Denník N

Bulímia slovenského školstva

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok

Prednedávnom som si prečítal rozhovor s mojim priateľom a zároveň predsedom Českej stredoškolskej únie – Štěpánom Kmentom. Vyjadril sa, že české školstvo je vzdelávacia bulímia, kedy pred písaním testu žiaci prečítajú množstvo informácií, no po jeho napísaní ich všetky vypustia. Sme rovnakí.

Zastali sme v čase. Všetky štátom poskytované služby ako doprava, polícia a bezpečnostné zložky, sociálny systém a iné prešli od vzniku Slovenska prerodom. Čo naše školstvo? Školstvo, ktoré sa stále podobá tomu, čo nastolila panovníčka Mária Terézia? Dnes je už náš trh práce iný, a nie je to len o práci v manufaktúrach ako takmer pred tromi tisícročiami.  Neprepojenosť trhu práce a škôl je značne vidieť. Mladí absolventi neodchádzajú do zahraničia preto, že by chceli, ale preto že MUSIA.

A teraz zavrime oči a predstavme si školy, kde sa žiaci učia 3 až 4 hodiny denne a kde nedostávajú domáce úlohy. Predstavte si školu, kde Vášmu učiteľovi bude viac záležať na tom, či ste šťastný a nie či viete vypočítať likviditu alebo rentabilitu a že nepôjde len o známky. Zamyslite sa. Otvorte oči. Nie, toto nie je sen. FÍNSKO dlhodobo dosahuje najlepšie výsledky v oblasti vzdelávania a reformy školského systému na celom svete.

Musíme vyliečiť slovenské školstvo z bulímie.  Nespočetné množstvo informácií (ktoré zastali v čase), zle nastavený duálny systém, preplnené triedy, kde žiak nemá šancu na rozvoj svojej vlastnej osobnosti…. naším učiteľom chýba sloboda a voľné ruky pri ich náplni práce.

V posledných dňoch sa opäť začína hlasnejšie ozývať učiteľská obec. Právom. Vládni politici nedodržali svoje slovo a možná dynamická reforma školstva je zase odložená. Akákoľvek iniciatíva učiteľov, študentov a všetkých súčastí školského systému v našej krajine, je pre budúcnosť potrebná. A nie je na mieste, aby ju niekto znevažoval. Vytrvať sa oplatí.

A čo ideálne školstvo? Ja ho vidím ako nutnosť pre našu krajinu. Potrebujeme školstvo, ktoré žiakov bude učiť k zodpovednosti za plánovanie svojho vlastného života. Ktoré nás bude učiť pre rozvoj svojej osobnosti a bude hľadať to najlepšie , čo je v nás.

A nie, toto nie je utópia.

 

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.