Denník N

Na Kaliňákovej teórii, ako NAKA zatkla F. Rybaniča na podnet Tatra banky, niečo nesedí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalú firmu L. Bašternáka vlastním ja, platby od nej na môj účet sú o.k. Toto je vysvetlenie Roberta Kaliňáka k informáciám, kvôli ktorým sa pod ním trasie ministerská stolička, ako nikdy predtým. Jej stabilitu ohrozuje aj nehodnoverné vysvetlenie, ako sa NAKA dopracovala k zatknutiu F. Rybaniča priamo v banke, z ktorej informácie o platbách vyniesol.

Verzia, ktorú sa verejnosti snaží predať minister vnútra, znie nasledovne. Tatra banka zistila, že jeden z jej zamestnancov (Filip Rybanič, asistent poslanca za SaS) si bezdôvodne prehliadal účty R. Kaliňáka a J. Počiatka, a zaujímavé informácie týkajúce sa prevodov z/na účet L. Bašternáka posunul ďalej novinárom a politikom. Dopustil sa tým porušenia bankového tajomstva, preto na neho banka podala trestné oznámenie. Na základe tohto oznámenia potom Národná kriminálna agentúra (NAKA) v piatok 10. júna v popoludňajších hodinách zatkla F. Rybaniča priamo na pracovisku. Prepustili ho až v sobotu nadránom.

Ak by za zistením, že F. Rybanič vyzradil bankové tajomstvo, bola naozaj Tatra banka, ostávalo by zodpovedať už len jedno: prečo sa prípadom zaoberá NAKA? Tá vznikla, aby sa venovala odhaľovaniu korupcie, obchodu s drogami, finančných podvodov. Ohrozenie bankového tajomstva do týchto závažných trestných činností akosi nepasuje.

No bolo to naozaj tak, ako tvrdí R. Kaliňák a jeho ľudia?

Presvedčivú odpoveď by mohla poskytnúť samotná Tatra banka. Okrem iných otázok sme jej položili aj tieto:

Kedy ste zistili, že Váš zamestnanec si bezdôvodne prehliadal účty R. Kaliňáka a J. Počiatka?

V ktorý deň Tatra banka podala na F. Rybaniča trestné oznámenie?

Podľa čoho ste vedeli, že F. Rybanič si prezeral účty menovaných s úmyslom vyzradiť detaily o pohyboch na účtoch, resp. že tak už spravil?

V koľkých prípadoch za uplynulý rok ste v Tatra banke zaznamenali, že zamestnanec išiel neoprávnene na účet klienta a v koľkých z týchto prípadoch ste podali trestné oznámenie?

Odpoveď banky na tieto konkrétne otázky obsahovala len jeden konkrétny údaj: Tatra banka podala trestné oznámenie “na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na naplnenie skutkovej podstaty trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.” A dodala, že bližšie informácie neposkytujú k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia.

Fotografie s podozrivými pohybmi na účtoch R. Kaliňáka a J. Počiatka nechal niekto v obálke na recepcii redakcie novín začiatkom minulého týždňa. F. Rybanič si teda oba účty prezeral buď v pondelok 6. júna alebo ešte skôr.

No z obvinenia polície vieme, že banka podala trestné oznámenie až vo štvrtok 9. júna. Ak banka vedela už skôr, že F. Rybanič išiel neoprávnene na účty ministra a exministra, že si urobil snímky a doručil ich v pondelok 6. júna alebo ešte skôr novinárom, prečo niekoľko dní čakala, kým podá trestné oznámenie? A prečo nie na F. Rybaniča, ale na neznámeho páchateľa?

Jedno vysvetlenie je, že banka až do stredy 8. júna jednoducho o ničom nevedela. A o podozrení, že F. Rybanič porušil zákon, sa dozvedela v ten deň od niekoho, kto už vedel, že je zle. Veľmi zle.

Video: Takto sa tváril Kaliňák, keď prvýkrát počul otázku o platbách od Bašternákových firiem
Autorka: Martina Pažitková

V stredu 8. júna novinárky TREND-u žiadali ministra vnútra o stretnutie, aby sa ho opýtali na jeho vzťah k firme BA House a platbách tejto firmy na jeho účet. Hovorca rezortu sa vyhovoril na zaneprázdnenosť R. Kaliňáka – bol odcestovaný v Luxemburgu. Otázky teda dostal e-mailom s termínom na odpovedanie do piatka 14.00 hod.

NAKA konala rýchlejšie, ako článok stihol vyjsť. V piatok nabehla do banky, zatkla F. Rybaniča a médiami prebehla ako prvá informácia, že pre asistenta poslanca za SaS si prišla polícia, keďže zneužil bankové tajomstvo. Že ním boli platby z kedysi Bašternákovej firmy na účet R. Kaliňáka a J. Počiatka, sa ľudia dozvedeli tiež. Ale škody boli menšie, než keby detaily o podozrivých platbách boli to jediné, čo sa dostalo do médií. Dobrou ilustráciou uvedeného je titulok článku na portále čas.sk – Politický MEGAškandál: prezeral si asistent poslanca SaS účty Kaliňáka a Počiatka?

Minister vnútra musel tušiť už pred týždňom, keď sa ho opozícia pokúšala odvolať v parlamente, že tajomstvá z jeho účtu unikli. Poslanec za SaS Jozef Rajtár, Rybaničov šéf, sa ho vtedy pýtal, či dostával nejakú formu finačného plnenia z firiem, kde figuroval L. Bašternák. Konkrétne otázky novinárok zo stredy minulého týždňa znižovali pravdepodobnosť, že problém len tak vyhnije. Naopak, signalizovali zvýšené riziko, kedy je už potrebné konať.

Podarilo sa, ale len sčasti. Podozrenie, že minister vnútra vie prinútiť políciu konať (inokedy nekonať), keď to najviac potrebuje on alebo jeho strana, je po minulom týždni ešte väčšie.

 

Pavel Sibyla, riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu

BUTTON4

 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.