Denník N

Tip na víkend s deťmi v Južných Čechách

Okolie zámku Hluboká nad Vltavou je posiate rybníkmi a popretkávané cyklotrasami, priam ideálne pre príjemný víkend. Ak máte deti (alebo aj nie), v okolí je toho čo robiť a vidieť viac než dosť. Napríklad toto.

Polhodinku autom z Hlubokej a ste v Tábore, meste husitskej histórie a tajomného podzemia, v ktorom okrem starých uličiek a mnohých pamiatok nájdete aj múzeum lega, odkiaľ bude ťažké dostať nielen tých malých. Klasické autá, žeriavy a lietadlá dopĺňajú napríklad aj Simpsonovci, Eiffelovka či Hviezdne vojny, a okrem obdivovania môžete aj sami stavať či stavebnice kúpiť. Na stene majú dokonca funkčný QR kód postavený z lego kociek.

Ak sa odtiaľ predsa len dostanete von, neďaleko je múzeum čokolády a marcipánu, kde je okrem expozície histórie čokolády aj rozprávkové podzemie, tvorivá dielňa, kde si môžete z čokolády sami niečo vytvoriť, čokoládový Batman, Večerníček, Mr. Bean a dokonca aj čokoládový Jágr (áno, v životnej veľkosti) a predovšetkým, mmmm, čokolatéria s ochutnávkami. Ak vám čosi času predsa len ostane, hneď pri Tábore je zoo.

Po ceste z Tábora do Hlubokej sa určite zastavte v múzeu historických vozidiel a poľnohospodárskej techniky v Pořežanech, dedinke asi dvadsať kilometrov od Hlubokej (tak na polceste medzi Táborom a Hlubokou). Zaprášený interiér tohto trojposchodového múzea je plný fascinujúcich pokladov. Nenechajte sa zmiasť názvom, nájdete tam všetko možné od starých sánok a písacích strojov až po plagáty a plechovky a dokonca aj funkčný koč, ktorý zapožičiavajú na natáčania českých rozprávok.

V samotnej Hlubokej je okolo samotného nádherného štátneho zámku veľký park s rybníkmi, kde sa deti vybehajú do sýtosti, a potom môžete zabehnúť do zoologickej záhrady pri loveckom zámku Ohrada, len pár kilometrov od zámku Hluboká. Táto je z tých relatívne menších, ale je veľmi pekne spravená. Majú aj surikaty. Aj medvede. Aj dinosaurie kostry. A je po víkende. Užite si.

Teraz najčítanejšie