Denník N

Pseudominister?

Ozývajú sa hlasy, že ak minister vnútra o podnikateľovi, ktorý sa prizná, že zaplatil v hotovosti dvanásť miliónov euro, povie, že ide o pseudokauzu, mal by si zobrať osobné veci z kancelárie a utiahnuť sa do súkromia.

Ale ja by som mu nerád krivdil. Možno by mal pán minister uviesť niekoľko konkrétnych prípadov, keď si podnikatelia platili dvanásť miliónové hotovosti, lebo tvrdí, že to bolo bežné. A keďže aj on je podnikateľ, možno aj sám takto platieval. Nech nám poradí. Z médií sú známe prípady narábania s hotovosťou v nedávnej minulosti, ale v porovnaní s touto fúrikovou platbou, ide v podstate o drobné.
Istý minister Ficovej vlády mal vo vrecku sedem, či osem tisíc euro preto, že išiel kúpiť detskú postieľku. Hotovosť zdôvodnil tým, že nedôveruje bankám. Asi by sme ťažko niekde inde našli ministra, s takým stupňom nedôvery k bankám vo vlastnej krajine, ale ja mu verím.

Akýsi dôchodca pred pár rokmi priniesol okolo osem miliónov korún v igelitke do HZDS a zlé médiá sa nad tým pozastavovali. Vraj ako je to možné. Veď má 85 rokov a býva v garsónke. Nechceli pochopiť, že išlo o úprimný vzťah k strane a celoživotné úspory. Nedá sa nespomenúť chronicky známy prípad, keď samotný Fico zohnal okolo 30 miliónov vlastnou hlavou. Hlavu na to má, takže tiež som mu veril.

Preto sa netreba unáhliť ani teraz. Možno statočný podnikateľ Bašternák naozaj dal 12 miliónov v hotovosti statočnému podnikateľovi Kočnerovi. V prívesnom vozíku sa dá odviesť aj viac ako sto kilogramov. Pred pár dňami v istom denníku Bugár hovoril o prezumpcii neviny a niekoľko neprajníkov sa nazdávalo, že žartuje, lebo okrem iného zdôraznil, že dôveruje Kaliňákovi. Je všeobecne známe, že len asi hodinu potom, čo Danko verejne vyhlásil, že dohodne zlepenec s Ficom, Bugár sa urýchlene  pridal, lebo bolo treba bojovať proti fašizmu. Napriek tomu podľa jeho vlastného vyjadrenia, išlo o ťažké rozhodnutie a prežil tri bezsenné noci. Ak sa spájam s niekým, komu dôverujem, nevidím dôvod ani na jednu bezsennú noc a spím ako dudok. Napriek tomu Bugár prežil tri bezsenné noci za necelé dve hodiny. To dokáže len silný charakter. Preto mu verím aj teraz. Pri hlasovaní o dôvere Kaliňákovi sa určite rozhodne správne. Tak ako vždy doteraz. Podľa svojho vedomia a svedomia.

Teraz najčítanejšie