Denník N

Milý František

(ilustr. foto: Washington Post, 2013)
(ilustr. foto: Washington Post, 2013)

Dúfam, že sa neurazíš, keď Ti budem tykať. Inak ale nemôžem.

František, keď si vtedy prvýkrát vystúpil na ten slávny balkón a pozdravil si nás, bol to zvláštny zážitok… Pozerali sme na Teba s prekvapením. So zatajeným dychom sme sa pýtali: „Kto je to?!“ Niektorí sa možno v duchu pýtali, či na to nie si príliš starý.

Potom si ale prehovoril a svet stíchol. Usmial a uvoľnil si milióny ľudí po celom svete, ktorí vývoj tých dní sledovali s napätím, minútu po minúte. Tvoja autentická ľudskosť, skromnosť a úprimnosť sa prejavili okamžite. Už v Tvojom prvom pozdrave a v Tvojom úsmeve.

Vzápätí, tým, že si nás poprosil, aby sme sa za Teba krátko pomodlili, si ukázal svoju pokoru.

Milý František, chcel by som sa Ti poďakovať.

***

Ďakujem Ti za ODVAHU.

Otvoril si roky zatvorené „Pandorine skrinky“ priamo v srdci katolíckej cirkvi. A spustil si dlho očakávané a náročné ozdravné procesy. Otvoril si okná a dvere dokorán a poriadne si tam vyvetral.

Od úplného začiatku si bol pápežom slabých a chudobných. Utečencov si sa zastal dávno pred vypuknutím súčasnej krízy…

***

Ďakujem Ti za LÁSKU K BLÍŽNEMU.

Cez svoje slová, no najmä skutky nám celý ten čas ukazuješ silu a zmysel skutočnej lásky k blížnym.

Či ide o utečencov, chudobných, príslušníkov menšín alebo iných náboženstiev, spájaš ľudí a spolu s Ježišom hovoríš: „Kto je bez hriechu, nech prvý hodí kameňom!“

***

Ďakujem Ti za ZÁUJEM O DIANIE VO SVETE.

A nielen záujem. Ďakujem za konkrétne kroky, cesty a slová. Učíš nás, že nikdy sa netreba báť pri obhajovaní toho, čomu veríme.

Žijeme v mimoriadne turbulentnej dobe, no Ty si sa tým nenechal paralyzovať. Práve naopak – reaguješ, konáš a cestuješ. Stretávaš sa s každým, kto o to stojí. Svetovým lídrom pomáhaš hľadať mier a robíš to s veľkou citlivosťou a trpezlivosťou.

***

Ďakujem Ti za ROK MILOSRDENSTVA.

Vyhlásil si ho v čase, keď ho veľmi potrebujeme. V čase, keď nám najviac chýba.

Naprieč Európou rastú a silnejú populisti a nacionalisti, ruka v ruke s pravicovými extrémistami a novodobými fašistami. Amerike (a zvyšku sveta) hrozí Trump!

Odmietame pomôcť blížnym a namiesto toho staviame ploty, aby sme sa ochránili.

Rokom milosrdenstva upriamuješ našu pozornosť na kľúčový odkaz z Nového zákona. Na výzvu, aby sme sa milovali a navzájom si odpúšťali.

***

Milý František,

Dalo by sa dlho pokračovať, pretože si zmenil veľa vecí za ten krátky čas, čo si pápežom. Jedna z vecí, ktorým nás učíš, je však šetriť slovami… Svojím príkladom nám ukazuješ, že jeden skutok lásky je viac ako tisíc pekných slov.

Keď si do Vatikánu prichýlil niekoľko rodín utečencov, počul som otázku: „Fajn, ale prečo Vatikán nepošle niečo zo svojho bohatstva ľuďom, ktorí trpia napríklad v Sýrii…?“

František, Ty sám najlepšie vieš, aké to je vytŕčať z davu. Aké to je vidieť ako mnohým pomáhaš otvárať oči a nachádzať vieru vo svete cynizmu a ľahostajnosti, zatiaľ čo iní len čakajú na moment, kedy Ťa budú môcť vysmiať, obviniť alebo sa Ťa rovno zbaviť.

Po tom, ako si zásadne narušil stojaté vody svetového (a možno najviac európskeho) katolicizmu, ležíš v žalúdku mnohým neprajníkom.

František, veľmi Ti držím palce, aby si mal dosť síl zotrvať v tejto ťažkej službe.

Náš zlomený svet Ťa potrebuje! My Ťa potrebujeme.

 

Buď požehnaný.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie