Denník N

Vzbúrené Košice alebo Slovensko na hrane

Slovensko sa v celosvetovom kvase tiež ocitlo na hrane. Len samotné členstvo v EÚ a NATO nám už nepomôže, lebo aj tieto zoskupenia čelia turbulentným zmenám. Kľúčové bude, či si udržíme demokratické fungovanie celej spoločnosti a hlavne akú si zvolíme v najbližších voľbách vládu a samosprávu.

Pondelňajší príchod vyše tisícky rozhnevaných Košičanov na magistrát na zasadnutie zastupiteľstva, ktoré malo rozhodovať o rozsiahlom rozšírení platených parkovacích zón ďaleko mimo centrum mesta v prospech súkromnej parkovacej spoločnosti  EEI , ako aj rozrastajúci sa škandál okolo „podnikania“ firiem okolo pána Bašternáka a ich prepojenie s ministrom vnútra Kaliňákom a exministrom dopravy Počiatkom, sú možno na prvý pohľad nesúvisiace udalosti.

Ale v skutočnosti sú to povestné dve strany tej istej mince – korupcie, netransparentnosti a výhodného podnikania na účet verejných zdrojov a daňových poplatníkov, za priamej podpory vládnucich politických špičiek samosprávy a štátu. Arogancia moci a jej netransparentného rozhodovania, ktorú predvádza vedenie košického magistrátu a väčšina mestského zastupiteľstva pri riešení  výberu parkovného v druhom najväčšom meste, je totožná s tou istou aroganciou vládnej koalície Smeru, Mostu-Híd, SNS a Siete na tej celoštátnej.

A totožné je zdá sa aj pozadie. Primátor Raši aj so svojou partiou vo vedení magistrátu spolu s väčšinou poslancov zastupiteľstva podľa všetkého len plnia príkazy od silných hráčov košickej skupiny Smeru. Nielen celoštátne zdravotníctvo, ale čoraz viac celé Košice sa začínajú dusiť pod ich chápadlami. Doteraz to bola len štátna tepláreň, mestské podniky, lukratívne územie Mestského parku či podľa verejnej šuškandy aj odpadová spoločnosť spolu so spaľovňou. Dnes sa už títo výpalníci verejného majetku priblížili priamo k obydliam občanov, keď ich budú inkasovať za parkovanie pred ich vlastnými bytovkami, ba dokonca aj rodinnými domami.  Je príznačné, že Košičanom nevadí primárne zavedenie systému parkovania, ak bude profesionálne a spravodlivo pripravený. Ale vadí im, že mesto zavádza systém netransparentne a hlavne, že  ich poplatky vydalo do rúk firmy so skrytými majiteľmi v off-shore zónach. A preto je dôvodné podozrenie, že v skutočnosti sa za tým všetkým budú ukrytí papaláši Smeru. Podobne, ako za všetkými najväčšími celoštátnymi kauzami.

Slovensko sa ocitlo na hrane.  Reálne hrozí, že ho táto vládna koalícia na celoštátnej úrovni, ale aj na úrovni samospráv postupne vytlačí do územia tej časti Eurázie, kde vládnu autoritatívne skorumpované režimy. Toto je aktuálne delenie, ktoré prebieha po celom svete. Napätia a zmeny, ktorým čelí Európska únia, prakticky celá Latinská Amerika a Blízky východ, režimy na území bývalého Sovietskeho zväzu vrátane Ruska , ale aj Čína, či africký kontinent a v neposlednom rade počas aktuálnej prezidentskej kampane aj Spojené štáty, majú spoločný menovateľ.  Je čoraz zreteľnejšie, že bohatstvo a prosperita štátov a národov v internetovom globálnom svete závisí čoraz viac práve od demokratickej, efektívnej, transparentnej a hlavne nekorupčnej správe vecí verejných na všetkých úrovniach štátu a samospráv. Nie nedostatok finančných zdrojov je primárny problém, ale nedostatok spravodlivosti, transparentnosti a odbornosti. Odpoveďou je nárast populistických a  radikálnych hnutí a politikov, ktorých recepty sú však cestou do pekla násilia a chudoby.

Je príznačné, že v poslednom období sa končia rôzne volebné demokratické duely v rôznych častiach sveta veľmi tesným výsledkom, ako to bolo napríklad posledne v Rakúsku a Peru. Celé národy a spoločnosti sa ocitajú na hrane, sú rozpoltené na približne dva rovnaké tábory. Podobnú rozpoltenosť ukazujú aj údaje o očakávanom hlasovaní o brexite. Na podobnej hrane balansuje čoraz viac aj slovenská spoločnosť.

Slovenským problémom je to, že vládna koalícia tieto deštrukčné procesy nielenže nevie zastaviť, ale ich priamo vytvára. Sieť dokonca varuje pred údajnou hrozbou studenej občianskej vojny, ale svojimi činmi, alebo skôr nekonaním, situáciu práveže vyhrocuje. A existujúca opozícia svojim aktuálnym zložením, charakterom a výkonom nie je schopná politicky dôveryhodne zagarantovať  reálne uskutočnenie nevyhnutných účinných ozdravných opatrení.

Nie je to prvý krát v dejinách, keď sa podobné procesy ženú celým svetom a našou krajinou.  V novodobej histórii boli naši predkovia zmiešane úspešní. Kým v rokoch 1918-20 im to vyšlo, správne sa rozhodli aj v roku 1944, už v rokoch 1945-48 také šťastie nemali. Je zase na všetkých občanoch Slovenska, na ktorej strane ďalšieho civilizačného vývoja sa ocitne ich domovina v tomto storočí. Je zrejmé, že len členstvo v EÚ a NATO nám už nepomôže, ako si to myslí tých pár ešte stále dôveryhodných a slušných politikov súčasnej vládnej koalície. Kľúčové bude, akú budeme mať vládu a parlament, či primátorov, starostov a zastupiteľstvá našich miest. To je spoločná téma pre nás všetkých, čo chceme nadviazať smerovanie našej krajiny na odkaz generálov Štefánika, Viesta, Goliana, politikov ako bol Milan Hodža či nezdiskreditovaných politikov po Novembri 1989.

 

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.