Denník N

Samovražda ako dôkaz

foto: TASR
foto: TASR

Myšlienka, že samovražda podozrivého znamená jeho nevinu, nemá ďaleko od stredovekej skúšky vodou, no napriek tomu v popletenej mysli funguje. České médiá predvádzajú, ako sa prípad vyňatia detí z rodiny nielenže nemá robiť, ale ako by sa o ňom ani nemalo uvažovať.

Čo sa stalo
Špeciálna pedagogička konzultovala s dvoma psychológmi svoje podozrenie, že 5-ročné dieťa zneužíva otec. Nadobudla ho na základe kresieb a výpovede dieťaťa. Následne jedna z dvojice psychológov a súčasne súdna znalkyňa oznámila celú vec polícii. Sociálka robila kroky, ktoré podrobne nepoznáme, lebo sa o nich nepíše, a súd predbežným opatrením umiestnil deti k sestre matky. Otec detí sa o niekoľko dní obesil. Zdá sa, že to na všeobecné závery stačí nielen verejnosti, ale aj novinárom.
Prípad sa zjavil v čase, keď ľudí vzrušujú „nórske deti“ podobne, ako sa u nás demonštrovalo za návrat Boorovcov z Anglicka. Nedostatok informácií plus strach o vlastné deti krát latentná homofóbia rovná sa ďalší konšpiračný paškvil z okruhu juvenilnej justície. Čo presne sociálka urobila, nevedno, ale horšie je, že nikoho nezaujíma, čo urobiť mala. Niekde v podvedomí sa navyše mihá, že nemala radšej robiť vôbec nič, veď predsa výsledkom jej činnosti je hojdajúci sa chlap na borovici.

Nové pověsti české
V skutočnosti je selbstmord otca dôkazom jedinej veci: že situáciu neuniesol. Či však nezvládol odhalenie, alebo krivdu, sa nedá vôbec posúdiť. Fakt, že špeciálna pedagogička, ktorá celý proces roztočila, nemá licenciu na výkon logopédie, má takisto slúžiť na spochybnenie. Opäť chyba. Nielen „falošná logopédka“, ako ju nazvali médiá, ale aj stará Blažková musí reagovať, ak spozoruje príznaky týrania či sexuálneho zneužívania. Tu však dotyčné deti – možno naozaj zneužívané – už dostávajú tak málo empatie, že im noviny dokonca ani neprikryli identitu.
Celým trsom čerešničiek je výpoveď vrátničky zo zamestnania otca. Dobrácka pani si je jednoducho istá, že Vlasta by to neudělal, a hotovo.
Ľudia z okolia vôbec vedia byť malina v živote nejakého sociálneho prípadu. Tak ako pozorný sused môže zachrániť život, iný zas dokáže rozbiť povesť človeka na franforce. Osobne poznám už celé spektrum takéhoto dobromyseľného vplyvu od nehanebného klamania a fabulovania až po nerozoznávanie, že ide o klebetu z tretej ruky, a jej sugestívne podávanie ďalej.
Rovnako možno dobrú povesť aj vytvoriť. No kto by povedal na toho sympatického, usmievavého a dobre oblečeného advokáta, že týra ženu a decko mláti bičom, však?
Je katastrofa, ak stačí jedno udanie a dieťa sa bez najmenšieho preverovania vyberie z rodiny a vrazí do detského domova, ako to bolo v prípade Darinka. Tiež je katastrofa, ak jedno udanie nestačí, nikto nič nepreverí a nijako nezakročí. Deje sa jedno aj druhé. Bez oboznámenia sa so spisom a s použitými postupmi sociálky netreba vyslovovať žiadne úsudky. Že ľudia si postoje pretvárajú na fakty, je normálne. Médiá by to robiť nemali.

Teraz najčítanejšie