Denník N

Ako uvoľniť dopravu v Bratislave.

Už roky zápasí Bratislava s problémami preplnenej vnútornej dopravy a tento stav bude s pribúdajúcim počtom automobilov neustále narastať.

Už roky zápasí Bratislava s problémami preplnenej vnútornej dopravy a tento stav bude s pribúdajúcim počtom automobilov neustále narastať. Ľudia sa potrebujú dostať do práce, domov, za nákupmi, za oddychom, za zábavou a autá sú nám v tom veľmi užitoční pomocníci.

Okrem vnútornej dopravy sa denne snažia dostať do mesta súčasne tisícky ďalších automobilov z okolitých obcí. Preplnené sú prístupové cesty, zapchaté diaľnice a autá sa nemajú kam rozptýliť ani kde zaparkovať. Je len otázkou času, kedy sa dopravné tepny upchajú a nastáva kolaps.

Takmer každý deň môžeme na vlastnej koži zažiť, ako sa premávka postupne zahusťuje a spomaľuje. Autá sa v smogu pomaly posúvajú rýchlosťou niekoľko metrov za minútu, až nakoniec zostávajú stáť uväznené v kolónach. A ako tak čakáme v zápche, možno si ani neuvedomujeme, že napríklad paralelne s diaľnicou D1 vedú zatiaľ dve málo využité železničné trate, postavené v smere od Senca na rýchlosť 120 km/h a v smere od Pezinka dokonca na 160 km/h.

Ako sa môžeme ľahko presunúť na rýchlejší mód dopravy? Na začiatok toho nemusíme urobiť veľa. Stačí postaviť záchytné parkoviská pri železničných zastávkach v dostatočnej vzdialenosti od Bratislavy. Tak, aby sa tam oplatilo zanechať auto a prestúpiť na rýchlejší vlak. Je neskoro, aby ľudia odstavovali svoje autá až na vstupe či vo vnútri Bratislavy. Potrebujeme vyjsť s riešením z vnútra mesta, až za jeho hranice von. Aby bolo výhodné odstaviť autá ešte skôr, na začiatku cesty a vyhnúť sa tak zápcham na prístupoch do mesta. Potom príde uvoľnenie rovnako vo vnútri, ako aj na vonkajších smeroch.

Napríklad len jeden súčasný vlak s kapacitou 307 osôb, uvoľní Bratislavu od 200 aut – teda kolóny v dĺžke 1,2 km, pohodlne vás dopraví zo Senca do centra Bratislavy iba za 27 minút a to všetko za cenu 1 litra benzínu.

Samozrejme, nechať auto odpočívať doma nemusí byť riešením pre každého, ale každý komu to umožníme, pomôže nielen sebe, ale aj ostatným. Aký by to bol komfort, nechať sa pohodlne doviezť počas niekoľkých minút do cieľa a pri tom sa nemusieť tlačiť v dopravnej zápche? Je možné, že keď sa niektoré ráno zobudíme, budeme už môcť cestovať omnoho pohodlnejšie a rýchlejšie za svojim cieľom než doteraz.

Teraz najčítanejšie