Denník N

Štúdium vo Veľkej Británii po Brexite

Výsledok referenda nepredstavuje okamžité riziko pre študentov z EÚ.

Podľa posledných štatistík za rok 2014-2015 v Británii momentálne študuje na vysokých školách 124 575 mladých ľudí z Európskej Únie. Britské univerzity si veľmi vážia svoj globálny a inkluzívny charakter, aj preto dnes združenie Universities UK, ktoré vystupuje ako hlas všetkých vysokých škôl v Británii, vyjadrilo sklamanie nad výsledkom štvrtkového referenda.

Nie je však dôvod na paniku. Britská vláda bude musieť najprv rozhodnutie o vystúpení z Európskej únie oficiálne oznámiť. Po tomto kroku bude nasledovať dvojročné rokovacie obdobie, počas ktorého sa Británia dohodne s EÚ na nových podmienkach vrátane imigračnej politiky.

Pre študentov z EÚ, a teda aj pre slovenských študentov, nenastane tým pádom žiadna okamžitá zmena v rámci imigračného statusu. Aj naďalej počas budúcich dvoch rokov môžu odcestovať do Británie na svoj európsky občiansky preukaz, žiadať o študentskú pôžičku na zaplatenie školného, a takisto môžu využívať rôzne štipendiá, ktoré sú ponúkané na základe členstva v EÚ. Rovnako majú naďalej možnosť v Británii pracovať. Platí to pre študentov, ktorí sa na štúdium hlásili od akademického roku 2016/17 alebo 2017/18 a dostali miesto na univerzite, ale aj pre tých, ktorí už v Británii študujú.

Jedným z okamžitých dopadov je však zmena kurzu. Hodnota libry je momentálne najnižšia od roku 1985. Do budúcna to znamená, že nevyhnutná inflácia v prvých mesiacoch prinesie zdraženie importu – potravín a oblečenia, avšak je možné predpokladať, že tento efekt sa rozšíri aj na ostatné oblasti. Preto je pravdepodobné, že životné náklady, ktoré sú už teraz vysoké (najmä v Londýne), sa môžu v nasledujúcich rokoch ešte zvýšiť. Rovnako je možné, že bude menej pracovných miest, pokiaľ sa zahraniční investori z dôvodu neistoty po roku 2018 rozhodnú zastaviť svoje investície v UK. Napriek tomu, že toto sú len predpoklady, je faktom, že Brexit bude mať výrazný vplyv na ekonomickú situáciu v UK, a teda aj na životné náklady.

Je ťažké predpokladať presné dopady Brexitu. Konečný výsledok bude závisieť od schopnosti a vôle britskej vlády a Európskej únie zabezpečiť čo najvýhodnejšie riešenia pre obe strany. Unimak pevne dúfa, že podmienky pre študentov z Európskej Únie sa nezhoršia. Naša organizácia sa bude aj naďalej plne venovať ambicióznym a mladým ľuďom zo Slovenska, ktorí túžia po štúdiu v zahraničí.

Radi odpovieme na vaše otázky na [email protected] . Ak sa chcete o nás dozvedieť viac, navštívte našu stránku http://www.unimak.sk/ alebo náš profil na Facebooku.

Edit:
Pridávame odkazy na oficiálne stanoviská niekoľkých univerzít v UK k výsledku referenda a ich predpokladov ohľadom dopadov na školné poplatky pre študentov z EÚ, ktorí už dostali miesto na akademické roky 2016/17 a 2017/18. Univerzity sa vo väčšine zhodujú, že v týchto prípadoch by sa podmienky pre študentov nemali meniť.
University of Glasgow

University of Edinburgh

University College London

Imperial College London

King’s College London

University of Oxford

University of Cambridge

 

Photo Credit: Derek Bacon
Zdroj: http://www.economist.com/news/leaders/21701265-how-minimise-damage-britains-senseless-self-inflicted-blow-tragic-split

Teraz najčítanejšie