcom i cyklistom či korčuliarom. Na rozdiel od ostatných mostov sú však oba 4,5 metra široké chodníky jasne rozdelené. Kým šedá časť vyhradená pre peších turistov zaberá zhruba dve tretiny priestoru, užší zelený pruh patrí majiteľom dvojkolesových tátošov. Zdanlivo spravodlivá deľba, ktorú pri troche dobrej vôle nie je problém rešpektovať. A predsa na narušenie krehkej rovnováhy stačí jediný votrelec.

Ani chodec, ani cyklista… alebo oboje?

Hneď v prvý deň po uvedení mosta do prevádzky neodolala lákavým výhľadom ani partia mladých ľudí na segwayoch. Svojím vstupom na most však osem statočných pochovalo akúkoľvek snahu o poriadok. Kamkoľvek sa totiž – v poslednom čase čoraz obľúbenejšie – dvojkolesové vozidlá zaradia, prekážajú. Na nerušený pohyb medzi bicyklami sú jazdci na segwayoch príliš pomalí a širokí, čím nútia cyklistov vyhýbať sa im do priestoru určeného pre chodcov. Pri jazde medzi pešími turistami je situácia takmer identická, len v opačnom garde. Akýkoľvek segway dosahuje vyššiu rýchlosť než výletník ležérne sa kochajúci bratislavskou panorámou a slalom pomedzi živé prekážky navyše obmedzuje nielen komfort turistov, ale aj ich bezpečnosť.

Zaujímavý pohľad na samovyvažovacie vozidlá, kam patria aj segwaye, ponúka zákon o cestnej premávke. Podľa neho tieto netradičné dopravné prostriedky patria na cestičky pre cyklistov (cyklistické chodníky), ale zároveň aj na chodníky, pokiaľ ich majitelia neprekročia rýchlosť chôdze. Pre porovnanie, Nemci, Rakúšania ani Švajčiari ich na chodníky nepúšťajú. Vo Veľkej Británii dokonca legislatíva používanie segwayov na verejných komunikáciách úplne zakazuje.

Či postaviť svojrázne dopravné prostriedky mimo zákona, alebo ich naopak legalizovať a do akej miery, je na dlhšiu debatu medzi dvomi súperiacimi tábormi. Radnica by však mala v každom prípade vziať rozum do hrsti a segwaye z premávky na Starom moste čo najskôr vylúčiť. Na krkolomné manévre totiž na mieste, kde treba šetriť každučkým centimetrom, jednoducho neexistuje priestor.

Teraz najčítanejšie