Denník N

Ďakujeme, že nás urážate. Príďte aj nabudúce!

Ulica na Vŕšku
Ulica na Vŕšku

„Vitajte v Bratislave! Nie je tu toho priveľa k videniu, ale keď už sme tu, za hodinu spravíme kolečko centrom, aby sme stíhali obed vo Viedni. Ten škaredý kostol naľavo je Dóm svätého Martina…“

Bežný deň sprievodcu cestovného ruchu v Bratislave. Po pešej zóne jazdia vozidlá bez povolenia na vstup a trúbia na okoloidúcich, aby zmizli z cesty. Dole Michalskou sa rinie hlučná tlupa Číňanov s nelegálnym čínskym sprievodcom. Pred dómom stojí skupina Američanov s viedenskou sprievodkyňou, ktorá im vysvetľuje, aké je to tu všetko o ničom. Opodiaľ čosi hlučne gestikuluje turecký tour leader. Idylka ako má byť!

Napriek dlhodobo trvajúcej ignorácii zo strany vlády a vyslovene nepriateľskému postoju Starého mesta sa cestovnému ruchu v našom hlavnom meste relatívne darí. Turisti k nám chodia, a čo je hlavné, sú spokojní. Medzi zaoceánskou klientelou, ktorá spoznáva Európu z palúb lodí na Dunaji, patrí Bratislava k najobľúbenejším miestam výletu. Je malá, plná pekných zákutí, všadeprítomných kaviarničiek a zaujímavých historických príbehov. Z Bratislavy však odchádzajú spokojní hlavne hostia, ktorým tieto príbehy a miesta má kto ukázať. Miestni sprievodcovia.

Nie som právnik, ale rozum mi nahovára, že činnosť, ktorá patrí medzi viazané živnosti, a teda na jej prevádzku je potrebné získať určité vzdelanie, nemôžu vykonávať cudzinci, ktorí toto povolenie nemajú. Ako by sa asi kompetentným páčilo, keby u nás začali podnikatelia spoza hranice bez osvedčenia prevádzkovať autoškolu, očnú optiku, či predávať pyrotechniku? Presne to sa totiž deje v cestovnom ruchu. Čínski, tureckí a ďalší sprievodcovia si z Bratislavy spravili svoje korzo. Bez adekvátneho vzdelania a povolenia narýchlo poukazujú svojim turistom tri ulice v centre, preleštia Čumilovi čapicu a odfotia si plastovú myš pred zmrzlinárňou na Rybárskej. Bez urážky, ale akú úroveň môže mať prehliadka vedená človekom, ktorý je tu prinajlepšom druhýkrát v živote a nemá k tomuto mestu nijaký vzťah? Sám som počul, ako zahraničný sprievodca označil národné divadlo za múzeum a ako za najlepšie jedlo v meste odporučil McDonald’s. To už nehovorím o tom, ako raz z úst jednej, čo prechádzala popri mojej skupine, vypadlo čarovné slovíčko „Slovenia“. Ako si nás nemajú turisti mýliť so Slovinskom, keď to robia aj samotní „sprievodcovia“?

Sprievodkyne z Viedne sú samostatnou kategóriou. Tak ako si Slováci môžu jednoducho vybaviť povolenie sprevádzať v Rakúsku, aj ony sprevádzajú po Bratislave viac-menej legálne. Problém však je, ako. Označovanie budov za škaredé, prezentácia mesta ako menejcenného satelitu Viedne a ďalšie nemiestne narážky sú základnou ingredienciou prehliadok mnohých z nich. Nedávno som bol opäť vo Viedni a aj tá je plná žobrákov, vreckárov a na mnohých miestach i grafitov. To mám naozaj prezentovať aj ja týmto spôsobom Viedeň?

Cestovný ruch je jedným z najrýchlejšie rastúcich sektorov svetovej ekonomiky. Väčšina vyspelých národov si to uvedomuje a všemožne ho podporuje. Najlepším marketingom krajiny v zahraničí, ktorý prináša štátom turistov a s nimi aj „tvrdú menu“, sú pritom osobné referencie. Ľudia (nielen sprievodcovia), ktorí odprezentujú región tak, že sa sem turista chce vrátiť. A keď sa nevráti, pošle sem polovicu svojich známych. Napríklad v Taliansku to pochopili už dávno a aj posledná dedina má svojich sprievodcov. Chcete si odsprevádzať svoju skupinu sami? Len skúste, vysoké pokuty a hrozba prerušenia programu zájazdu pár hodinami na polícii vás rýchlo presvedčia. A čo u nás? Cestovný ruch všetkým uniká a opäť sa raz hráme na niečo, čím nie sme („Good idea, Slovakia!“).

A čo sa týka už len samotnej podstaty problému nelegálnych sprievodcov z krajín mimo Európskej únie, rečnícka otázka na záver: Má tento štát vôbec záujem na dodržiavaní zákonov?

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)