Denník N

Prejavy nenávisti zotrvanie Kaliňáka vo funkcii len posilnia

Robert Kaliňák. Foto – TASR
Robert Kaliňák. Foto – TASR

S nenávisťou je to ako so spodnou vodou v kanalizácii. Môže nepozorovane dlhodobo stúpať. Stačí, keď tu jeden pridá trochu špiny, tam niekto upchá nejaký ten kanál alebo sa len niekto pri liatí špiny zostane nečinne prizerať. Jedného dňa potom niekde kanál rupne a všetci sme po kolená v, prepytujem, sračkách.

Tragická smrť britskej poslankyne Jo Cox je presne táto smutná situácia. Život jej nevzal Brexit, náboženstvo alebo rasa, ale nenávisť, ktorá vo vypätej situácii vyplávala na povrch. Tento prípad sa nás týka asi viac, ako si myslíme.

Hladiny nenávistných spodných vôd u nás stúpajú rovnako ako po celej Európe. Stačí, že niekto prileje svoju žufanku splašiek, napr. zaželá veternú smršť festivalu, kde vietor pred rokmi zrútil stan a umrel pri tom človek. Premiér povie, že musel bojovať s mimovládkami. Kolega Hrnko si kopne do RTVS, že má spravodajstvo pre bratislavskú kaviareň a tak ďalej. Každý niečo prileje.

Strany vládnej koalície chceli prinášať stabilné politické prostredie. Kauza Bašternák robí presný opak. Dôkazy sú na stole, pochybnosti o tom, že minister vnútra hovorí pravdu, sú obrovské. Včera to podľa mňa jednoznačne povedal aj prezident. Ak sa má znižovať napätie a budovať stabilné prostredie, nesmie vláda držať Kaliňáka za každú cenu, má vyvodiť zodpovednosť a upokojiť situáciu.

Politika často nie je o tom, komu vyšetrovanie dá za pravdu, ale aj o tom, kto dokáže vyriešiť konflikt. Robert Kaliňák čelí takým pochybnostiam, že snahou mocensky sa udržať na mieste len zvyšuje napätie. Ak táto vláda mala vzniknúť ako ostrov stability potláčajúci rast prejavov nenávisti v slovenskej spoločnosti, je nemysliteľné, aby Robert Kaliňák ostal na svojom mieste.

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.