Denník N

Páni Šebej, Kresák, Bugár a dáma Žitňanská – zachováte sa ako chlapi?

Vo svetle najnovších udalostí, kedy vyplávali na povrch nové okolnosti vyvstáva otázka, do kedy sa títo ľudia, ktorí ešte pár mesiacov v spoločnosti prežívali aký-taký kredit, budú tváriť, že sa nič nedeje? čo sa vlastne stalo?

Zatknutie pracovníka Tatrabanky.  

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatrabanke. Zatkli  ho rovno na pracovisku. Dôvodom je, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka. Všetkých štyroch spája kauza, v ktorej je Bašternák podozrivý, že si neoprávnene od štátu uplatnil vratku DPH vo výške 2 milióny eur. Kaliňák dostal od firmy B.A. Haus v roku 2012 spolu 120-tisíc eur. Tento rok v máji  malo prísť ministrovi vnútra na účet od firmy 140-tisíc eur. Svoje poznatky následne Rybanič posunul  médiám. Vyplýva z nich,   že Róbert Kaliňák  bol na výplatnej páske  firmy B.A. Haus s ktorou je spojený podnikateľ Ladislav Bašternák. Čo je veľmi vážna vec za ktorú sa v bežných demokraciách odstupuje s vysokých politických pozícií.

Akcionárom je aj Ján Počiatek

Nabúranie bankového tajomstva.
Filip Rybanič je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Čin, ktorý urobil – nabúranie ochrany vkladov v Tatrabanke neobhajujem, len sa zamýšľam, či bola aj iná reálna možnosť ako konať. Nahlásiť všetko polícii, keď sa jedná o ministra, pod ktorého polícia spadá? A kde príslušník polície bol cez telefón úkolovaný svojim nadriadeným, aby odignoroval dopravný priestupok podnikateľa s tým, že sa jedná o „nášho človeka“? A keď v kauze lieta sám predseda vlády Róbert Fico, ktorý si od Bašternáka prenajíma byt. Filip Rybanič je mladík vo veku 24 rokov a doteraz nebol verejnosti známy. Jeho čin zdiskreditoval Tatra banku, pretože je to signál, že banka nevie ustrážiť bankové tajomstvo. Podala preto na svojho zamestnanca trestné oznámenie a polícia ho obvinila z ohrozenia bankového tajomstva. Podľa paragrafu, z ktorého ho obvinili, mu hrozí trest tri až osem rokov väzenia.

Diskusia na FB.

Najnovšie udalosti vyvolali aj búrlivé diskusie na FB. Čitateľka Sahara R sa domnieva, že si za to Tatrabanka môže sama, lebo si neplnila svoju zákonnú povinnosť ohlasovať všetky podozrivé transakcie Národnej banke Slovenska. Podľa nej by mala prísť o licenciu za napomáhanie a krytie trestnej činnosti, či legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Sahara Ruza
Sahara Ruza

Ale vráťme sa k nadpisu.

Áno, aj napriek tomu, že ma František Šebej vyhodil zo svojich priateľov na FB za moje kritické slová, ešte stále ho považujem za určitú morálnu autoritu. A preto by mal Róbertovi Ficovi spolu s Luciou Žitňanskou, Bélom Bugárom a Petrom Kresákom jasne povedať – buď odíde z vlády Róbert Kaliňák, alebo my.

Ľubo Bechný

autor je podpredseda OZ Proti korupcii

Teraz najčítanejšie

moja fotka

Ľubo Bechný

Som človek, ktorý sa búri, keď sa deje krivda inému človeku.