Denník N

Skromný príspevok k obnove Tatranskej prírody

V čase keď sa lesníci i ochranári navzájom obviňujú v akom zúboženom stave je tatranská príroda, tak by som rád uviedol, že existuje aj iná skúsenosť pri obnove zdevastovanej prírody Tatier. Ak by vtedy Vládny a Mimovládny výbor pre obnovu Tatier, ochranári i lesníci citlivo reagovali na niektoré návrhy, ktoré som sa vtedy snažil presadzovať, tatranská príroda by bola v inej kondícii. Keď som nenašiel podporu, tak som hľadal so svojím tímom z Ľudia a voda iné riešenia.

Podarilo sa nám vtedy presvedčiť Slovenskú sporiteľňu, že investovať do projektu Vodný les Slovenskej sporiteľne sa oplatí. A tu je výsledok. Nemá význam vôbec komentovať čiernobiele kritiky pri desiatom výročí Tatranskej víchrice, lebo valec zo Zlatej Idky je naďalej v nás a valcuje akékoľvek poziívne riešenia, ktoré by mohli na Slovensku prerásť do zveľaďovania prírodného dedičstva našej krajiny. Preto namiesto rečí radšej vstúpte do Vodného lesa Slovenskej sporiteľne.

Tí, ktorí sú vo Vysokých Tatrách, sa môžu do Vodného lesa dostať aj výstupom na Hrebienok z Horného Smokovca cez Peknú vyhliadku a zažiť radosť z obnovujúcej sa prírody Tatier. Tí, ktorí majú obmedzené možnosti sa tam dostať, ponúkam prechádzku po Vodnom lese tu. http://kravcik.blog.sme.sk/c/306231/Vodny-les-Slovenskej-sporitelne-brani-sireniu-lykozruta-v-Tatrach.html.
A ak chcete trochu porozmýšľať v celospoločenských súvislostiach, prečo sa nedarí, tak tu je moja poznámka k živelným pohromám a valcovania minoritných hlasov na systémové riešenia. http://kravcik.blog.sme.sk/c/349546/Ubolenu-zneuctenu-a-dorananu-krajinu-opustaju-mladi-ludia.html

Teraz najčítanejšie